Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 oct 2014 - Anul XIX, nr. 245 (5754)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Speranţe

Sucevenii ar putea beneficia de apă caldă şi căldură de la finele săptămânii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Calvarul sucevenilor care au rămas fără apă caldă de două săptămâni ar putea lua sfârşit spre finele acestei săptămâni. De această dată, salvarea este aşteptată din partea Guvernului, pentru că există promisiuni de acordare a unei sume de două milioane de lei pentru achiziţia de combustibil pentru sezonul rece. Dar aceşti bani nu reprezintă decât un mic colac de salvare, o soluţie de moment, pentru că se achită anticipat suvbenţia pentru diferenţa de preţ la gigacaloriile care vor fi consumate de suceveni în această iarnă.

Imensele datorii acumulate de populaţie, de aproape patru milioane de euro, rămân ca o piatră de moară la gâtul termoficării Sucevei, care, fără încasări serioase, se poate duce „la fund” în plină iarnă.

 

Un milion de euro, necesari pentru reluarea furnizării de biomasă

Ca şi cum situaţia datoriilor populaţiei către asociaţiile de propietari, a asociaţiilor către Termica şi a Termicii către Bioenergy nu era destul de complicată, lucrurile s-au  complicat mai tare odată cu şedinţa de Consiliu Local de la finele săptămânii trecute.

„Cu toate eforturile depuse la finele săptămânii trecute, când noi am aprobat în Consiliul Local creşterea tarifului de transport şi distribuţie a energiei termice, cei de la Termica nu au mai dorit să semneze acel protocol cu Bioenergy, pentru că nu a fost aprobat preţul solicitat de ei. Protocolul le era necesar celor de la Bioenergy, să-l prezinte la bancă, pentru a demonstra că vor avea un ritm constant de încasări, astfel încât şi ei să aibă acces la o linie de credit”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Mai mult, dacă în ultimele două săptămâni Bioenergy solicita să primească, din datorii, suma de 2,7 milioane de lei, pentru a achita o factură restantă către principalul furnizor de biomasă, Schweighofer, acum, restanţele sunt şi mai mari.

„Furnizorul de lemne pune condiţia de reluare a furnizării masei lemnoase după ce i se achită plăţile restante. Dacă până acum era de achitat o factură restantă de 2,7 milioane de lei, între timp a venit scadenţa de plată şi la alte facturi, încât până nu i se achită un milion de euro nu permite consumarea lemnului din curtea Bioenergy”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.

 

Bani de la Guvern, de la primărie...Bani de la populaţie?

Posibilitățile de reluare a furnizării energiei termice pentru municipiul Suceava au fost discutate la finele săptămânii trecute şi într-o şedinţă a  Adunării Generale a Acţionarilor de la Adrem Invest, compania care a construit centrala pe biomasă, dar concluziile nu sunt deloc încurajatoare.

„Astăzi, în contul Bioenergy sunt două milioane de lei – un milion de la Primăria Suceava şi unul din încasările lor la energie electrică, la care se mai adaugă o sumă nesemnificativă, de numai 500.000 lei, de la asociaţiile de proprietari. Sâmbătă am avut discuţii cu ministrul Bugetului, care a fost la Suceava, cu preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, şi cu prefectul Florin Sinescu, şi l-am rugat pe ministru să fim prinşi cu finanţare în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta. Aceasta urmează să aibă loc marţi, după ce miercurea trecută nu s-a mai discutat, pentru că există numeroase solicitări din ţară.

În condiţiile în care primim aceste două milioane de lei, cu ce a mai ajuns în conturile Bioenergy, se poate face plata sumei de un milion de euro către Schweighofer, astfel încât să putem relua furnizarea de apă caldă şi căldură”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Edilul sucevean speră ca repornirea producţiei de energie termică să fie posibilă în a doua jumătate a săptămânii, mai ales că spre finele acesteia se anunţă temperaturi scăzute şi va fi nevoie de căldură nu doar în apartamente, ci mai ales în şcoli şi grădiniţe.

„Ca ultimă variantă discutăm de folosirea gazului metan pentru încălzire. Am făcut o analiză cu cei de la Bioenergy despre ce ar însemna să pornim furnizarea apei calde şi căldurii pe gaz metan. Problema ar fi costurile, care se ridică mult peste posibilităţile de plată. Dacă s-ar merge pe această soluţie ar trebui să facem o modificare a preţului gigacaloriei, ceea ce nu prea este posibil”, a mai spus Lungu.

 

Plata datoriilor, singura soluţie

Acordarea celor două milioane de lei de la Guvern, în şedinţa de astăzi, ar putea duce la deblocarea temporară a furnizării apei calde şi chiar a căldurii, dar problema de bază, datoriile foarte mari ale populaţiei, rămâne ca un ghimpe în coastă.

Tocmai de aceea, primarul Ion Lungu a convocat astăzi o nouă şedinţă cu asociaţiile de proprietari, să vadă situaţia încasării banilor de la populaţie.

„Încasările merg foarte greu. Vom rezolva acum problema furnizării căldurii şi apei calde, dar ce ne facem într-o lună de zile, dacă populaţia nu înţelege că trebuie să plătească ceea ce a consumat? Facturile la întreţinere trebuie achitate ritmic, lună de lună. Criza a plecat de la faptul că populaţia nu a plătit şi s-a ajuns în această situaţie”, a atenţionat edilul sucevean.

În apelul său către suceveni şi asociaţiile de proprietari, Lungu a spus că pentru a fi căldură în iarnă, este nevoie ca în luna octombrie să se încaseze de la populaţie un milion de euro, din cele patru milioane de euro restante.

Numai că încasările de până acum nu doar că nu se apropie nici pe departe de acea sumă, dar nici măcar nu se ridică la nivelul încasărilor unei luni de vară, considerate printre cele mai slabe din an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii ar putea beneficia de apă caldă şi căldură de la finele săptămânii.
 Vizualizări articol: 4728 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Sucevenii ar putea beneficia de apă caldă şi căldură de la finele săptămânii3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cine trebuia sa adune banii, Termica??? trimis de
(21 oct 2014, 13:14:15
REGULAMENT
PRIVIND FUNCŢIONAREA SERVICIULUI ASOCIAŢII DE PROPRIETARI
înfiinţat în baza OUG nr.85/2001 menţinut ca şi prevedere în Legea
nr.230/2007
Cap. I DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1 CONSILIUL LOCAL al municipiului Suceava menţine organizat Serviciul Asociaţii de proprietari în cadrul Direcţiei Ecologizare având în componenţă un număr de 5 angajaţi din care 1 şef serviciu.
Art. 2 (1) Finanţarea Serviciului Asociaţii de proprietari se realizează din fonduri alocate din bugetul PRIMARIEI MUNICIPIULUI Suceava.
(3) Evidenţa contabilă se organizează şi se conduce prin DIRECTIA BUGET, patrimoniu şi fiscalitate, structurată în cadrul aparatului de specialitate al PRIMARULUI MUNICIPIULUI Suceava.
Art. 3 Serviciul Asociaţii de proprietari îşi desfăşoară activitatea folosind obiectele de
inventar şi mijloacele fixe puse la dispoziţie de Primăria municipiului Suceava.
Art. 4 (1) Personalul Serviciului, al cărui angajator PRIMARUL MUNICIPIULUI Suceava..."
Restul merita citit si e pe site-ul primariei.
2.   Aduceri aminte trimis de
(21 oct 2014, 13:15:28
"Mulţumim din inimă partidului",parcă aşa incepeau unele imnuri cântate atât de des pe vremea răposatului,numai că, uite acum, ne-aţi adus aminte de traiul de-atunci cu apa caldă şi rece.
Acum şi noi cetăţenii urbei trebuie să mulţumin domnilor: Nechifor,Lungu,domn' Ilie cu bioenergya,domnului Sinescu pentru rodul activităţilor depuse în folosul cetăţeanului şi a ţării.
Unii dintre dumneavoastră eraţi şi în'89 în activităţi de răspundere,pe linie de partid,diferenţa este aceea că eraţi mai tineri.
3.   Votati Pontacul si veti fi intr-o tara ca niciuna! trimis de
(21 oct 2014, 14:38:17

Ce face Ponta cu noi, stam in frig si fara apa calda de o luna de zile!? Apa caldă si caldura sunt doar o amintire, aşteptăm cu disperare momentul în care caloriferele înţepenite de frig nu vor mai fi doar piese de decor.
Ce face Ponta cu noi, cine il mai alege!?
4.   .... trimis de
(21 oct 2014, 16:06:03
Buna dimineata LAATULE.............bine ca te-ai trezit macar acum..........dar mai bine mai tarziu decat niciodata!DESTEPTARE ROMANI E VREMEA SA DESCHIDEM BINE OCHII............VIN VOTARILE!!!!!!!!!!!!!!!
Din toata treaba asta cu lipsa apei calde au iesit invingatori tot rauplatnicii dar speram ca si ei inteleg ca la infinit sa consumi si sa nu platesti nu se poate.................totul in viata se plateste si la proriu si la figurat............
4.1  RE: .... trimis de
(21 oct 2014, 16:13:35

!?....
5.   CAPUSELE!!! trimis de
(21 oct 2014, 19:47:12
Se tot da vina pe rau platnici,acestia sunt maxim 10-15%,restul sunt la zi,ce au facut capusele,pardon,Asociatiile de Proprietari sa recupereze datoriile?,dar Primaria?...Un singur exemplu pe strda Oituz,nr.20,exista un apartament al Primariei Suceava,apartamentul 20,unde s-au acumula datorii la Asoaciatie 1 MILIARD de lei vechi,nu ia nimeni nici o masura.Cine e da vina?...
6.   CAPUSELE!!! trimis de
(21 oct 2014, 20:07:28
Noi cei care suntem cu plata la zi,peste 85% sa ne spuna Primarul Sucevei,cu ce suntem de vina ca nu avem apa calda,nu ia nimeni nici o masura cu rau platnicii.
7.   CAPUSELE!!! trimis de
(21 oct 2014, 20:15:21
Din cauza CAPUSELOR,plata utilitatilor se dubleaza,la fiecare Asociatie trebuie platit presedinte,contabil,casier,cen calculator,chirie spatiu utilitati spatiu,consumabile,etc.De ce sa nu platim facturile individual pe baza unui contract sa avem si dreptul de a avea apa calda si caldura,nu numai obligatia de a plati.
8.   Sucevenii ar putea beneficia de trimis de
(21 oct 2014, 20:46:35
TELEGONDOLA...a spus Domnul Primar,nu eu...
9.   Sucevenii ar putea beneficia de trimis de
(21 oct 2014, 20:48:18
STADION ULTRAMODERN CU 15000 locuri...a spus Domnul Primar,nu eu...
10.   Sucevenii ar putea beneficia de trimis de
(21 oct 2014, 20:50:25
SALA POLIVALENTA DE 5000 locuri...a spus Domnul Primar,nu eu...
11.   Sucevenii ar putea beneficia de trimis de
(21 oct 2014, 20:53:09
PARCARI PE VERTICALA,CU LIFT in zona Bucovina si in cartier George Enescu...a spus Domnul Primar,nu eu...
12.   Solutii sunt trimis de
(21 oct 2014, 20:54:37
-Contracte individuale între furnizor-consumator prin investitia minima de reamplasare a coloanelor de distributie a agentului termic pe verticala pe casa scarii la toate imobilele ce doresc agent termic,tot pe casa scarii dispunerea de contorizare aferente fiecărui apartament prin aparate de masura a agentului consumat cît si a apei calde menajere.Consumatorului revenindu-i sarcina de a redimensiona instalatia interioara ,cea din apartament si de a contracta serviciile furnizorului.Punerea în functiune a cazanului CET pe pacura si carbune .Prin fonduri Europene se poate implementa aceasta solutie dar nu se vrea.De ce ?DEOARECE NU SE MAI POT SIFONA BANI IN BUZUNARELE CELOR NUMITI DESTEPTI.
12.1  RE: Solutii sunt trimis de
(21 oct 2014, 21:01:39
Dar nu se vrea,lasa ca e bine asa,prostimea sa plateasca,sa stea saptamani intregi fara confortul minim,primarul sa se laude ca datorita lui si a guvernului va reveni(poate) apa calda.
13.   Sucevenii ar putea beneficia de trimis de
(21 oct 2014, 20:57:07
Cinematografe teatru,filarmonica echipa de fotbal in liga 1,parcari de resedinta,strazi asfaltate,iluminat public in cartiere,...daca s-ar muta in oricare alt oras resedinta de judet din vecini.
14.   Constitutia Romaniei trimis de
(21 oct 2014, 23:26:52
"ARTICOLUL 16
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări."
Exercitiu de imaginatie.
Doua familii, la bloc, aceeasi scara, apartamente identice, la fel si numarul de persoane si cu cate o masina. Teoretic taxe si impozite aproximativ egale sa zicem 400lei/an. Singura diferenta intre cei doi vecini este ca, unul si-a montat centrala de apartament pe gaz, iar celalalt este racordat la sistemul centralizat.
Acum poate dom’ PRIMAR sau cineva din C.L. Suceava sa explice de ce acesti oameni nu mai sunt egali in drepturi si se incalca Constitutia Romaniei. De ce banii incasati de la cel cu centrala, merg la celalalt sub forma de subventie. Mai ales ca cel cu centrala a facut si o investitie maricica. De ce? De ce? Nimeni nu raspunde?
Nu stiu cat va mai poate rabda lumea. Deocamdata stati linistiti, vad ca inca poate, sa vedem cat?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei