Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 feb 2014 - Anul XIX, nr. 42 (5551)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reacţii

Polițistul care l-a amendat pe tânărul ce a reclamat la 112 că se taie copaci în centrul Sucevei, cercetat de șefii săi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urma apariţiei în ediția de vineri a „Monitorului de Suceava” a materialului despre tânărul amendat cu nu mai puțin de 1.000 de lei, după ce a reclamat la 112 tăierea unor copaci în centrul municipiului Suceava, conducerea poliției județene a dispus efectuarea unei anchete interne în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu, a transmis ieri că, „având în vedere importanţa colaborării între instituţii şi societatea civilă şi necesitatea delimitării clare a abuzurilor în apelarea 112 de utilitatea sesizării cu bună intenţie a faptelor antisociale, conducerea IPJ Suceava a dispus de îndată verificări în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor în care s-a produs evenimentul, precum şi cu privire la modul de acţiune al organului constatator de poliţie”.

Verificările în acest caz vor fi efectuate de cadrele Biroului de control intern din cadrul poliţiei judeţene.

În cazul în care se va considera că poliţistul care l-a amendat pe tânărul în cauză, Radu Babei, a greşit, agentul respectiv va fi sancţionat disciplinar.

Cu toate astea, în această situaţie, Radu Babei va rămâne în continuare cu amenda primită, putând să o anuleze doar în instanţă.

 

De ce l-a amendat poliţistul

Aşa cum vă informam în ediţia de ieri, Radu Babei a sunat la 112 joi, în jurul orei 13.40, după ce a observat pe strada Ciprian Porumbescu, în zona centrală a municipiului Suceava, mai multe persoane care tăiau copaci din faţa blocurilor, iar  parte din materialul lemnos era încărcat într-un autoturism Matiz. Tânărul a sesizat şi faptul că respectivii ascultau muzică la radioul vehiculului, la un volum ridicat.

La faţa locului a fost trimis un echipaj de poliţie de la Ordine Publică, ce a constatat că cele reclamate nu se confirmă. Muzica dată prea tare de care vorbea tânărul nu se auzea, iar cei care tăiau copacii erau muncitori de la primărie, autorizaţi să toaleteze arborii respectivi pentru a se preîntâmpina ruperea accidentală a unor ramuri şi rănirea cetăţenilor.

În aceste condiţii, unul dintre poliţişti i-a spus tânărului că a apelat abuziv numărul de urgenţă 112 şi ca atare l-a sancţionat contravenţional.

Amenda pentru apelare abuzivă la 112 este între 500 şi 1.000 de lei, însă, din motive ştiute numai de poliţistul în cauză, acesta i-a aplicat tânărului valoarea maximă, 1.000 de lei.

“Eu nu m-am dus la cei care tăiau copacii să le cer actele, am sunat la 112, aşa mi s-a părut firesc. Altă dată însă nu mai sun, indiferent ce s-ar întâmpla!”, era revoltat Radu Babei.

 

„Dar ce, vreţi să-mi cer scuze de la voi acum?”

Pe de altă parte, există martori care susţin că poliţiştii au fost şi iritaţi de atitudinea tânărului, care i-a luat la rost când aceştia i-au spus că nu se confirmă sesizarea lui şi se află în situaţia apelării abuzive. „Dar ce, vreţi să-mi cer scuze de la voi acum?”, le-ar fi pus tânărul agenţilor de Ordine Publică.

Chiar şi în acest condiţii, nu se justifică aplicarea sancţiunii de 1.000 de lei, mai ales că intenţia lui Radu Babei nu a fost aceea de a-i induce în eroare pe poliţişti, ci doar de a sesiza o posibilă faptă penală sau contravenţională pe care a observat-o mergând pe stradă.

Rămâne de văzut în urma verificărilor poliţiştilor de la Control Intern şi cât de legală era încărcarea materialului lemnos în acel Matiz, proprietate personală a unuia dintre cei care desfăşurau activităţile de toaletare a acelor copaci.

  

Peste 80 de infracţiuni grave, sesizate prin 112 în ultimele trei săptămâni

Subcomisarul Ionuţ Epureanu a explicat vineri, într-un comunicat remis mass-media, că poliţiştii suceveni încurajează cetăţenii să apeleze, cu respectarea normelor legale, numărul de urgenţă 112.

“Colaborarea dintre poliţie şi cetăţeni, comunicarea şi realaţionarea permanentă duc la obţinerea unor date şi informaţii importante pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii, dar şi pentru identificarea autorilor infracţiunilor şi crearea climatului de siguranţă socială”, se arată în comunicatul trimis de Biroul de Presă al IPJ Suceava.

Ionuţ Epureanu a explicat că poliţia recepţionează zilnic zeci de apeluri 112 prin intermediul cărora sunt sesizate fapte antisociale, în multe din cazuri informaţiile furnizate de cetăţeni ducând la identificarea infractorilor şi la dispunerea măsurilor legale.

Purtătorul de cuvânt a dat şi câteva date statistice din analiza apelurilor recepţionate în acestă lună: „Numai în ultimele trei săptămâni, prin 112 au fost semnalate peste 80 de infracţiuni grave (agresiuni, furturi, distrugeri, ameninţări, dispariţii de persoane). Pe lângă acestea sunt înregistrate alte sute de apeluri prin care se sesizează fapte mai puţin grave sau care nu sunt de natură infracţională. În urma apelurilor prin 112 privind infracţiuni grave, în baza sesizărilor prompte ale cetăţenilor şi a informaţiilor furnizate de aceştia au fost identificate nu mai puţin de 55 de persoane care sunt în prezent cercetate penal pentru săvârşirea unor infracţiuni contra patrimoniului sau contra integrităţii fizice şi vieţii persoanelor”.

 

Peste 30.000 de apeluri, luna trecută, la 112 Suceava

La Suceava, sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă a fost operaţionalizat încă din 2005.

Dintre zecile de mii de apeluri care se înregistrează lunar la Serviciul de preluare a apelurilor de urgenţă - 112, marea majoritate sunt apeluri false ori cazuri care nu reprezintă o urgenţă.

În luna ianuarie a.c., potrivit statisticilor, la 112 Suceava s-au primit 30.362 de apeluri, dintre care doar aproximativ 12.000 au fost direcţionate către Poliţie, Ambulanţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Jandarmi.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Polițistul care l-a amendat pe tânărul ce a reclamat la 112 că se taie copaci în centrul Sucevei, cercetat de șefii săi.
 Vizualizări articol: 6131 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Polițistul care l-a amendat pe tânărul ce a reclamat la 112 că se taie copaci în centrul Sucevei, cercetat de șefii săi5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cele sesizate nu se confirma trimis de
(22 feb 2014, 11:37:35
Daca la fata locului polististii nu gaseau pe nimeni iar in locul respectiv nu au fost nici un fel de activitati de genul celor sesizate, atunci se putea pune problema apelarii abuzive a serviciului 112. Dar atat timp cat politistul sosit in zona a gasit pe cei care taiau copacii si verificau situatia nu vad de ce a fost amendat ptr apelare abuziva, atat timp cat sesizare se confirma
Cel care a apelat serviciul 112 a spus ca in zona se fac taieri,nu a spus ca cei de la primarie nu au acte necesare.
Datoria de verificare era a agentului.
Daca eu vad o persoana care sare in curtea unui vecin si sun la 112 iar la sosirea politiei se constata ca persoana care sare gardul e chiar proprietarul .. eu sunt amendat ptr apel abuziv?
1.1  RE: Cele sesizate nu se confirma trimis de
(22 feb 2014, 11:45:15
si daca sunt de la primarie au dreptul sa taie toti copacii?
Stiu cazuri cand ptr o sticla de vodka au taiat copaci ptr a face loc unor parcari!
Si copacii taiati la Test bucovina ptr a face loc unei vulcanizari,tot de cei de la primarie au fost taiati ,sambata cand acestia nu au program de lucru
2.   Alo,aterizează străbunica ! trimis de
(22 feb 2014, 11:46:14
Nu uită ei gaborii faimosul apel 112 din septembrie 2011(Cumpărătura).
2.1  RE: Alo,aterizează străbunica ! trimis de
(22 feb 2014, 14:18:14
Vă puteți închipui ce are acest polițist în cap ? Cam cum gândește el ?
De ce asemenea lepre nu sunt depistate la testele și examenele regulate efectuate de cei îndreptățiți ?
Întrebare pentru familia lui:cum comentați ?(că e la modă).
3.   Lichele politice. trimis de
(22 feb 2014, 12:10:20
Sunteti incompetenti. Coform legii 24 din 2007 reactualizata, primarul nu are voie sa taie alandala. 112 trebuia sa sesizeze politia si garda de mediu. Nu se taie decat crengile uscate si este strict interzis sa se taie o serie de specii gen tei, salcam. Recent s-au taiat salcami, de 25 cm in diametru, inalti de 5 m, pe Octav Bancila in Zamca si au ramas ca niste lumanari fara nici o creanga. Puteti sa-i admirati si sa va cruciti de prostia omeneasca.
3.1  RE: Lichele politice. trimis de
(22 feb 2014, 13:30:58
Am vazut, la fel s-a intamplat in Obcini cu niste pini...uitati-va in curtea spitalului cum s-au curatat arborii. Unde s-au facut inlocuiri de conducte nu s-au refacut gardurile vii...mizeria si debandada e la ea acasa in targul asta !!!
4.   Asta-i organul trimis de
(22 feb 2014, 12:31:49
Domnul politist (organul de stat) se simte cu putera in mana si precum Garcea ... nu i-a placut de fata celui care a sunat la 112 si in plus a fost pus si pe drumuri si sa gandit romaneste sa puna si el o amenda maxima omului cu simt civic!
5.   ALOOO, AUTORITĂȚILE !!! trimis de
(22 feb 2014, 13:16:54
oare copacul ce creștea "ilegal" in florăria din curtea școlii generale nr.3 a fost tăiat cu acte? e atăt de prospăt tăiat încit rumegușul e încă pe acoperiș.
5.1  RE: ALOOO, AUTORITĂȚILE !!! trimis de
(23 feb 2014, 16:14:48
Si copacii din curtea Liceului de Arta s-au taiat toti. Elevii vad acum, in loc de verdeata din jurul terenlui de sport, buncarele de gunoi si pe cei care-si fac nevoiele dupa aceste buncare. Era plin primavara de mirosul florilor de salcam, apoi de tei, si era un aer proaspat.
6.   Curatarea sau ciuntirea spatiilor verzi... trimis de
(22 feb 2014, 13:27:34
Orice baba care vrea sa o bata soarele pe burat cand sta la televizor, poate cere si i se aproba curatarea copacilor din fata ferestrei. Etse o aberatie, o tampenie intalnita numai la Suceava. Dar de ce ne mai mira asta, Suceava este locul tuturor posibilitatilor...uitati-va cum arata parcurile. spatiile verzi, bietii copaci ( parca sunt niste cocostarci ), trotuarele, strazile, e bataie de joc...pai ce ar fi daca Copoul din Iasi ar fi ciuntit in asemenea hal... Lungule, tarane, lasa-ne !!!
7.   Cultura civică, mare problema la politia SV ! trimis de
(22 feb 2014, 16:51:53
Educația civică ar trebui sa fie obiectul obligatoriu pentru toate scolile de politie!

Dupa cum a procedat tinarul politist, este revoltator. Face rau intregii societati in care traim. Se vede ca interesul politiei nu este sa incurajeze si sa sprijine un om educat, bine intentionat, un bun cetățean.
O intentie buna nu are de ce sa fie pedepsita. A fost o intentie buna, nu un abuz ce trebuia pedepsit, asta nu s-a inteles . Oare de ce!?

Sa intelegem ca trebuie sa inchidem ochii la toate neregulile, ca riscam o amenda?!
8.   Curcanul cu 2 clase sa plateasca.. trimis de
(22 feb 2014, 18:02:43
La recurs in instanta sa ceara curcanului despagubiri morale si sa plateasca si cheltuielile de judecata.. atunci sa vezi curcanu data viitoare cum gandeste inainte de a scrie
8.1  RE: Curcanul cu 2 clase sa plateasca.. trimis de
(22 feb 2014, 18:42:07
Să gândească ? Ha !
Așa cum mortul nu știe că e mort la fel și prostul nu știe că e prost.
Un alt exemplu: uită-te la postacul de mai jos(nr 9).
8.2  RE: Curcanul cu 2 clase sa plateasca.. trimis de
(23 feb 2014, 12:59:37
corect era...
Cand esti mort,nu stii ptr ca esti mort SUFERA DOAR PRIETENII
Cand esti prost la fellaughing
Sa gandeasca era spus asa ca vorba romanului, normal ca nu poti gandi cu un singur neuoron. La ei se aplica legea , ce face un prost nu fac 10 desteptilaughing
9.   Izmana taz-maniaco maro si-a cam facut de cap trimis de
(22 feb 2014, 18:21:11
Bei bulache IZMANIAN_DEMUC ai manjit prea mult prin tupeu o ancora vitala in functionarea unui stat. Tu ai cunostinte dar nu ai acumulat cunoastere. Eu nu fac parte din sistem , nu sant cu nimeni, dar ma intreb asea. Daca tigaia ta de iogan brek va fi reperata in trafic cu vreo banuiala de ceva maro.... ce misto cum o sa-ti inghiti in sec imprecatiile debile adresate POLITIEI.
10.   Izmano eu fac voluntariat si o sa o mai iei trimis de
(22 feb 2014, 19:30:40
Sant cu ochii pe tine "magnolie". Eu oricum sant mult mai credibil ca tine rubicondule pt. ca sant dezinteresat si simt pe proprie piele viata asta hada care o traim noi cam majoritatea romanilor.
11.   Asa`s toti gaborii trimis de
(22 feb 2014, 20:38:29
am avut acu vreo 2 ani o problema si am sunat la 112 sectoristul care a venit la fata locului a considerat de cuviinta sa ma amendeze pe mine ca l`am deranjat si pe cealalta parte ca l`a injurat!am contestat in instanta amenda si am avut castig de cauza.mi s`a anulat amenda dar am ramas cu un gust amar si am tras o concluzie :cand se isca vreun scandal decat sa chemi politia mai bine iti faci singur dreptate pt ca dacai` deranjezi risti sa iei amenda.
12.   Izmana ejti bun numa in limba pana la genunchi trimis de
(22 feb 2014, 21:11:18
La cat de plin de untura ejti numa gura mai e de tine. Vai de capu tau de bortos care a luat-o constat "cu o gaura mai jos" de la sefi, ce stii tu ce e suferinta , ce e durerea. Ejti un papagal batran, un cordit in rele.
13.   Tololoiule trimis de
(22 feb 2014, 22:12:09
Pi undi îmbli cotârjăr prostalăule?
Tot repeți ca un papagal dependent de Xanax figurile de stil ce aparțin altora?
Ai lipsit: cred că te-ai bucurat de un nou sejour la stațiunea Socola.
V-au mai schimbat garderoba, sau aveți tot cămeșoaiele alea cu mâneci lungi?
14.   In curand... trimis de
(23 feb 2014, 14:45:11
toti care trecem ignoranti pe langa astfel de fapte vom respira noroi si boli pe care nu le vom putea trata...nu mai conteaza ratiunea, totul se face dupa cum dicteaza banul...
acu cateva zile se taiau niste copaci din cauza ca deranjau vederea catre un nou birou de executor judecatoresc vizavi de bucovina, acu cateva luni se "toaletau" niste copaci din parcul trei barbosi pentru ca deranjau sediul unui partid politic...anul trecut se taiau copaci verzi dintr-o padurice din zona bradetului cu motivul ca s-au descoperit anumite insecte care usuca copacii...multa sanatate la toata lumea!
15.   Comentariu trimis de
(23 feb 2014, 23:22:55
Amenda si inchisoare 24 ore (unde sa stea sa scrie de 1000 ori cuvantul "urganta") trebuia sa-i dea la cetateanul prost pana o sa invete ce inseamna cuvantul Urgenta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei