Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 mar 2014 - Anul XIX, nr. 59 (5568)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Orgolii politice

Circ şi băşcălie pe tema termoficării Sucevei, în Consiliul Local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ce se va întâmpla cu sistemul centralizat de termoficare a Sucevei rămâne un mare mister, în condiţiile în care aleşii locali suceveni, după luni de consultări şi şedinţe peste şedinţe, nu au putut ajunge la un consens, astfel încât să ia o decizie care să rezolve problema în timp util.

În timp ce administratorii judiciari ai Termica fac tot ce se poate pentru a rezilia contractul de transport şi distribuţie a energiei termice, pentru că respectiva activitate este prestată cu pierderi mari pentru societate, în vreme ce mandatul dat de Consiliul Local celor de la Termica de a presta acest serviciu va expira la finele lunii martie, iar de la jumătatea anului, le expiră şi termenul limită până la care pot presta această activitate legal, consilierii locali se joacă de-a deciziile, deşi în joc este furnizarea căldurii şi apei calde pentru 22.000 de familii.

 

Proiect „condamnat” înainte de a fi discutat

Pentru a fi aprobat proiectul privind caietul de sarcini al licitaţiei de atribuire a serviciului de termoficare unui operator privat era nevoie de majoritate simplă, adică 12 voturi pentru.

Numai că, în condiţiile în care nici unul dintre partide nu deţine votul majoritar, iar fiecare dintre partide a venit cu propria strategie pe care vrea să o impună, proiectul iniţiat de primarul Ion Lungu a fost din start „condamnat” să fie respins.

PNL a cerut desfiinţarea sistemului centralizat de termoficare, PSD – înfiinţarea unui serviciu al primăriei de transport şi distribuţie a energiei termice, iar PDL şi PPDD au susţinut scoaterea la licitaţie a acestui serviciu.

Nici măcar lipsa sau prezenţa celor nouă consilieri PDL care nu au venit la şedinţă, special pentru a scoate în evidenţă „colaborarea din USL”, trecând pe umerii celor de la PSD şi PNL responsabilitatea luării unei decizii, nu avea cum influenţa luarea unei decizii, pentru că rezultatul ar fi fost acelaşi – proiect respins.

În Consiliul Local Suceava, PDL are 10 voturi, PSD – 6, PNL – 6 şi PPDD – 1. În condiţiile în care consilierii votează după cum se decide la nivel de partid, nu după cum cred ei de cuviinţă, chiar dinainte de şedinţă se ştia că proiectul va fi respins.

 

Diversiunea PDL

PDL a decis să dea o lovitură de imagine celor de la PSD şi PNL, dându-le ocazia de a lua singuri o decizie în privinţa termoficării, împreună având necesarul de voturi pentru a aproba caietul de sarcini al licitaţiei.

Singurul reprezentant al PDL, Lucian Harşovschi, care nu putea lipsi, el fiind şi preşedinte de şedinţă, a făcut tot posibilul pentru a-i scoate din sărite pe colegii din consiliu, mai ceva ca un toreador care flutură steagul roşu prin faţa taurilor, la coridă.

Acuzaţii politice, lovituri „în plex”, transmise verbal, joaca de-a „care ţipă mai tare”, comentarii ironice sau băşcălie pe faţă, nimic nu a lipsit în şedinţa care a durat patru ore, deşi rezultatul era cunoscut de la bun început.

Enervaţi, unii consilieri au propus chiar înlocuirea preşedintelui de şedinţă, posibilă prin votul lor, iar după un schimb de replici mai aprins, între Harşovschi şi consilierii PNL, în care nu s-a mai ţinut cont de cine avea sau nu drept la a lua cuvântul, Cornel Grosar (PSD) a propus chiar achiziţionarea unui aparat de măsurare a zgomotului, „pentru a vedea care se dovedeşte mai bărbat, strigând cât mai tare, pentru a dovedi că el are dreptate”.

 

Decizii controversate

Şedinţa nu a fost lipsită de declaraţii pompoase, precum „ne aflăm în faţa unei decizii istorice”, „pentru ce decidem noi astăzi vor trebui să plătească copiii copiilor noştri” sau „nu vreau ca la bătrâneţe să regret decizia care s-a luat astăzi”, principalii contestatari ai organizării unei licitaţii pentru delegarea sistemului de termoficare fiind consilierii liberali.

Aceştia au propus organizarea unui referendum, prin care populaţia să spună dacă mai vrea sau nu sistem centralizat de termoficare, în condiţiile în care doar jumătate din suceveni beneficiază de acest serviciu şi de subvenţiile care se acordă din banii tuturor, colectaţi la bugetul local.

Liderul grupului liberal din CL, viceprimarul Ovidiu Doroftei, a spus: „Nu cred că acesta nu este forul cel mai potrivit să ia decizii de o asemenea importanţă, în numele cetăţenilor”, propunând ca alternativă la sistemul centralizat de termoficare centralele de apartament, pe gaz metan sau alternativele electrice ale acestora.

„Este tardivă această propunere, iar cetăţenii ne-au desemnat prin vot să luăm deciziile cele mai bune pentru ei”, i-a răspuns primarul Ion Lungu.

De altfel, acesta şi-a exprimat regretul pentru ceea ce s-a petrecut ieri în Consiliul Local:

„O problemă atât de importantă precum viitorul termoficării Sucevei a fost politizată. E un ghinion că am nimerit cu acest proiect în pre-campania electorală. Eu ca primar mi-am făcut datoria, am venit cu un proiect destul de bine fundamentat, cu multe documentaţii în spate, privind delegarea de gestiune. Părem neserioşi, după ce în noiembrie CL a aprobat delegarea de gestiune, iar azi se cere referendum, să vedem dacă mai ţinem sistemul centralizat de termoficare. Propunerea vine de la acelaşi Consiliu Local care a aprobat să facem o nouă centrală la Suceava, care a asigurat căldura necesară în această iarnă. Ne-am angajat în faţa unui investitor care a cheltuit peste 80 de milioane de euro să facă această centrală că preluăm energia termică necesară sucevenilor, iar acum venim cu declaraţii neserioase. Cei care fac astfel de declaraţii să îşi asume responsabilitatea, dacă în perioada următoare nu vom avea apă caldă în Suceava”.

 

„Reprezentaţia s-a încheiat!”

Deşi finalitatea şedinţei era mai mult decât clară, şarada a continuat până la lăsarea serii, inclusiv prin discutarea şi votarea unor amendamente sortite din start eşecului şi prin desemnarea membrilor din CL în comisia de licitaţie, propunerile fiind făcute „la mişto”, doar pentru a se respecta procedura legală.

Singurul amendament care putea pune capăt unei şedinţe-surogat, cel al PSD, care a solicitat amânarea şedinţei, pentru completarea caietului de sarcini, în baza unor argumente aduse pe parcursul şedinţei, a picat, în lipsa unui singur vot, cel al lui Adrian Arămescu, care a votat pentru organizarea licitaţiei, considerând că preluarea acestui serviciu de către un operator privat este cea mai bună soluţie pentru eficientizarea sistemului de termoficare.

La final, după ce proiectul a fost respins, cu 2 voturi pentru, 5 contra şi 7 abţineri, primarul Ion Lungu a exclamat: „Reprezentaţia s-a încheiat!”, după care a făcut apel la consilieri să reia discuţiile, de săptămâna viitoare, pentru a se putea lua o decizie cât mai repede.

„Mi-a lăsat un gust amar şedinţa de astăzi. Sunt convins că putem depăşi acest moment, îmi dau seama că nu e deloc un moment propice pentru a-l discuta, în plină campanie electorală, când fiecare partid vrea să îşi facă imagine pe acest subiect, dar cred că se poate dezbrăca haina politică, pentru a rezolva o mare problemă. De deciziile de acum depinde asigurarea nu doar a apei calde, în perioada următoare, ci şi încălzirea pentru următorul sezon rece”, a adăugat Lungu, care vrea să convoace consilierii locali la o nouă şedinţă, de consultare, săptămâna viitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circ şi băşcălie pe tema termoficării Sucevei, în Consiliul Local.
 Vizualizări articol: 2413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Circ şi băşcălie pe tema termoficării Sucevei, în Consiliul Local0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Referendum trimis de
(14 mar 2014, 11:23:12
Deputatul Alexandru Baisanu consideră că menţinerea sistemului centralizat de termoficare şi delegarea serviciului de transport şi distribuţie unui operator privat, cu finanţarea din partea municipalităţii a reabilitării reţelelor de termoficare este „un tun” pe care sucevenii îl vor plăti 20 de ani.Populaţia trebuie să se pronunţe dacă doreşte ca municipalitatea să investească în continuare 50-60 de milioane de euro în reţelele de termoficare care sunt „sită” cu pierderi de aproape 40 la sută şi care să fie predat unui operator privat care timp de 20 „să mulgă banii” din prestarea serviciului de transport şi distribuţie.„Primarul apără mai mult interesele unei firme şi nu ale cetăţenilor”, a mai spus Băişanu care a comparat situaţia ca cea de la Roşia Montană unde „noi avem bogăţia şi alţii pun doi poli pe masă şi câştigă miliarde”. Sucevenii ar trebui să se pronunţe prin referendum mai ales ca 51% din populatie contribuie la subventionarea a 49% din populatia racordata la sistemul centralizat.

2.   Nea Ionica trimis de
(14 mar 2014, 12:01:58
Daca am fi avut un primar caruia i-ar fi pasat de cetateni mai mult decat de afacerile proprii,in cei peste 20 de ani in care s-au aruncat miliarde de lei pe subventii , comisioane si prime la smecheri am fi avut toti centrale de apartament din acesti bani!Lungu sa plateasca!
3.   Nea Ionica trimis de
(14 mar 2014, 12:15:01
Aprox.50.000.000 euro de impartit la 22000 apartamente abonate la Termica egal 2272,72 euro de apartament,bani care-ti acopera integral montarea de centrale proprii,fara deranj si cheltuieli ulterioare din partea municipalitatii.Raman cei care au deja centrale mai tepuiti,dar scapa de a mai plati subventii.Corect?
4.   Cum desfiintarea sistemului, dl Baisanu!? trimis de
(14 mar 2014, 14:18:00
,,PNL a cerut desfiinţarea sistemului centralizat de termoficare”

Asta inseamna disensiune!
Judecata pripita, electorala, in detrimentul oamenilor din municipiu. Sa treaca toti la centrale de apartament, acum cind s-a scumpit si inca urmeaza sa se scumpeasca gazul? Ca sa nu mai vorbim ca energia viitorului nu va mai fi gazul.
S-a facut totusi o investitie serioasa pentru Bio Energy si si este un succes. N-a mai ramas decit sa se realizeze si sa se puna la punct sistemul de distributie, iar apoi ar urma privatizarea. De ce s-a investit ani in sir pentru refacerea tevilor, conductelor si a punctelor termice?
De ce sa nu coexiste ambele sisteme, ca sa nu fie concurenta?!

Inca ceva dl Baisanu, se vede ca dumneata vrei sa te pui in evidenta in preajma alegerilor, incercind sa te faci ca nu intelegi ceva atit de simplu....
...Ar trebui de inteles ca nimeni nu doreste sa fie discriminare.

Cei cu centrala termica si-au dorit montarea unei centrale, pe cand ceilalti poate nu au avut resursele financiare necesare pentru a se bucura si ei de acest confort.

S-apoi in democratie, chiar si in urma unui rezultat de referendum favorabil celor cu centrale, puteti obliga pe cetatenii fara posibilitati sa-si puna centrale?!

4.1  RE: Cum desfiintarea sistemului, dl Baisanu!? trimis de
(14 mar 2014, 21:21:50
E in detrimentul alora care au centrala si platesc subventii celor fara.Asta e clar.Din ce punct de vedere e un succes Byoenegie??Acolo se ard 1000 de tone(UNA MIE TONE!!!!)de lemn pe zi.Asta inseamna lemnul de pe 4 hectare de padure taiate la ras.Ti-ai pus problema asta??Unde vom ajunge??Pt energia electrica produsa acolo platim toti(inclusiv tu) certificate verzi(asta-i alta discutie:ei ard padurea si eu le facilitez recuperarea investitiei,numa' romanii prosti puteau face asta).Asta a fost ideea lu'Placinta care l-a consiliat pe Lungu in privinta termoficarii Sucevei.Idee falimentara.Si i-au bagat in rahat si pe austrieci deoarece le-au garantat consumul unei mari cantitati energie termica pe care populatia Sucevei n-a platit-o.Am inteles din presa ca s-a platit doar luna noembrie.Cit crezi ca vor mai livra aia agent termic gratis??Afacerea e falimentara daca nu se inchide cu energia electricalivrata in sistem.Imi pare rau s-o spun solutia economica viabila e cea propusa de Baisanu(pe care-l detest, de altfel, si-l consider un Shobolan politic).Sa dea primaria bani de centrala proprie la tot natul si apoi consuma fiecare cit poate platii la eon gaz.
4.2  RE: Cum desfiintarea sistemului, dl Baisanu!? trimis de
(15 mar 2014, 00:42:58
EMILC,
...cu ce drept te ratoiesti la mine, de ce esti impertinent!?

Mi se pare corect sa avem opinii diferite, dar nu mi se mai pare corect sa jignesti s-au sa fii jignit pentru opinia ta. Cred ca asta este DEMOCRATIE.
Pentru ca nu se cauta dreptatea, ci fiecare doreste sa isi promoveze "dreptatea lui", chiar si fara argumente.
Pentru ca sub acoperirea anonimatului, toate frustrarile ies la iveala. Un om educat si inteligent nu va scapa haturile din maiini. Grobienii, ipocritii si necioplitii au gasit un teren fertil in aceasta forma de autoimbecilizare numita internet.
Romanii trebuie sa invete sa discute in contradictoriu fara sa jigneasca si fara sa ia lucrurile personal. Discutiile in contradictoriu pot fi constructive daca reusim sa acceptam opinia celorlalti si atunci cand e cazul, sa nu lasam orgoliul sa ne impiedice sa invatam de la altii si chiar sa ne schimbam propriile pareri.
5.   De ce nu se poate colabora in interesul oamneilor? trimis de
(14 mar 2014, 14:21:48


Cum sa vii cu asa idee rau voitoare!? In situtia aceasta, se vede de ce nu mai reusim sa evoluam ca popor. Se bate pasul pe loc, nu mai suntem in stare sa continuam ce au facut cei dinainte, preferind falimentarea si distrugerea a tot ce au facut predecesorii. Se poate ca dupa atitea investitii in puncte termice, tevi noi, schimbarea lor si o centrala noua pe gaz si biocombustibil, sa vina Baisanu cu o asemenea idee total,,trasnita”!?

5.1  RE: De ce nu se poate colabora in interesul oamneilor? trimis de
(14 mar 2014, 21:26:29
Matale ai fost invatat cu colhozul unde mancau toti din acelasi cazan...Alte vremuri.
5.2  RE: De ce nu se poate colabora in interesul oamneilor? trimis de
(15 mar 2014, 00:27:15
EMILC,

Esti intr-o confuzie cu mine. Noi doar constatam ca nu putem face nimic!

Unde-i argumentatia, unde-i raspunsul civilizat!? In locul unui raspuns la obiect, la tema articolului, veniti cu injurii si cu raspunsuri mirlanesti!

Doar atit stiti, sa jigniti si sa proferati mirlania care va caracterizeaza!
6.   Referendum trimis de
(14 mar 2014, 15:16:00
Problema e foarte simpla.Nu e normal ca locuitorii a 21.500 de locuințe să plătească taxe și impozite, iar banii să se ducă la plata subvențiilor la Termica pentru ceilalți.Deci avem zeci de milioane de euro plata subventiilor.Apoi avem 50-60 de milioane euro investitii care trebuie facute in sistemul de distributie.Si toate acestea din banii de taxe si impozite.Pai eu care nu sunt in sistemul centralizat cu ce ma aleg.Platesc taxe si impozite pentru ca Primaria sa plateasca subventii pentru 49% din populatia de la sistemul centralizat si sa faca investitii imense tot pentru cei din sistemul centralizat.Deci eu nu ma aleg cu nimic.Strazi asfaltate,curatenia orasului,teatru ,filarmonica,cinematograf,stad polivalenta,dotari scoli,toate astea se evapora in vant.

7.   Referendum trimis de
(14 mar 2014, 15:50:42
In primul rand Consiliul local trebuie sa anuleze Hotararea de Consiliu local referitoare la acordarea de subventii la incalzire pentru cei din sistemul centralizat.In al doilea rand daca se doreste sa se investeasca in sistemul de distributie costurile sa fie suportate de cetatenii care fac parte din sistemul centralizat nu de la bugetul Primariei.
8.   Vot trimis de
(14 mar 2014, 16:04:33
Baisanu trebuia sa "guitze" in felul asta acum cativa ani, inainte de falimentul Termica si de constructia noii centrale. Ce "grohaie" el acum este doar in scop electoral, asa ca domnule Baisanu, EU NU O SA TE VOTEZ PE TINE SAU PARTIDUL TAU.
9.   Minciuni tip Baisanu trimis de
(14 mar 2014, 16:45:39
"Crearea de noi locuri de munca este prioritatea mea ZERO. La finalul mandatului meu peste 3000 de cetateni ai Colegiului 1 Suceava si nu numai vor avea loc de munca." Au trecut 2 ani si nimic. Cine te mai crede ???
10.   COLAPS! trimis de
(14 mar 2014, 18:26:58
Mai Cosmine, astia au frecat cucuruzul acolo, iar tu n-ai apucat sa-i filmezi?
11.   Suceava ... trimis de
(14 mar 2014, 20:01:23
Pai sistemul centralizat de termoficare a fost desfiintata cam peste tot din cauza costurilor de exercitiu,mult mai mari decit a unui sistem individual,cu exceptia folosirii energiei geotermice etc etc...AA vorbeam in europa..
Restul e furtuna intr-un pahar cu apa..
12.   Aparent trimis de
(14 mar 2014, 22:27:35
Aparent ametiti astia ar trebui arouncati cu toti intr-un congelator economic si lasati asa se vada cum traiesc unii oameni si sa se manance singuri pana ramane cineva care sa ia decizii corecte.

USL ca intotdeauna bate pumnul in piept ca sunt mai smecheri sa faca ceva ei in mandatul lor. Cumva nu au nici o problema care trebuie rezolvata, ca altcineva le-a inceput. E o nerusine umana incredibila.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei