Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 301 (5508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Spectacol

“Sfânta seară de Crăciun”, la Poiana Stampei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Miercuri, 25 decembrie, în prima zi de Crăciun, sala Casei de Cultură din Poiana Stampei a devenit neîncăpătoare pentru cei peste 700 de localnici, fii ai satului stabiliţi în alte ţări şi turişti veniţi să petreacă sărbătorile în Bazinul Dornelor, care au dorit să vizioneze spectacolul “Sfânta seară de Crăciun”.

Formaţiile artistice din judeţ au realizat un program specific sărbătorilor de iarnă. Primii care au urcat pe scenă au fost preoţii care au vorbit despre păstrarea tradiţiilor, arta cântului, magia dansului popular, frumuseţea hainei tradiţionale. Mesajul parohului din Poiana Stampei, Domiţian Tatăru, a fost de a dărui din suflet pentru cei care se află în nevoi, aşa cum s-a întâmplat recent în comunitate, când sătenii au strâns 5.000 de euro pentru a ajuta o familie să-şi aducă fiica decedată în străinătate pentru a o înmormânta acasă.

Spectacolul a început cu colinda “O, ce veste minunată”, interpretată de Grupul vocal “Flori de pe Dorna”, coordonat de profesoara Dorina Paicu. După lansarea celei de-a doua ediţii a Monografiei comunei Poiana Stampei, autori Paraschiva şi Ioan Abutnăriţei, tot acest grup a interpretat şi câteva colinde vechi culese de la bătrânii din sat.

Grupul folk „Amy-M”, coordonat de prof. Ovidiu Todaşcă, a prezentat un mic concert cu melodii specifice sărbătorilor de iarnă, iar crăciuniţele au fost răsplătite cu aplauze pentru spectacolul “Clopoţei şi ninsoare”.

Programul artisitic al Ansamblului folcloric „Coşnencuţa” a început cu jocul babei şi al moşului, jocul caprelor de la Coşna şi dansul ţigăncilor. Acest ansamblu a adus în atenţia publicului şi un obicei tradiţional, cel al nunţii, în care alături de mire şi mireasă au fost socri, în costume populare şi cu feţele acoperite de măşti tradiţionale. Şi pentru că nunta se desfăşura într-un sat de munte, printre „invitaţi” s-a numărat şi ursul.

 

Ansamblul „Poieniţa”, aplaudat la scenă deschisă

Cel mai aşteptat moment al serii a fost evoluţia Ansamblului „Poieniţa”, întors recent dintr-un turneu naţional în cadrul căruia au susţinut spectacole în mai multe capitale de judeţ şi au făcut filmări pentru programele de Crăciun şi Revelion. Aşa cum îi stă bine unui ansamblu profesionist, „Poieniţa” a urcat pe scenă cu taraf pentru acompaniament, dar şi cu o ceată de colindători pentru a ura o „seară bună” celor prezenţi. Au urmat moşnegii în costume populare şi cu măşti autentice, după care au fost scoase la joc de baciul Neculai şi a sa soţie nouă capre şi un cerb. Jocul caprelor este punctul forte al obiceiurilor de iarnă prezentate de Ansamblul „Poieniţa” pe mari scene din ţară şi din străinătate, cum ar fi cele ale Radiodifuziunii Române din Bucureşti, din Timişoara, Focşani, Braşov, Piatra Neamţ, Cluj, Bistriţa-Năsăud, sau în spectacolele susţinute în Polonia, Ucraina şi Republica Moldova.  

Atmosfera de voie bună a fost întreţinută de cei doi coordonatori ai Ansamblului „Poienţa”, Neculai Rusu şi Petrică Chiforescu, care în acest an au satirizat în cadrul urăturii problemele comunităţii, primarul, preotul, dar şi guvernanţii. Desfiinţarea căii ferate care duce spre Dornişoara este oful celor din Comuna Stampei. „Şi am vrut să vin seara / Cu trenul de Dornişoara / Dar vă spun n-avem ce face / Trenul nu se mai întoarce / Au fugit investitorii / Că sunt prea mulţi călătorii / Şi apasă greu pe roată / De rupe calea ferată”.

Nici sistemul electronic de informare a populaţiei de pe faţada primăriei nu a fost „ratat” în urătură: „Întreba o babă tare: N-aţi văzut pe terminale / Oare când e vaccinare / Nu e nici afiş în sat / Cu ziua de vaccinat / Unu mai deştept ca mine / Îi explică şi mai bine / Stai lele şi ai răbdare / Că tot vin veterinarii / Ori s-au încurcat prin sat / Ori îi drumul înfundat.”

 

Momente publicitare încărcate de umor

Spectacolul de la Poiana Stampei nu a fost lipsit nici de momente publicitare gândite de Petrică Chiforescu şi Neculai Rusu. Astfel am aflat că Vodcafon oferă anul viitor 2014 litri de vodcă de la ciobanul Ghiţă, asigurând cea mai bună conexiune de la prima picătură, după prima înghiţitură. „2014 megabeţi / prin tufe, bălării, scaieţi / şi aveţi gratis în reţea / până-ncepeţi a spunea beea / la fiecare navetă / primiţi gratis o tabletă”.

Un alt moment de teatru popular a fost dedicat activităţilor parlamentarilor în circumscripţiile electorale. Sub forma unei poveşti, Neculai, alegătorul dintr-un sat de munte, a prezentat propunerile deputatului Petrică, făcute în campanie electorală, dar care nu au fost onorate. La o întâlnire cu ţăranul pentru a susţine candidatul partidului la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, deputatul îi spune că a făcut tot ce a promis. Atunci Neculai îi spune că îl crede pe cuvânt şi va vota candidatul partidului numai dacă deputatul îi dă jumătate din împărăţie şi fata de soţie.

La final, viceprimarul Elisei Todaşcă a reamintit cum Ansamblul „Poieniţa”, care reprezintă comuna în ţară şi străinătate, a crescut de la un la altul. Primarul Viluţ Mezdrea a mulţumit artiştilor, celor care s-au implicat în realizarea spectacolului şi celor prezenţi pentru că păstrează şi încurajează tradiţiile populare. „Îi felicit pe toţi pentru că în seara aceasta au reuşit să aducă zâmbet, să aducă bucurie, să aducă emoţie, să ne întâlnim cu mic cu mare, nepoţi cu bunici, fraţi şi surori pentru a petrece împreună prima zi de Crăciun”, a ţinut să transmită primarul comunei.

După spectacol a avut loc un foc de artificii, distracţia continuând cu balul gospodarilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Sfânta seară de Crăciun”, la Poiana Stampei.
 Vizualizări articol: 1636 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
“Sfânta seară de Crăciun”, la Poiana Stampei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei