Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 sep 2014 - Anul XIX, nr. 206 (5715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Indolenţă împinsă la extrem

Centura de peste 46,5 milioane de euro a Sucevei, înecată ca ţiganul la mal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Orice firmă de construcţii care îşi respectă titulatura ar putea finaliza ruta ocolitoare a Sucevei într-o lună de zile, deoarece mai sunt puţine lucrări de executat. SC CF Iaşi, antreprenorul din contract, nu se poate încadra însă în această categorie; nici până la această oră societatea nu a prezentat un grafic de lucrări agreat de beneficiar, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR). Compania este cu plata la zi a lucrărilor, numai că nu prea mai are ce plăti pentru că pe şantierul de la Suceava nu se mişcă aproape nimic. Contractul de execuţie, care ar fi trebuit încheiat în data de 7 iunie a.c., este oricum depăşit, iar penalităţile de întârziere până la 31 august a.c. se ridică la circa 3,8 milioane de lei. Firma a returnat facturile de penalităţi, însă CNADR îşi menţine poziţia arătând că pe contractul de consolidare (pentru zona Hagigadar şi la podul peste râul Suceava), la care s-a transmis ordinul de începere a lucrărilor în data de 16 aprilie a.c., nu s-a lucrat absolut nimic, iar pe cel al lucrărilor la varianta ocolitoare ritmul este extrem de lent. Şi dacă la drumpenalităţile sunt de 0,05 la sută/ zi întârziere din valoarea prestaţiilor neefectuate, respectiv 17,5 milioane lei, la consolidare SC CF trebuie să plătească penalităţi de întârziere de 0,1 la sută pe zi din valoarea lucrărilor din contract acceptate, de 43,062 milioane lei.

Şi asta în condiţiile în care pe ambele contracte mai sunt de executat 12 la sută din lucrări.

 

Stadiul actual al lucrărilor

Pe tronsonul I, de la staţia de înaltă tensiune până la sensul giratoriu de la Moara, mai trebuie efectuate următoarele lucrări: 125 m terasament (terasament, balast, balast stabilizat şi trei straturi de mixturi asfaltice), 3 km turnat strat de uzură, montat parapetul şi rosturile la viaductul îngropat şi finalizarea sensului giratoriu de la Moara. Petronsonul II, de la sensul giratoriu de la Moara la „Zidul Morţii”, trebuie tensionat podul, turnat stratul de uzură pe tot tronsonul de 4 km şi pe 1 km balast şi balast stabilizat. La tronsonul III, de la „Zidul Morţii” la Pătrăuţi, lucrările sunt executate 99,9 la sută. Mai trebuie montaţi parapeţii, făcute marcajele de direcţionare şi finalizat sensul giratoriu. Din informaţiile noastre, SC CF ar fi avansat ca termen de finalizare 28 noiembrie a.c., dar în ritmul în care se lucrează, CNADR consideră şi această dată ca nerealistă. O firmă cu capacitate de lucru, însă, ar putea aduce ruta ocolitoare în circulaţie într-o lună. Ieri, la lucru erau doar câţiva oameni, de la o firmă cu care SC CF are contract de prestări servicii. Şi aşa se ajunge la situaţia în care se tărăgănează la nesfârşit finalizarea unei şosele care înseamnă 12,42 km de drum, 16 poduri şi 48 de podeţe pentru care statul plăteşte circa 200 de milioane de lei fără TVA( circa 46,5 milioane de euro). La asta se adaugă alte milioane de euro care s-au plătit sau urmează să se plătească proprietarilor ale căror terenuri sunt străbătute de ruta ocolitoare.

 

Cine este în spatele SC CF

Din fostul blazon al SC CF Iaşi nu a mai rămas nimic după ce şi-a schimbat succesiv stăpânii. Ultimul, Societatea de Construcţii şi Transport (SCT) SA Bucureşti, a trecut prin mâinile unui personaj interesant pentru presa economică: Horia Simu. Potrivit acesteia, Simu a fost unul dintre „regii cuprului” din România, proprietar, alături de alte două persoane, al companiei Cuprom, din care au făcut parte Phoenix Baia Mare și Elcond Zalău. Acestea din urmă au fost cumpărate în 2003 de cei trei pentru numai 3,6 milioane de dolari. De asemenea, compania a mai cumpărat de la statul român și două mine de cupru pentru a avea materiale prime pentru rafinării. În 2009, compania a intrat în insolvenţă şi comitetul Cuprom a decis valorificarea fabricii din Baia Mare la fier vechi.  Tot Horia Simu este fostul acţionar majoritar al CC CF Bucureşti, companie ajunsă de asemenea în insolvenţă şi prin intermediul căreia Simu a vândut un pachet reprezentând 62,2% din acţiunile firmei de construcţii SCT Bucureşti cu numai 6,4 milioane de lei (aproape 1,6 milioane de euro), preţ considerat de analiştii economici ca fiind la jumătate faţă de cel real.

La SCT, principal acţionar este acum grupul de firme Donau Finanz, înregistrat la Viena, care exercită managementul  în cadrul firmei româneşti prin Do - Fi South East Holding. Horia Simu face parte în continuare din Consiliul de Administraţie, conform unei hotărâri AGA din 2 octombrie 2012, având mandat până la data de 20 octombrie 2014.

Chiar dacă, în ceea ce priveşte firmele pe care le-a cumpărat, drumul administrării pare să fi fost spre insolvenţă, nu acelaşi lucru se poate spune despre toate afacerile lui Horia Simu. Nominalizarea sa într-un raport al Curţii de Conturi din 26 aprilie 2013, realizat după un control la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, arată cum a câştigat 189 de milioane de dolari numai din cesioarea drepturilor de creanţă de la foşti proprietari care îşi revendicau imobilele în baza Legii 10/2001. Din raport reiese că, din lista cesionarilor în baza legii nr. 10/2001 pusă la dispoziţia Curţii de Conturi a României de reprezentanţii ANRP, s-a constatat că există persoane care cumpără drepturi de creanţă în mod constant. Pe primul loc în topul acestor persoane este Horia Simu, care „a înregistrat un câştig din cumpărarea drepturilor de creanţă de circa 189 milioane dolari (curs dolar la 05.03.2008 (emis titlul de conversie nr. 140) = 2,45 lei/dolar)”, conform raportului. În urma verificărilor efectuate de echipa de control a Curţii de Conturi, în dosarele în care au fost cesionate drepturile de creanţă, s-a sesizat faptul că cele mai multe drepturi au fost transmise la preţuri derizorii în comparaţie cu valoarea care reiese din evaluarea proprietăţilor imobiliare revendicate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centura de peste 46,5 milioane de euro a Sucevei, înecată ca ţiganul la mal.
 Vizualizări articol: 5658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Centura de peste 46,5 milioane de euro a Sucevei, înecată ca ţiganul la mal5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "Felicitari"Pacalin trimis de
( 5 sep 2014, 11:12:33
Sincere felicitari lui Nechifor, care in 2 ani jumate de mandat se poate lauda cu faptul ca n-a fost in stare sa termine 20% cea ramas din soseaua de centura, asta in conditiile in care face parte din partidul care e la putere.
2.   IMBUIBATUL trimis de
( 5 sep 2014, 16:51:57
Aceasta persoana nechifor,care a pacalit un judet intreg minte ca ponta,astia nu au facut nimic bun pentru judetul nostru.CE MINCINOSI!!!.Mai votati o data PSD chiar si presedintele mincinos si sa vedeti ce au sa mai faca aceste gunoaie a societatii.
3.   Bucovineni sper sa va treziti...la vot trimis de
( 5 sep 2014, 17:30:57
-interesant este ca cei care pana acum faceau pe aici,mari si multe comentarii in favoarea lui Nechifor ,acum nu mai au glas....Oare a trebuit asa de mult timp sa se convinga de neputinta mincinosilor alesi?!?!
4.   Lucru inceput prost . . . trimis de
( 5 sep 2014, 17:45:19
Lurcrarea a pornit prost din start, cu un contract facut pe genunchi. Asta se intampla când inchei contracte fara sa ceri ajutorul unei firme de avocatura speciliazite. Sau cine stie, poate chiar asta s-a dorit, un asemenea contract din care sa se adape mai multi.
5.   Întrebare trimis de
( 5 sep 2014, 21:43:31
Stati sa vad daca am înțeles : in 2 ani, conducerea consiliului județean nu a reușit sa forteze o firma sa finalizeze un contract. AAA, ok, Sccf nu poate sa termine. Atunci reformulez : in 2 ani, consiliul județean Suceava n-a fost capabil sa rezilieze un contract? AAA, nu tine de consiliul județean ci de CNADR. Atunci reformulez din nou : in 2 ani consiliul județean, condus de PSD-situl Catalin Nechifor, nu a reușit sa influențele CNADR-ul, condus tot de PSD, aflat sub obladuirea prim ministrului PSD , Ponta? Atunci pentru ce v-am ales, neputinciosilor? Ca sa ne spuneti ca nu puteți? Am fost o data bucovineni stupizi acu' 2 ani, dar timpul trece si ceasul ticaie. Si vom avea iar stampila in mana peste 2 luni, dar si peste 2 ani .
6.   Nechifor ingrasa porcul pe pielea noastra trimis de
( 5 sep 2014, 21:46:52
Este incredibil cat de comunisti si ca Ceausescu sunt PSD. Deci Nechifor spera sa traga cati mai multi bani din firma acesta care practic nu mai are nici un ban si totul pe pielea nostra.

Deci lucrarea acesta poate fi terminata intr-o luna de zile, maxim 2, dar totul este permis pentru PSD pentru a face bani in toate felurile inclusiv acesta santaj mutant. Unde vor merge acei bani? In buzunarele lor, in campania electorala in 2 ani, etc.

Deci toate aceste minciuni sunt folosite pentru santaj pur, pentru ca PSD sa traga cati mai multi bani din acesta firma. Iar noi trebuie sa vedem cum 47 mil. Euro ne zboara printre degete.
7.   Felicitări reporterului şi ziarului Monitorul trimis de
( 5 sep 2014, 23:41:03
Doresc să trasmit felicitările şi mulţumirile mele şi cred că sunt în asentimentul mai multor cititori care aşteaptă cu nerăbdare finalizarea lucărilor la şoseaua de centură a Sucevei, pentru interesul constant arătat acestui obiectiv important pentru zona noastră!
Aşa cum spunea şi Klaws mai sus, este clar că cei de la conducerea judeţului au fost nişte mormoloci care în definitiv, n-au fost capabili/în stare să se asigure că fac totul (având de partea lor şi Guvernul care are în subordine CNADNR-ul!!!) ca să se termine cât mai repede posibil această rută ocolitoare a oraşului!
Să nu creadă ei că oamenii nu se uită la ce fac dumnealor şi că nu ştim că această şosea s-ar fi putut finaliza foarte uşor şi acum doi ani!
Aşa cum în perioada de criză pe timpul d-lui Flutur când Guvernul era condus de dl. Emil Boc au fost bani şi lucrările au mers în mod constant, aşa se putea face şi după schimbarea Guvernului, dacă ar fi fost voinţă politică!
Dar vin alegerile domnilor!! Şi noi abia aşteptăm să sancţionăm interesul pe care se vede cum vi l-aţi dat pentru obiectivele importante ale judeţului!!
Cu centura ocolitoare, Aeroportul Salcea şi alte cele!!
8.   Contraexemplu trimis de
( 5 sep 2014, 23:56:38
Si mai am niște întrebări, pentru PSD-știi de baza ai județului : ati văzut Albă Iulia? Condusă de un pdl-ist, fara bani de la nea prim ministru, a ajuns un oraș super , pe baza banilor europeni. As vrea ca PSD-istii de baza care intra des pe forumuri sa-l întrebe pe domnul Nechifor daca știe expresia " omul sfinteste locul"?
Unde-i partia de la Câmpulung, finalizată 79%? Unde-i groapa de gunoi de la moara, finalizată 95%? Unde-i aeroportul? Unde-i conducerea consiliului județean Suceava? Unde-i conducere PSD suceava? Stati, ca n-am uitat nici de neputinciosul de Baisanu, marele conducator al PNL Suceava, care s-a lipit ca lipitoarea de construcția cu pdl-ul desi nevasta e încă la putere.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei