Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 feb 2014 - Anul XIX, nr. 42 (5551)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Inedit în justiţia suceveană

A „negociat” în biroul procurorului câţi ani va sta la închisoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noua legislaţie penală intrată în vigoare la începutul acestei luni prevede printre noutăţile apărute şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei, o procedură legislativă menită să asigure soluţionarea cauzelor într-un timp cât mai scurt.

Practic, este un acord între procuror şi inculpat, după punerea în mişcare a acţiunii penale, prin care cel acuzat îşi recunoaşte vinovăţia, de faţă cu un avocat, şi acceptă încadrarea faptei făcută de către procuror, precum şi cuantumul pedepsei şi forma de executare a acesteia.

Primul acord de acest gen a fost încheiat zilele trecute într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, inculpatul fiind un tânăr cercetat pentru vătămare corporală, anterior condamnat pentru omor, în timpul minoratului.

 

Ieşit din închisoare după ce a ispăşit o pedeapsă pentru omor, i-a rupt mandibula unui tânăr

Petrică Cornea, în vârstă de 22 de ani, din oraşul Liteni, era cercetat pentru vătămare corporală, după ce pe data de 26 ianuarie a.c., în jurul orei 3.00, l-a bătut pe un tânăr din aceeaşi localitate, Ionuţ R., în vârstă de 23 de ani, acesta din urmă ajungând la spital cu mandibula fracturată, necesitând pentru vindecare între 45-50 de zile de îngrijiri medicale.

Din informaţiile furnizate de poliţie, cei doi tineri au ieşit de la o discotecă din Liteni, iar la scurt timp Petrică Cornea l-a lovit puternic cu pumnul în zona feţei pe tânărul de 23 de ani, după care a fugit de la faţa locului.

Acelaşi Petrică Cornea a fost mai condamnat în 2008, pe vremea când era minor, la şapte ani şi jumătate de închisoare, după ce, împreună cu alţi indivizi, a omorât un tânăr în bătaie.

S-a întâmplat în noiembrie 2007, în staţia CFR din Liteni, victima având 26 de ani, iar Petrică Cornea, la vremea respectivă, 17 ani. Împreună cu fratele său şi un alt tânăr din Liteni, Petrică Cornea a atacat victima şi a bătut-o cu sălbăticie cu pumnii şi picioarele. Tânărul de 26 de ani a murit în maşina poliţiştilor, care au decis să-l transporte la cel mai apropiat spital, întrucât ambulanţa întârzia să apară.

Condamnatul a fost eliberat din penitenciar în noiembrie 2013, cu un rest de pedeapsă de 566 de zile.

Având în vedere trecutul infracţional al lui Petrică Cornea, procurorii au cerut în  noul dosar arestarea preventivă a acestuia, măsură însuşită de judecători pe data de 29.01.2014, Cornea fiind şi astăzi închis într-o celulă de la subsolul poliţiei judeţene.  

 

Pedeapsa stabilită cu procurorul şi avocatul

Adus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, tânărului i s-au adus la cunoştinţă drepturile sale, printre care şi cel de a încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei, prin care procurorul de caz, după consultarea cu procurorul ierarhic superior, îi poate  comunica pedeapsa aleasă de magistrat, iar dacă este de acord cu cuantumul stabilit, pot încheia acel acord, scurtând astfel procesul în faţa judecătorilor şi, de ce nu, având şanse să scape cu o condamnare mai uşoară decât cea care i s-ar putea aplica de către instanţele judecătoreşti.

Petrică Cornea a acceptat şi, în prezenţa obligatorie a unui avocat, aşa cum cere legislaţia, au discutat despre pedeapsa pe care procurorul de caz  a stabilit că ar trebui să o primească inculpatul.

Verdictul, încuviinţat de către Petrică Cornea, a fost următorul: trei ani şi patru luni de închisoare cu executare (n.r. - pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului este de la 6 luni la 5 ani).

Dosarul a fost înregistrat la sfârşitul acestei săptămâni la Judecătoria Suceava, teoretic fiind nevoie de un singur termen pentru condamnarea definitivă a tânărului din Liteni.

 

Ce spune legea: instanţa poate respinge acordul dacă pedeapsa este prea blândă  

Potrivit noului Cod de procedură penală, numai inculpaţii majori pot încheia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi doar acei inculpaţi cercetaţi pentru infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 7 ani.

Această procedură se poate lua în discuţie atunci când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se încheie în formă scrisă, iar procurorul nu mai întocmeşte rechizitoriu cu privire la inculpaţii care au acceptat această soluţie.

După încheierea acordului, procurorul sesizează instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond şi îi trimite acesteia acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

În cazul în care instanţa constată că acordul nu a fost întocmit corespunzător, judecătorii dispun acoperirea omisiunilor în cel mult cinci zile şi sesizează în acest sens conducătorul Parchetului care a emis acordul.

Trebuie precizat că instanţa de judecată poate respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei dacă constată că nu sunt îndeplinite toate condiţiile cerute de lege sau dacă apreciază că soluţia acordului (pedeapsa) este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului. În acest caz, dosarul este trimis procurorului în vederea continuării urmăririi penale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A „negociat” în biroul procurorului câţi ani va sta la închisoare.
 Vizualizări articol: 10354 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 12 voturi
A „negociat” în biroul procurorului câţi ani va sta la închisoare2.8512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nebui trimis de
(22 feb 2014, 22:14:22
CRIMINALULE.... PUSCARIA SA TE MANANCE SI SA TE FACA AIA FETITA
2.   Re trimis de
(23 feb 2014, 09:02:30
asa e tratilor , la CANALUL DUNARE - MAREA NEAGRA . Ar trebui infiintat , bine mai era pt genul astia de infractori munca in economia nationala . Poate se va trezi Ceausescu.........

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei