Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 sep 2014 - Anul XIX, nr. 224 (5733)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Scenariu: un Boeing prăbuşit

Exercițiu simulat al unui accident aviatic pe raza judeţului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un exerciţiu tactic al cărui scenariu prevede „prăbuşirea” unui avion Boeing pe raza judeţului va avea loc în perioada următoare, au anunţat, ieri, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, data şi locaţia unde va avea loc acel exerciţiu fiind necunoscute forţelor de intervenţie, pentru a crea elementul de suspans, cât mai apropiat de o situaţie reală.

Ieri, a avut loc la sediul ISU Suceava partea teoretică a unei astfel de intervenţii, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, prezidată de prefectul Florin Sinescu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, cu participarea şefilor structurilor deconcentrate.

Principalul punct de pe ordinea de zi a fost un exerciţiu cu tema: „Modul de acţiune a CJSU în cazul producerii unui accident aviatic în zona montană a judeţului Suceava, cu punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie”.

Scenariul: o cursă de linie Boeing 737, cu 45 de pasageri la bord, care circula pe ruta Bucureşti (Otopeni) -Aeroportul Suceava, s-a prăbuşit.

Şeful ISU Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, a prezentat procedurile de lucru în cadrul exerciţiului, iar acţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu turnul de control al Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava şi Centrul de Coordonare SAR (Search and Rescue) din cadrul Romatsa Bucureşti.

„În cadrul şedinţei, problemele tehnice ale exerciţiului, care vizează responsabilitatea Romatsa, au fost prezentate de către controlorul de trafic aerian (CTA) Ovidiu Ioja, care a împărtăşit şi din experienţa sa de peste 40 de ani de activitate în aviaţia civilă”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, plutonierul major Alin Găleată, precizând că activitatea de ieri a fost precedată de o şedinţă tehnică în cadrul Turnului de Control Trafic Aerian al Aeroportului Suceava, care a avut loc în urmă cu două zile.

Scopul simulării a fost verificarea fluxului informaţional între instituţiile cu atribuţii în astfel de evenimente, iar aplicația s-a finalizat cu emiterea planului şi a hărţii de căutare într-o zonă din judeţ.

Rămâne de văzut în perioada următoare cum se vor descurca forţele de intervenţie în practică, după ce şi-au însuşit partea de teorie.      

 

Generalul Ion Burlui a demisionat din funcţia de inspector general după tragedia aviatică din Apuseni

Generalul Ion Burlui era şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă pe 20 ianuarie 2014, când s-a petrecut tragedia aviatică din Apuseni. Atunci, un avion YR-BNP a aterizat forţat în Munţii Apuseni, la o altitudine de circa 1.400 de metri, lângă localitatea Petreasa, la limita dintre judeţele Cluj şi Alba.

Avionul era pilotat de Adrian Iovan şi transporta o echipă de cinci medici de la Bucureşti la Oradea.

În urma accidentului, pilotul Iovan şi o tânără, Aurelia Ion, studentă la medicină, au murit.

La vremea respectivă a izbucnit un scandal de proporţii, după ce echipele de intervenţie au ajuns cu întârziere, locul prăbuşirii fiind localizat abia după câteva ore, timp în care supravieţuitorii au trăit clipe dramatice. Ei au fost salvaţi de trei săteni din Petreasa, care au găsit epava avionului şi i-au cărat pe supravieţuitori pe tărgi improvizate până la locul de unde au fost preluaţi de ambulanţieri.

Cine a fost atunci vinovat nu a fost încă stabilit (ancheta a fost preluată de Parchetul General), însă, în scandalul foarte mediatizat imediat după accidentul aviatic, generalul Ion Burlui a decis să demisioneze, considerând că instituția pe care o conducea a fost acuzată pe nedrept.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Exercițiu simulat al unui accident aviatic pe raza judeţului Suceava.
 Vizualizări articol: 2008 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Exercițiu simulat al unui accident aviatic pe raza judeţului Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cheesecake Porţii:1 (200 g)Timp de preparare:30-35 minute (se serveşte după 8 ore)Calorii:600 calorii / porţieIngrediente:Smântână dulce – 90 mlBrânză tartinabilă de vacă – 70 gFructe pădure – 80 gPortocale – 40... Citeşte