Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 ian 2014 - Anul XIX, nr. 23 (5532)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Promovare

Elevii de clasa a VIII-a vor fi consiliaţi şi informaţi despre clasele de învăţământ profesional din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat miercuri metodologia care reglementează organizarea şi funcţionarea învăţământului profesional cu durata de trei ani. Potrivit documentului, admiterea în învăţământul profesional cu durata de trei ani se va desfăşura după informarea şi consilierea elevilor cu privire la oportunitatea de a-şi continua astfel studiile.

Începând cu anul şcolar 2014-2015, clasele profesionale vor fi organizate după clasa a VIII-a, şi nu după terminarea clasei a IX-a, cum a fost până acum. În ultimii doi ani, de când au fost reînfiinţate, peste 1.500 de elevi suceveni s-au îndreptat către clasele profesionale.

 

„Săptămâna meseriilor”

Potrivit metodologiei, fiecare unitate care îşi propune să organizeze clase de învăţământ profesional în anul şcolar 2014-2015 va desfăşura “Săptămâna meseriilor”, în cadrul căreia va promova învăţământul profesional şi tehnic, informaţii privind condiţiile în care elevii pot avea acces la învăţământul profesional şi beneficiile acestei forme de pregătire profesională. Toţi cei 7.700 de elevi de clasa a VIII-a din judeţ vor fi consiliaţi cu privire la oportunitatea continuării studiilor în învăţământul profesional cu durata de trei ani.

Totodată, la nivelul unităţilor de învăţământ vor fi organizate şedinţe de instruire cu părinţii şi elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere şi a planului de şcolarizare.

„Fiecare unitate de învăţământ care, în anul şcolar 2013-2014, şcolarizează elevi în clasa a VIII-a, organizează şi desfăşoară activităţi de orientare şi consiliere cu elevii, cu accent pe conştientizarea cerinţelor pieţei muncii şi a oportunităţilor pentru carieră şi de continuare a pregătirii prin învăţământul profesional cu durata de trei ani”, se arată în metodologie.

La nivelul judeţului, activităţile de orientare şi consiliere se derulează cu sprijinul consilierilor şcolari ai Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava. Totodată, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava va organiza un târg al ofertelor educaţionale în cadrul căruia va fi evidenţiată oferta liceelor care organizează clase de învăţământ profesional, dar şi parteneriatele pe care acestea le derulează cu agenţii economici. Totodată, IŞJ Suceava va edita o broşură a admiterii în învăţământul liceal care va conţine şi procedura de admitere în clasele profesionale. Pentru înscrierea în învăţământul profesional pot opta şi elevii din învăţământul special.

 

Parteneriate obligatorii cu operatori comerciali

Elevii din învăţământul profesional beneficiază de susţinere financiară, aceştia primind câte 200 de lei lunar. Cei trei ani de studiu se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale. Unităţile de învăţământ care organizează învăţământ profesional trebuie să aibă o bază materială adecvată desfăşurării pregătirii elevilor, cadre calificate, precum şi contracte încheiate cu operatori economici unde elevii îşi vor desfăşura activitatea practică.

În anul şcolar 2014-2015, la nivelul judeţului, clasele profesionale vor fi organizate de aceleaşi unităţi de învăţământ care au avut astfel de clase şi în ultimii doi ani, iar domeniile dintre care elevii vor putea alege sunt aceleaşi cu cele propuse până acum.

În anul 2013-2014, 22 de unităţi de învăţământ au organizat clase profesionale, cu 14 calificări, fiind încheiate 118 parteneriate cu agenţi economici. La nivelul judeţului, cele mai bine reprezentate specializări au fost cele de Mecanic auto, Ospătar, Tinichigiu, Vopsitor auto, Confecţioner produse textile, Lucrător hotelier şi Tâmplar universal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii de clasa a VIII-a vor fi consiliaţi şi informaţi despre clasele de învăţământ profesional din judeţ.
 Vizualizări articol: 1681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Elevii de clasa a VIII-a vor fi consiliaţi şi informaţi despre clasele de învăţământ profesional din judeţ4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei