Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 mar 2014 - Anul XIX, nr. 59 (5568)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pe lângă lege

Un adolescent de 17 ani, ţinut în arest o noapte din cauza unui miliţian zelos

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un adolescent în vârstă de 17 ani, suspect în comiterea unei infracţiuni de contrabandă, a stat timp de o noapte în arestul poliţiei după ce un miliţian l-a „legat” fără să respecte prevederile Noului Cod de Procedură Penală (NCPP). Mai exact, pe numele minorului a fost emisă o ordonanţă de reţinere înainte ca acesta să fie audiat în prezenţa unui avocat, încălcându-se astfel articolul 209, aliniat 5, din NCPP, care spune că „măsura reţinerii poate fi luată numai după audierea suspectului sau inculpatului, în prezenţa avocatului ales ori numit din oficiu”.

Totul a început marţi după-amiază, când băiatul a fost surprins de un echipaj al poliţiei în timp ce încerca să incendieze 6.000 de pachete de ţigări de contrabandă într-o casă părăsită din Straja în care locuise bunicul minorului. Întrebat de oamenii legii care sunt motivele pentru care se află acolo, adolescentul a povestit că a ajuns din întâmplare şi a găsit coletele cu ţigări, dar pentru că nu ştia cum să procedeze, a decis să le incendieze.

Varianta sa nu prea a fost pe placul poliţiştilor, care la controlul corporal au găsit, printre altele, o pereche de mănuşi chirurgicale şi un spray lacrimogen. Aşa se face că miercuri, la 24 de ore de la evenimentele de la Straja, minorul a fost adus la sediul Poliţiei Vicovu de Sus, unde a intrat în focul audierilor.

Pompieristic, ancheta a fost o adevărată furtună, iar la ora 16.00, pe numele adolescentului era deja întocmită ordonanţa de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore pentru infracţiunea de contrabandă, act întocmit şi semnat de agentul principal Cristinel Vasile Leviţchi. Toate bune şi frumoase, numai că audierea suspectului s-a efectuat fără ca acesta să fie reprezentat de un avocat, aşa cum prevede legislaţia. Avocatul ales a ajuns la Vicovu de Sus abia la ora 18.00, iar audierile au început la ora 18.30 şi s-au finalizat 45 de minute mai târziu.

Chiar dacă reţinerea s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale, adolescentul a ajuns pentru o noapte în arestul poliţiei. Ieri la prânz, un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a constatat acelaşi lucru şi l-a pus imediat în libertate pe minor pe motiv că „măsura a fost nelegală, întrucât s-a dispus anterior audierii suspectului”.Totuşi, pentru că indicii despre faptă există, împotriva adolescentului s-a luat măsura interdicţiei de a părăsi judeţul.

 

Poliţiştii au făcut „o îndreptare de eroare materială”

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, a explicat că tot ceea ce s-a petrecut la secţia de la Vicovu de Sus are acoperire legală. „La finalul ordonanţei de reţinere este menţionat că a fost vorba de o greşeală şi s-a consemnat îndreptarea de eroare materială. Practic, din greşeală s-a scris ora 16.00 şi nu ora 19.00”, a arătat subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Aceste declaraţii sunt contrazise de Traian Andronachi, avocatul care l-a reprezentat pe minor, atât la Secţia de Poliţie Vicovu de Sus, cât şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

„Pot spune cu certitudine că am ajuns la Vicovu de Sus după ora 18.00, iar ordonanţa de reţinere era deja emisă de la ora 16.00. Ori, potrivit legislaţiei, în cazul oricărui suspect, cu atât mai mult în cazul unui minor, este obligatorie prezenţa avocatului. Mă întreb retoric cum a putut fi dispusă măsura reţinerii pe bază de ordonanţă la ora 16.00, evident în lipsa avocatului, iar audierile suspectului minor au fost efectuate în prezenţa mea între orele 18.30-19.15. Consider că este o încălcare gravă a drepturilor fundamentale şi nu pot trăi decât cu speranţa că, în viitor, Noul Cod de Procedură Penală va fi aprofundat mai exact de cei care trebuie să-l aplice”, a arătat avocatul Traian Andronachi.

Apărătorul minorului trimis în spatele gratiilor pentru o noapte este de acord că fenomenul contrabandei cu ţigări este unul periculos şi trebuie combătut cu fermitate, dar opinează că acest lucru nu înseamnă că legea trebuie încălcată.

„Este obligatoriu ca toate acţiunile organelor de urmărire penală să se deruleze în baza procedurilor, iar după cum corect a sesizat şi procurorul de caz, aici am fost într-o situaţie nelegală”, a mai precizat Traian Andronachi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un adolescent de 17 ani, ţinut în arest o noapte din cauza unui miliţian zelos.
 Vizualizări articol: 6113 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.93/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 14 voturi
Un adolescent de 17 ani, ţinut în arest o noapte din cauza unui miliţian zelos3.9514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Greseala... trimis de
(14 mar 2014, 11:21:32
Mai gresesc si politistii, dar acest individ poate sa fie penalizat de seful lui, daca se vrea corectitudine.
2.   Oricum il legau trimis de
(14 mar 2014, 12:15:14
L-au legat oficial la 16 dar trebuia legat la 19.
Nu cred ca scapa de arest chiar daca se respectau intocmai procedurile. Din contra, statea arestat mai mult.

Norocul lui a fost ca au incurcat politistii borcanele si a iesit mult mai repede din arest. Daca politistii stiau procedura, minorul statea legat pana a doua zi la 19. Dpdv al efectelor, politistii in prostia lor i-au facut chiar un bine.
3.   Epureanu(???) trimis de
(14 mar 2014, 13:49:21
Niște gabori fricoși,se tem și de umbra lor. Sunt tari când au trancanul în mână sau când sunt în haită .Iepuri,cu alte cuvinte .Știți când se vor liniști ? Atunci când vor da peste unul cu sânge în instalație care va rade în ei exact ca la... ați ghicit...vânătoare de iepuri.
4.   Segnali di fumo ! trimis de
(14 mar 2014, 14:32:57
Băi sulică frânaru cum ai îndrăznit să dai foc la țigări ? Nu știi ca la Dărdăuți există o cameră specială pentru așa ceva ,pentru depozitarea lor ?Ia de-aici în morții mă-tii de bagabont:pleosc!trosc!AUU! nu mai da gabore că nu mai fac,muriți-ar la intrare.
5.   NISTE SEMIANALFABRTI trimis de
(14 mar 2014, 19:08:42
Sunt platiti din banii nostrii si isi bat joc de noi.Dau amenzi pentru nimic,cred ca au ceva spor de la amenzi.Numai pe timpul raposatului se purtau asa cu lumea,vad ca iar au inceput ca pe timpuri.Este un prostanac de pe la Vicov (dorin) daca dai gras te iarta daca nu iei maxim de amenda,poate cotizeaza pe la sef ca il tine tot prin politie.
6.   Imbecil trimis de
(14 mar 2014, 21:09:20
astfel de cazurui ne intalnim la tot pasu '' vorba romanului... dar cu mititieni ei nu te joci, ei nu stiu sa respect legea, se comporta ca serifi din SUA jigodiile naibi.
7.   Lasati tampenia,n-o afisati public trimis de
(14 mar 2014, 23:26:25
minorul stia ce face,stergea evaziunea,bagat la inaintare,fiind minor.restul care comentati folositi doar creierul ca organ al gandirii!
8.   Lasati tampenia,n-o afisati public trimis de
(14 mar 2014, 23:28:57
minorul ,,nevinovat",intr-o asemenea situatie avea obligatia sa anunte politia.
9.   Pastila de ris trimis de
(15 mar 2014, 09:00:47
"din greseala s-a scris ora 16.00 si nu ora 19.00". Ce gluma buna a spus domnul purtator de cuvint Epuroiul. Ma scuzati, din greseala am scris Epuroiul in loc de Epureanu. Tot aia....:))) . Ce bine stiti sa va acoperiti unul pe altul!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei