Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 sep 2014 - Anul XIX, nr. 224 (5733)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În ritm ameţitor

Prejudiciul prin fraude cu subvenţii APIA a ajuns deja la 63 de miliarde de lei vechi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ancheta în cazul fraudelor comise prin încasarea nelegală a subvenţiilor APIA scoate la iveală o caracatiţă cu tot mai multe tentacule. Prejudiciul stabilit de Direcţia de Audit şi Control Intern a structurii centrale a APIA creşte de la o zi la alta, iar în acest ritm se va ajunge în final la sume exorbitante. Numărul celor care şi-au băgat mustaţa în borcanul cu miere este şi el tot mai mare, şi încă nu au venit datele despre subvenţiile încasate de biserici şi mănăstiri din Bucovina.

Până în prezent, prejudiciul descoperit se ridică la 6,319 milioane de lei (63 de miliarde de lei vechi), iar găurile se regăsesc în bugetul de stat, în bugetul Primăriei Câmpulung Moldovenesc şi în bugetul general al Comunităţii Europene.

Pentru a recupera măcar parţial aceste pagube, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au dispus deja măsuri asigurătorii pe vile, apartamente sau terenuri aparţinând celor implicaţi în acest uriaş carusel al fraudei.

 

Primarul din Broşteni are sub sechestru patru apartamente, o casă, construcţiile de la piaţă şi mai multe terenuri

Deocamdată, campion la fraude prin intermediul subvenţiilor APIA este primarul din Broşteni, Nicolae Chiriac, şi cel pe care l-a numit succesor la Asociaţia „Ciobănaşul” din acelaşi oraş, Neculai Nistor.

Prejudiciul adus de cei doi a fost calculat la 3,7 milioane de lei (37 de miliarde de lei vechi), adică mai mult de jumătate din ceea ce s-a descoperit până în prezent.

Anchetatorii au reuşit să descopere şi o serie din bunurile deţinute de cei doi, aplicând sechestre asigurătorii pentru a nu fi înstrăinate cu scopul de a evita plata prejudiciului.

În ceea ce-l priveşte pe Nicolae Chiriac, acestuia i s-au dispus măsuri asigurătorii pentru casa în care locuieşte la Broşteni şi anexe, dar şi pe un număr de patru apartamente aflate într-un bloc cumpărat de acesta în condiţii oarecum neclare.

Sechestrul există de câteva zile şi pe terenurile aflate în proprietatea lui Nicolae Chiriac, dar şi pe construcţiile pieţei din Broşteni, ajunsă proprietatea edilului tot într-un mod oarecum neclar.

 

Terenurile consilierului judeţean Ioan Piticari, „priponite” de DNA

Primarul din Broşteni nu este singurul care se vede cu mâinile legate în ceea ce priveşte proprietăţile. Măsuri similare au fost luate şi faţă de consilierul judeţean ales pe listele PNL Ioan Piticari. Casa acestuia din Câmpulung Moldovenesc şi aproape zece terenuri însumând mai multe hectare au fost puse sub sechestru. În cazul său, prejudiciul creat se ridică la 1,31 milioane de lei (13,1 miliarde de lei vechi).

Şi pentru că fraudele au fost comise în complicitate cu alte persoane, sechestre asigurătorii s-au aplicat şi pentru bunurile mobile şi imobile ale unor funcţionari din cadrul APIA Suceava şi ale unor funcţionari din Primăria Câmpulung Moldovenesc.

 

Cine mai are instituite sechestre asigurătorii

Un alt prejudiciu, în valoare de 1,294 de milioane de lei (12,94 de miliarde de lei vechi), a fost stabilit faţă de Lucian Ciobanu, angajat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, respectiv Neculai Toma, medic veterinar în Horodnic.

Şi în acest caz, prejudiciul şi responsabilităţile sunt împărţite cu funcţionari din cadrul APIA Suceava.

În ceea ce-l priveşte pe Lucian Ciobanu, acestuia i s-a impus sechestru asigurător pe casa din Suceava şi pe terenurile pe care le are în proprietate, în timp ce Neculai Toma are sechestru pe vila din Rădăuţi şi pe terenurile de la Horodnic.

În afara acestor măsuri, este de aşteptat ca în perioada următoare să asistăm la acte similare şi faţă de ceilalţi inculpaţi din dosar.

De asemenea, în câteva săptămâni vor apărea şi rezultatele controlului la biserici şi mănăstiri şi nu este exclus să apară surprize de proporţii, inclusiv din rândul clericilor.

 

Poliţistul-fermier Mihai Filipiuc de la Siret, în aceeaşi oală

În aceeaşi oală se regăseşte şi şeful Poliţiei Locale Siret, Mihai Filipiuc. Acesta este cercetat într-un alt dosar, privind fraudele comise cu ajutorul funcţionarilor de la APIA Botoşani. Filipiuc, prin intermediul firmelor pe care le controla, Eco Plai Bucovina şi Şoimii (ferme) Brăeşti, ar fi obţinut de-a lungul anilor subvenţii ilegale în valoare de circa 4 milioane de lei (40 de miliarde de lei vechi) prin faptul că a declarat că deţine şi cultivă 200 de hectare de teren aflate în judeţul Botoşani.

Deocamdată, Mihai Filipiuc nu are nici un fel de interdicţie, dar este de aşteptat ca pentru recuperarea prejudiciilor stabilite să-i fie instituite sechestre asigurătorii.

 

Ilegalităţile, comise într-un interval de trei ani

Potrivit procurorilor DNA Suceava, toată activitatea infracţională era extrem de bine organizată.

„La nivelul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Centrul Judeţean Suceava, funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie au admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate. Astfel au fost solicitate/acordate subvenţii, în perioada 2010-2013, cu încălcarea legii şi nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat”, se arată în comunicatul procurorilor anticorupţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prejudiciul prin fraude cu subvenţii APIA a ajuns deja la 63 de miliarde de lei vechi.
 Vizualizări articol: 5589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Prejudiciul prin fraude cu subvenţii APIA a ajuns deja la 63 de miliarde de lei vechi5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hotiii!!! trimis de
(26 sep 2014, 11:26:47
la parnaie si lasati fara bunuri aceste gunoaie, in frunte cu curvele de la APIA Suceava.
2.   TARA LUI PAPURA VODA trimis de
(26 sep 2014, 13:27:44
Bravo mafiei din Judet!!!Bravo tampitilor care au tacut si au coordonat o astfel de retea !!!!Bravo!!!!Romanul este cel mai priceput talhar de pe mapamond!!!!Ne furam caciula singuri si mai vrem sa mearga economia tarii bine!!!Mare ruisne!!!Cel mai amuznta este ca dupa alegerile din noiembrie vom hali furtisaguri in urmatorii 4 ani la greu!!!Romanul isi merita soarta!!!
3.   Comentariu trimis de
(26 sep 2014, 14:11:17
Nu am fi singurii cum zice unul pe mapamond , sunt cazuri cu zecile de miliarde de dolari furturi si vor mai fi . Ramin surprins ca toti astia cu terminatia ,, IUC ,, din SIRET lucrind in MAI , indivizi cu functii de raspundere , lucreaza atit de prost in ceea ce fac . Sunt slabi au stat la cheremul altor mafioti , deci la BOTOSANI cu neispravitii . Intrun procent mic poate vor fi exemple ptr altii , ca e mare mizerie in politia locala si de frontiera a SIRETULUI

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cheesecake Porţii:1 (200 g)Timp de preparare:30-35 minute (se serveşte după 8 ore)Calorii:600 calorii / porţieIngrediente:Smântână dulce – 90 mlBrânză tartinabilă de vacă – 70 gFructe pădure – 80 gPortocale – 40... Citeşte