Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 sep 2014 - Anul XIX, nr. 224 (5733)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Criză decizională

O nouă şedinţă a Consiliului Local Suceava, blocată de jocurile politice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

“Hârjoana” politică dintre PSD şi ACL a dus la anularea şedinţei ordinare de Consiliu Local a lunii septembrie. Asta după ce, pentru prima oară în ultimii zece ani, nici şedinţa ordinară a lunii august nu a avut loc, iar alte trei şedinţe extraordinare nu s-au ţinut din lipsă de cvorum.

Totul a pornit de la tentativa PDL, susţinută de PNL, de a-l înlocui pe viceprimarul PSD, Gavril Vîrvara. Tentativă reluată în şedinţa de ieri, când, teoretic, ACL ar fi trebuit să deţină încă majoritatea în Consiliul Local, în ciuda plecărilor din ultima perioadă, în baza ordonanţei de urgenţă ce permite migrarea aleşilor locali.

Numai că din cei 12 consilieri care mai sunt la ACL, la şedinţă au fost prezenţi zece, al 11-lea fiind în sală, pregătit să preia ştafeta. Este vorba de Liviana Enea, care a mai fost consilier local în alt mandat, care trebuia să preia ieri postul lăsat liber prin demisia lui Adrian Timofi Ciobanu.

 

Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg

Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, pentru că PSD a reuşit să transforme ceea ce părea a fi doar o formalitate într-o „palmă” dată celor care au „atentat” la postul de viceprimar deţinut de ei.

Primul punct de pe ordinea de zi prevedea ca membrii Consiliului Local să „ia act” de demisia lui Adrian Timofi Ciobanu, o etapă necesară pentru reîntregirea efectivului deliberativului local, care trebuie să aibă 23 de membri, cel de-al doilea proiect fiind cel de validare a mandatului următorului candidat de pe listele PDL – Liviana Enea.

Numai că reprezentanţii PSD, prin liderul de grup, Eugen Girigan, au spus că o asemenea decizie nu poate fi luată în lipsa respectivului consilier local, care, până la validarea demisiei, este în continuare ales local şi poate participa la şedinţă.

Eforturile lui Lucian Harşovschi de a-i face să renunţe la acordarea unui vot negativ, apelând la raţiune şi chiar la sentimente, s-au lovit de „îndârjirea” social-democraţilor, dar şi a „independenţilor”, care le-au refuzat celor de la ACL chiar şi dreptul de a face o pauză de consultări.

În cele din urmă, proiectul prin care demisia lui Adrian Timofi devenea oficială a fost respins, cu zece voturi „pentru” şi 11 abţineri, stârnind protestele democrat-liberalilor.

„A fost decizia dumneavoastră, sper să puteţi trăi cu ea în continuare”, a spus Harşovschi, cu năduf, în vreme ce Viorel Seredenciuc a remarcat că „dacă tot avem un Consiliu Local cu membri care nu mai vor să fie consilieri, la fel de bine putem avea unul cu doar 22 de membri, pentru că asta s-a decis azi. Nu contează că legea ne impune să fim 23, dacă unii vor să fie numai 22”.

Dacă înlocuirea lui Adrian Timofi era acceptată, ACL ar fi avut prezenţi în sală 11 membri, iar sosirea celui de-al 12-lea, care era absent, le-ar fi permis să înlocuiască viceprimarul PSD, proiect care se afla iar pe ordinea de zi, pentru a patra oară.

În acest context, o remarcă amuzantă a venit din partea independentului Adrian Arămescu, care, sătul de hârjoana politică din ultimele luni, făcută în detrimentul problemelor administrative, a venit cu o soluţie: „Propun ca municipiul Suceava să aibă 23 de viceprimari şi să schimbăm denumirea, din consilieri locali, în viceprimari. Aşa se va termina cu orgoliile acestea”.

 

Moment de reculegere pentru „moartea democraţiei”

După o pauză de consultări, care le-a fost aprobată de această dată, membrii PDL şi PNL au revenit în sală, doar pentru a anunţa că părăsesc şedinţa, în semn de protest, considerând că cele petrecute sunt un abuz al PSD.

Înainte de asta, Niculai Barbă a ţinut un moment de reculegere pentru „moartea democraţiei” în Consiliul Local.

În sală au rămas 11 aleşi locali care se conturează tot mai clar ca fiind viitoarea majoritate din Consiliul Local Suceava, fiindu-le necesar doar un singur vot care să mai plece din rândurile PDL sau PNL.

Se pare că aranjamentele în această privinţă sunt deja făcute şi, la viitoarea şedinţă ordinară de Consiliu Local, social-democraţii vor miza pe cel puţin 12 voturi.

Astfel, dacă în şedinţa de ieri aceştia le-au „dat o palmă” celor din ACL, blocându-le înlocuirea unui consilier demisionar, cu un „soldat” credincios partidului, în viitoarea şedinţă se preconizează că le-o vor întoarce cu vârf şi îndesat pentru tentativele din august, înlocuind primarul PNL (Ovidiu Doroftei) cu unul PSD.

 

Şedinţă extraordinară de CL, săptămâna viitoare

O parte din subiectele importante care ar fi trebuit să fie discutate în şedinţa ordinară a lunii septembrie vor fi reluate într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, pe care primarul Ion Lungu a convocat-o marţi, 30 septembrie, la ora 10.00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă şedinţă a Consiliului Local Suceava, blocată de jocurile politice.
 Vizualizări articol: 2185 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
O nouă şedinţă a Consiliului Local Suceava, blocată de jocurile politice1.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cei 11 consilieri pasibili de puscarie trimis de
(26 sep 2014, 13:06:04
Consiliul Local trebuia să ia act de demisia consilierului local PDL Adrian Timofti şi să valideze mandatul de consilier al primului supleant de pe listă, Liviana Enea.Cei 11 consilieri care nu au votat risca puscaria.Prchetul de pe langa Curtea de Apel Suceava l-a trimis in judecata pe Aurel Olarean pe acelasi motiv.Fostul primar de Radauti n-a vrut sa ia act de demisia unui consilier.O rugam pe doamna Liviana Enea sa-i dea in judecata pe cei 11 consilieri :Gavril Vîrvara, Eugen Girigan, Doiniţa Cocriş, Cornel Grosar, Tiberiu Brădăţan, Geniloni Sfeclă, Andrei Păduraru, Corneliu Vornicu, Vasile Mocanu, Adrian Arămescu şi Daniel Ungurian.
2.   Hotarare univoca si de la mine putere trimis de
(26 sep 2014, 13:16:01
Subsemnatul Stefan Suceveanul mentionez ca in 2012 am votal la alegerile locale cu USL(partea PNL).Ca atare nu-i mai recunosc ca si consilieri locali care sa ma reprezinte pe mine cetateanul votant si platitor de lefuri pe urmatorii:
- Vasile Mocanu -traseist,pleaca de la PNL la mult insuratul Tariceanu.
- Andrei George Păduraru traseist, pleaca de la PNL la PSD
Corneliu Vornicu traseist,pleaca de la PNL la mult insuratul Tariceanu
3.   Nu vor sa vina la treaba, dar salarii iau! trimis de
(26 sep 2014, 14:11:06
Daca erau la scoala, erau exmatriculati pentru atitea absente!
Ce asteptari sa avem de la ,,politicienii” suceaveni! Nu avem conducatori de valoare, deoarece ajung in funcţii doar pe criterii politice, astia nu contribuie la bunul mers al societatii. O data alesi, fiecare isi vede de problemele lui personale.

Normal ar fi sa scapam de oportunisti, carieristi...de toate curvele politice care ne inconjoara.
4.   Cumetreala intre partide trimis de
(26 sep 2014, 14:27:50
Un binecunoscut ziarist a dat o poza reprezentativa pentru viata politica din Romania.Toti se lupta unii cu altii pentru romanica draga.Unii sunt la putere,altii in opozitie si mimeaza bunastarea tarii.Toti lupta pentru ciolan,atat pe partide dar ,paradoxal,si impreuna.Ca doara bugetul tarii e dodolot.
Poza a fost facuta la Sonnenhof unde domnul Prigoana(sefu mare de la Rosal care face curat la Suceava cam fara licitatie) lua masa cu domnul Baisanu,domnul Nechifor si se pare domnul primar.Puterea si opozitia isi dau mana peste tara uniti in cuget si-n simtiri.
5.   Comentariu trimis de
(26 sep 2014, 14:33:37
Stau si analizeaza consilierii astia si se zbat ptr. functii si putere , tragind presul adeseori peste magariile comise de ale lor oameni in teritoriu , obtinind se intelege avantaje personale si partidul ce-l reprezinta . Noroc de alti functionari responsabili , sa zicem , ca descopera abuzuri comise in judet de primari , politisti si alti rahati , ceea ce le mai tempereaza elanul acestor analisti ai C.J. , care in teren nu vad si aud nimica . Stim de ce sunt impasibili pe teren , dar banii de la stat de ce-i primesc ??????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cheesecake Porţii:1 (200 g)Timp de preparare:30-35 minute (se serveşte după 8 ore)Calorii:600 calorii / porţieIngrediente:Smântână dulce – 90 mlBrânză tartinabilă de vacă – 70 gFructe pădure – 80 gPortocale – 40... Citeşte