Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 ian 2014 - Anul XIX, nr. 23 (5532)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tarif respins

Consiliul Local Suceava a refuzat să plătească mai mult pentru căldura furnizată populaţiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Energia termică furnizată de Termica sucevenilor a rămas la acelaşi preţ final de 267 de lei, care include producţia plus transportul şi distribuţia, în ciuda solicitărilor repetate ale societăţii de termoficare de aprobare a unui nou tarif, de 341,5 lei.

Consiliul Local Suceava a respins ieri majorarea de tarif, care, deşi nu afecta direct sucevenii, care ar fi plătit în continuare preţul reglementat pentru populaţie, de 185 de lei/gigacalorie, ar fi însemnat o cheltuială suplimentară de aproape un milion de euro de la bugetul local.

Solicitarea celor de la Termica a fost făcută în baza aprobării de către ANRSC a unui nou preţ de transport şi distribuţie a energiei termice, de 197,71 de lei/gigacalorie, cu tot cu TVA, în loc de 99,82 de lei/gigacalorie, cu tot cu TVA, tarif aprobat în 2006.

Opoziţia aleşilor locali vizavi de acest proiect a fost vizibilă din primele clipe, inclusiv din partea primarului Ion Lungu, care a menţionat că, dacă se aprobă noul tarif, municipalitatea ar avea de plătit în plus subvenţii la Termica de peste un milion de euro.

„Bugetul local nu mai are de unde suporta asemenea cheltuieli”, a spus din start Lungu.

O atitudine critică a avut-o şi consilierul local Vasile Monacu, care a spus că este absurd ca transportul şi distribuţia să coste aproape dublu cât producţia – 116 lei/gigacalorie la gardul centralei Bioenergy - şi a spus că a venit vremea „să punem capac la această gaură neagră a municipiului”. Reprezentantul PP-DD, Adrian Arămescu, s-a arătat şi mai radical, spunând că nici nu ar fi trebuit să fie pus în discuţie un asemenea proiect „strigător la cer”.

Invitat să răspundă consilierilor locali, directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, le-a explicat motivele pentru care tariful ar trebui aprobat: “Termica îşi trăieşte acum ultimele zile. Majorarea tarifului nu aduce nici salarii mai mari, nici profit societăţii, dar îi permite să funcţioneze în următoarele două luni în care mai furnizează căldură populaţiei. Diferenţa de bani este necesară pentru a putea fi plătite facturile curente la furnizorii de utilităţi. Numai la ACET avem de plătit lunar 300.000 de lei pentru apă, peste un milion de lei la E.ON pentru energie electrică şi circa 5-6 milioane de lei la Bioenergy, pentru căldură”.

Ca exemplu a fost dată factura emisă de Bioenergy pentru luna octombrie, de 2,8 milioane de lei, din care s-au achitat abia 1,2 milioane de lei, în vreme ce facturile ulterioare, de 4,7 milioane de lei şi de 5,7 milioane de lei, nu se ştie încă în ce măsură pot fi achitate.

„Când le spui furnizorilor că nu ai de unde-i plăti, te poţi aştepta oricând ca unul dintre ei să spună stop”, a atenţionat directorul societăţii de termoficare, care a înregistrat o pierdere de peste 1,1 milioane de lei, în numai o lună de funcţionare după vechiul tarif de transport-distribuţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Local Suceava a refuzat să plătească mai mult pentru căldura furnizată populaţiei.
 Vizualizări articol: 2622 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Consiliul Local Suceava a refuzat să plătească mai mult pentru căldura furnizată populaţiei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mangafaua primariei. trimis de
(31 ian 2014, 11:33:02
Lichelele astea politice au un alt of, nu pretul. Termica a renuntat sa-i mai cheme pe cei din consiliul de administratie si atunci s-au vazut neremunerati. Ii doare undeva, oricum se mai impinge 2 luni si din mai seful primariei devine director peste termoficare. Marea gaura a termoficarii a intrat deja in patrimoniul primariei. Termica ar trebui de acum sa trimita toate facturile spre primarie pentru a nu ramane cu ele mai incolo.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei