Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 301 (5508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

Peste 5.000 de persoane au participat la parada obiceiurilor de iarnă din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Câteva mii de persoane au participat vineri, 27 decembrie, la spectacolul de datini şi obiceiuri „După datina străbună” care a avut loc în Suceava. La ediţia de anul acesta au participat 29 de cete de urători din întreg judeţul, care le-au oferit sucevenilor cele mai frumoase obiceiuri de Anul Nou.

Întregul eveniment a debutat cu parada obiceiurilor de iarnă, care a început din apropierea Primăriei Suceava, din parcul Universităţii, şi a avut ca punct final esplanada Casei de Cultură. Deşi au blocat un sens de circulaţie de pe bulevardul principal al Sucevei, şoferii nu au părut a fi deranjaţi de acest lucru, ba mai mult, au apreciat fără doar şi poate că la Suceava încă se mai organizează o astfel de paradă a obiceiurilor. Cel mai numeros public a fost în zona Palatului Administrativ şi pe esplanada din centrul Sucevei, acolo unde aproximativ 5.000 de persoane au ţinut să fie prezente pentru a admira obiceiurile de iarnă din localităţile judeţului Suceava.

Ca şi la ediţia de anul trecut, autorităţile judeţului nu au stat pe scările palatului Administrativ pentru a fi uraţi de cetele venite din întreg judeţul, ci au asistat din public la spectacolul de obiceiuri. Printre oficialităţile care au asistat la spectacolul de datini şi obiceiuri s-au numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, primarul Sucevei, Ion Lungu, şi prefectul Florin Sinescu.

 

Urătorii din Câmpulung Moldovenesc i-au transmis lui Cătălin Nechifor să nu-i uite cu fondurile europene

Parada a fost deschisă de urătorii din Câmpulung Moldovenesc, care au venit la Suceava cu buciumaşi, cu gospodari îmbrăcaţi în costume naţionale, dar şi cu un plug tras de boi. Prin faţa sucevenilor veniţi la paradă au trecut apoi cete de capre, urşi, căiuţi, mascaţi sau arnăuţi. După ce au trecut prin faţa Palatului Administrativ, cetele de urători au urcat pe rând pe scena din centrul Sucevei. Primii care au deschis spectacolul de obiceiuri au fost urătorii din Câmpulung Moldovenesc, aceştia ţinând să-i transmită preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, să se preocupe de atragerea fondurilor europene şi să nu-i uite şi pe locuitorii acestui municipiu.

Rând pe rând, urătorii din întreg judeţul i-au încântat pe suceveni cu dansuri ale mascaţilor, cu jocul caprei, al cerbului, al ursului sau al căiuţilor. Cei prezenţi la spectacolul din centrul Sucevei au mai putut să-i vadă pe „irozii” şi „împăraţii” veniţi din mai multe localităţi ale judeţului, dar şi malanca din Şcheia, Stroieşti, Vatra Moldoviţei sau Volovăţ.

La spectacolul „După datina străbună” au participat grupuri de urători din Mălini, Udeşti, Hânţeşti, Corlata, Boroaia, Poiana Stampei, Pojorâta, Dolhasca, Zvoriştea, Dolheştii Mici, Vama, Fântânele, Şcheia, Fundu Moldovei, Drăguşeni, Stroieşti, Buneşti, Vatra Moldoviţei, Cacica, Calafindeşti, Bosanci, Pârteştii de Jos, Comăneşti, Volovăţ, Botoşana, Todireşti, Vultureşti şi Vadu Moldovei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 5.000 de persoane au participat la parada obiceiurilor de iarnă din Suceava.
 Vizualizări articol: 1991 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Peste 5.000 de persoane au participat la parada obiceiurilor de iarnă din Suceava3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei