Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 iul 2014 - Anul XIX, nr. 161 (5670)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La judecată

Popa Horga i-a cântat prohodul comisarului-șef Nelu Fediuc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comisarul-şef Nelu Fediuc îşi fredonează cântecul de lebădă. Cunoscut mulţi ani drept tartor a tot ceea ce mişca prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, fiind demis şi repus în funcţie de nenumărate ori, Fediuc este pus acum în faţa unei situaţii extrem de delicate. Alături de alte 34 de persoane, ofiţerul a fost trimis ieri în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava.

Prohodul, pe linie de serviciu, i-a fost cântat de un preot, cum altfel, despre care anchetatorii susţin că era protejat şi susţinut de Nelu Fediuc în traficul cu ţigări aduse din Ucraina.

Reţeaua a fost pusă pe picioare de Dumitru Horga, preot în localitatea botoşăneană Cândești. Din grupare mai făceau parte Dumitru Daniel Sofronie, dascăl la parohia din Cândeşti, fiul preotului Horga, Bogdan Iulian Horga, dar şi un anume Paul Constantin Ciorneschi. Introducerea ilegală în ţară a circa 300.000 de pachete de ţigări a fost posibilă cu sprijinul nemijlocit al comisarului-şef Nelu Fediuc, care la acea vreme deţinea funcţia de şef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret.

Gruparea a acţionat în perioada 19 august 2008 – 03 martie 2009, iar prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la 1.581.302 de lei.

 

Comisarul-şef Fediuc şi subcomisarul Cuzenco, trimişi la pachet în judecată

Potrivit unui comunicat al DNA Suceava, în acest dosar au fost trimişi în judecată 14 poliţişti de frontieră. În capul listei se află comisarul-şef Nelu Fediuc, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: inițiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracțional în vederea săvârșirii de infracțiuni (varianta sprijinirii); folosire în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (nouă acte materiale); patru infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; luare de mită.

Alături de Fediuc se regăseşte şi subcomisarul Octavian Cuzencu, coordonator de tură în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava - Sectorul Poliției de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reținut faptele penaleconcurente de: şase infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; cinci infracțiuni de luare de mită; folosire în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

 

Lista celorlalţi poliţişti de frontieră şi acuzaţiile care li se aduc

Lista persoanelor trimise în judecată mai cuprinde şi o serie de subofiţeri care la vremea comiterii faptelor activau în PTF Siret. Iată numele persoanelor care vor răspunde în faţa judecătorilor şi acuzaţiile care li se aduc.

1. Radu Crăciun, subofițer de poliție de frontieră din cadrul CIT Rădăuți, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- trafic de influență;

- folosire în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, forma continuată;

2. Ciprian Constantin Baciu, subofițer de poliție de frontieră în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- luare de mită;

3. Dorel-Vasile Chirilă, subofițer de poliție de frontieră în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- luare de mită;

4. Albert-Cătălin Hnatiuc, subofițer de poliție de frontieră în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

- luare de mită;

- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

5. Cătălin Dumitru Zebreniuc, subofițer de poliție de frontieră în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită;

6. Toader Ilieşi, subofițer în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

- şase acte materiale;

- trei infracțiuni de luare de mită;

7. Virgil Jităriuc, subofițer de poliție de frontieră și fost șef grupă în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită;

8. Mitică Şchiopu, subofițer de poliție de frontieră în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni concurente de luare de mită;

9. Luchian Posmangiu, subofițer de poliție de frontieră în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni concurente de luare de mită;

10. Cezar Hetriuc, subofițer de poliție de frontieră în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni concurente de luare de mită;

11. Ilie Costiuc, subofițer în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni concurente de luare de mită;

12. Cornel Vasile Onuţ, agent-șef în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită (4 acte materiale).

Faţă de Valentina Ioan Colotelo (fostă Sauciuc) şi faţă de Sorin-Doru Strugar, alţi doi poliţişti de frontieră cercetaţi în acest dosar, procurorii DNA Suceava au dispus măsuri administrative.

 

În faţa instanţei vor ajunge şi 16 lucrători vamali

În faţa instanţei de judecată vor ajunge şi 16 lucrători vamali. Dintre inculpaţii care au fost cercetaţi iniţial, doar Victor Ceauşu a scăpat de proces. Vameşii care vor trebui să răspundă în faţa judecătorului sunt:

1. Nicu-Cezar Schipor, inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- luare de mită;

- folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;

2. Sorin-Constantin Şcladan, inspector vamal superior din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reținutfaptele penale concurente:

- nouă infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- şapte infracțiuni de luare de mită;

- ţase infracțiuni de fals intelectual;

3. Ortanţa Achim, lucrător vamal din cadrul Biroului Vamal Siret în sarcina căreia s-au reținut faptele penale concurente:

- două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- două infracțiuni de luare de mită;

- fals intelectual;

4. Simion Coroliuc, inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reținut faptele penale concurente:

- patru infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- patru infracțiuni de luare de mită;

- fals intelectual;

- folosire în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;

5. Ioan Tudor, controlor vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reținutfaptele penale concurente:

- patru infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- patru infracțiuni luare de mită;

- două infracțiuni de fals intelectual;

6. Daniela Oprescu, în calitate de inspector vamal superior din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căreia s-au reținut faptele penale concurente:

- trei infracțiuni de luare de mită;

- cinci infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

7. Gheorghe Robu, inspector vamal principal din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reținut faptele penale concurente:

- două infracțiuni de luare de mită;

- două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

8. Adrian Lavric, inspector vamal asistent din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

- fals intelectual;

- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

9. Radu-Pamfil Boca, inspector vamal asistent din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

10. Lucian Daniel Zegrea, inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente:

- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- luare de mită;

11. Mihaela Toma (actuală Perhinschi), inspector vamal asistent din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

12. Laura-Gheorghina Chirilă, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

13. Ernest-Dan Coroleucă, inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

14. Lucian-Doru Mureşan, controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reținut faptele penale concurente:

- opt infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- opt infracțiuni de luare de mită;

- trei infracțiuni de fals intelectual;

- folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, forma continuată;

15. Rodica-Lăcrămioara Nechita, controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căreia s-au reținut faptele penale concurente:

- şapte infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- fals intelectual;

- cinci infracțiuni de luare de mită;

16. Adrian Dascălu, consilier din cadrul Direcției Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale Iași, în sarcina căruia s-au reținut faptele penale concurente de:

- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- folosire în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, forma continuată.

 

Relaţii de cumetrie şi prietenie cu „boss” Nelu Fediuc

Comisarul-şef Nelu Fediuc, omul care salută cu apelativul „boss”, era cel care coordona totul, motiv pentru care toţi membrii grupării încercau să-i intre în graţii prin diverse moduri.

Potrivit procurorilor DNA Suceava, la iniţiativa preotului Dumitru Horga, în luna ianuarie 2009, comisarul-şef Nelu Fediuc devine cumătru cu dascălul Dumitru Daniel Sofronie, după ce i-a botezat acestuia din urmă unul dintre copii.

„Astfel, grupul infracţional a ajuns să fie cunoscut de lucrătorii poliţiei de frontieră, dar şi de lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal Siret ca fiind <oamenii lui Fediuc>”, au precizat procurorii anticorupţie.

De-a lungul timpului, atât preotul Horga, cât şi comisarul Fediuc au reuşit să se impună ca lideri ai grupării. Astfel, preotul Dumitru Horga s-a lăudat că are relaţii în rândul unor persoane cu influenţă din mediul politic şi din conducerea fostului Inspectorat Judeţean al Poliţiei de Frontieră Botoşani, în timp ce Nelu Fediuc se prevala de legătura de prietenie şi relaţiile în rândul conducerii Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, a Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, dar şi pe lângă şefii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

 

Comisarul-şef Fediuc vindea informaţii în sprijinul acoliţilor săi

Pe lângă faptul că îi proteja cu orice prilej, comisarul-şef Nelu Fediuc a vândut şi informaţii preţioase membrilor grupării referitor la ziua şi ora când trebuiau să intre în ţară cu maşinile încărcate de ţigări de contrabandă.

„Fiecare transport s-a efectuat pe baza informaţiilor furnizate de Fediuc Nelu cu privire la planificarea în serviciu a lucrătorilor din PTF Siret (aprobă planificările şi inclusiv componenţa turelor de serviciu), fiind preferate turele conduse de Strugar Sorin, Cuzencu Octavian şi Jitariuc Virgil, din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, şi respectiv şefii de tură Ciornei Tudor şi Șcladan Sorin din cadrul Biroului Vamal Siret. Din actele premergătoare efectuate până în prezent rezultă că membrii grupului se informau cu privire la existenţa unor echipe de control din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, precum şi a altor echipe din cadrul altor instituţii cu atribuţii de control în zona de frontieră. Informaţiile erau furnizate atât de Fediuc Nelu, cât şi de poliţiştii de frontieră şi vameşii aflaţi în serviciu la PTF Siret”, se mai arată în comunicatul DNA Suceava.

În perioada august 2008 – februarie 2009, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul comisarului-şef Nelu Fediuc şi al celorlaţi poliţişti de frontieră şi vameşi, cantitatea de 286.240 de pachete de ţigări de provenienţă Ucraina, sens în care au efectuat 35 de transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Prejudiciul total se ridică la 1.519.891 de lei, din care 226.647 de lei valoare în vamă şi 1.293.244 de lei taxe vamale şi fiscale.

Ţigările de contrabandă introduse ilegal în ţară erau vândute diferitelor persoane din judeţele Suceava şi Botoşani, iar ulterior alimentau piaţa neagră din România.

 

Competitorii erau eliminaţi fără scrupule

Lupta pentru supremaţie era una extrem de acerbă, iar „oamenii lui Fediuc” nu au omis nici un amănunt, mai ales când a venit vorba să-şi elimine concurenţa.

„Pentru a-și asigura monopolul distribuţiei de ţigări din Ucraina pe raza județului Botoşani, precum şi pentru a majora cantităţile de ţigări ce urmau a fi trecute prin PTF Siret şi implicit câştigurile realizate din comercializarea acestora, la iniţiativa lui Horga Dumitru, dar şi din cauza relaţiilor conflictuale apărute între Fediuc Nelu şi un ofițer de poliție, șef de tură aflat în subordinea inculpatului, cei doi au hotărât îndepărtarea din circuitul de contrabandă a unor așa-ziși competitori (în fapt alte persoane care se ocupau de contrabanda cu țigări în aceeași zonă). Astfel, unul dintre aceștia a fost depistat și sancţionat contravenţional cu suma de 5.000 lei şi confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantităţii de 200 pachete de ţigări, iar altul a fost sancționat prin confiscarea cantităţii de 666 pachete de ţigări şi aplicarea unei contravenţii în valoare de 5.000 lei”, se mai menţionează în comunicatul DNA Suceava.

 

Preotul şi dascălul, din biserică în boxa acuzaţilor

Alături de cei 30 de funcţionari ai statului, 16 vameşi şi 14 poliţişti de frontieră, în judecată au mai fost trimise alte cinci persoane. Este vorba de preotul Dumitru Horga, din Cândeşti, acuzat de inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup, varianta inițierii sau constituirii, dar şi de 21 infracțiuni de dare de mită. Lângă preot va sta şi dascălul de la biserică, Dumitru Daniel Sofronie, acuzat de inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup( în varianta constituirii); cumpărarea de influență şi 2 infracțiuni de dare de mită. În acelaşi dosar mai sunt trimişi în judecată Bogdan Iulian Horga, fiul preotului din Cândeşti, dar şi Paul Constantin Ciorneschi, ambii acuzaţi de inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup. Ultima persoană care apare pe lista celor 35 de inculpaţi trimişi în judecată este Corneli Grumeza, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

 

„Inculpatul” Nădejde a dispărut din ecuaţie

Potrivit procurorilor DNA Suceava, pentru a li se permite traficul cu ţigări prin PTF Siret, contrabandiştii îi „stimulau” cu 50 de lei pe poliţiştii de frontieră şi cu 100 de lei pe vameşi.

Interesant este că între ziua de ieri, în care sunt prezentate date din rechizitoriu, şi faţă de precedentul comunicat al DNA vizavi de acest dosar, unul dintre principalii „inculpaţi” a dispărut din ecuaţie.

„Grupul s-a constituit în aceeaşi perioadă în care inculpatul Nădejde Daniel a fost cooptat de Horga Dumitru şi Sofronie Dumitru Daniel (al cărui copil a fost botezat ulterior de comisarul Fediuc Nelu), pentru a se deplasa periodic în Ucraina şi pentru a participa la introducerea în România a unor cantităţi importante de ţigări cu sustragerea de la plata taxelor vamale. În acest scop i s-a adus la cunoştinţă că, pentru a i se permite intrarea în ţară cu astfel de produse, trebuia să cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmând să ajungă la comisar Fediuc Nelu prin intermediul lui Horga Dumitru. De asemenea, conducătorul grupului asigura finanţarea necesară pentru cumpărarea ţigărilor din Ucraina, folosind sume de bani în valută date de către o persoană din anturajul său, cunoscută cu preocupări pe linie de cămătărie şi pe care Horga Dumitru a contactat-o prin intermediul lui Fediuc Nelu”, se arăta în comunicatul remis de DNA Suceava în luna aprilie.

Ieri am încercat să aflăm mai multe despre soarta „inculpatului” Daniel Nădejde, dar acest lucru s-a dovedit mai greu decât ascensiunea Everestului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Popa Horga i-a cântat prohodul comisarului-șef Nelu Fediuc.
 Vizualizări articol: 8909 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Popa Horga i-a cântat prohodul comisarului-șef Nelu Fediuc4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei