Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 feb 2014 - Anul XIX, nr. 42 (5551)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Spaimă

Frica de represalii îi face muţi pe ucrainenii care vor cetăţenie română

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cetăţeni din Ucraina care vor să obţină cetăţenia română încearcă să facă acest demers cât mai discret posibil, de teama unor eventuale represalii. Ieri, un grup de tineri din zona Cernăuţi a ajuns la Suceava, la Biroul Teritorial pentru Cetăţenie. Întrebaţi dacă există vreo legătură între prezenţa lor acolo şi situaţia din Ucraina, tinerii au refuzat orice declaraţie, ba chiar la un moment dat unul dintre ei a spus că nu vorbeşte româneşte.

După multe insistenţe, însoţitorul grupului a acceptat să vorbească cu noi, sub protecţia anonimatului. El ne-a spus că tuturor le este teamă că autorităţile ucrainene le-ar putea face probleme şi din acest motiv au preferat să vină la Suceava şi nu la Consulatul României de la Cernăuţi. „Acolo dacă te duci, te filmează, te fotografiază de peste drum. Ne faceţi probleme dacă ne daţi numele sau fotografiile în ziare sau la televizor. Nu ştim ce va fi, la Cernăuţi miliţienii au fost dezarmaţi de oameni şi apoi au spus că sunt cu poporul. Eu ştiu cu care popor?! ”, a spus omul.

La scurt timp după ce maşina cu ucraineni a ajuns la Biroul Teritorial pentru Cetăţenie, în apropiere a parcat un autoturism VW cu număr de înmatriculare de transport consular, TC 200 105, din care ocupanţii n-au coborât pe durata staţionării. Convins că este un vehicul al Consulatului General al Ucrainei la Suceava, însoţitorul tinerilor a plecat imediat cu maşina de lângă Prefectură. După ce ucrainenii au părăsit Biroul pentru Cetăţenie, a plecat şi maşina de corp diplomatic.

Contactat, consulatul ucrainean a infirmat că autoturismul i-ar aparţine şi ni s-a sugerat că ar putea fi vorba despre o maşină a unei organizaţii internaţionale de securitate.

Potrivit legislaţiei româneşti, plăcuţele vehiculelor aparţinând reprezentanţelor diplomatice acreditate în România sau personalului diplomatic al acestora au textul “CO” (Oficiu Consular), “CD” (Ambasadă) sau “TC” (Transport Consular) şi şase cifre grupate câte trei. Primele trei cifre identifică reprezentanţa diplomatică sau organizaţie internaţională, iar ultimele trei sunt alocate crescător, de obicei în concordanţă cu funcţiile diplomatice. Grupele de câte trei cifre încep de la 101.

Până la închiderea ediţiei nu am reuşit să aflăm cui aparţine autoturismul menţionat şi nici dacă există vreo legătură între prezenţa acestuia şi a ucrainenilor în acelaşi interval de timp şi aceeaşi locaţie.

 

„Se împuşcă poliţişti, poliţiştii împuşcă oameni pe stradă”

Dacă vecinii noştri care vor cetăţenie română se arată extrem de timoraţi şi reţinuţi în declaraţii spunând doar „ne temem de Kiev, putem avea probleme”, ucrainenii care vin în România cu mici afaceri, în cadrul micului trafic de frontieră, nu au nici o rezervă în a-şi critica guvernul.

Ianko Druciuc, de 27 de ani, are viză pentru România şi spune că până acum mai venea aici „cu zahăr, cu tărâţe, una, alta”, aducea marfă pentru piaţa românească şi „se descurca”. Restricţiile la frontieră şi limitarea intrărilor în România la o dată la şapte zile îi strică însă mica afacere. Crede că vinovat de protestele sângeroase din Ucraina şi de situaţia economică grea din ţară este preşedintele ţării, Victor Ianukovici, şi este de părere că situaţia ar deveni calmă doar dacă acesta ar demisiona. „E rău în ţară, se împuşcă, se omoară. Se împuşcă poliţişti, poliţiştii împuşcă oameni pe stradă. Ianukovici este un bandit. Împrumută bani de la toate ţările, de la Rusia, de la Germania şi nu face nimic. Ucraina e plină de datorii. Cât o să fie el prezident va fi război”, spune cu amărăciune tânărul.

Ucrainean get-beget, Ianko ne-a declarat că speră într-o apropiere a ţării sale de Uniunea Europeană, legătură care ar putea însemna o şansă mai mare de locuri de muncă.

Puţinii cetăţeni ucraineni care au trecut frontiera în România ne-au spus că la Cernăuţi situaţia era ieri calmă, dar toţi ochii sunt aţintiţi spre Kiev, unde sute de oameni au fost ucişi sau răniţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Frica de represalii îi face muţi pe ucrainenii care vor cetăţenie română.
 Vizualizări articol: 3225 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Frica de represalii îi face muţi pe ucrainenii care vor cetăţenie română5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei