Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 180 (5387)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Abandonat de părinţi

Adolescent pasionat de vioară, crescut de străbunic cu 130 de lei pe lună

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Are 16 ani, este elev în clasa a IX-a la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului şi este pasionat de vioară, instrument care speră că-i va schimba viaţa. Este vorba de Loris Panţir Luzer, din Gura Humorului, un adolescent care de la vârsta de 8 luni, după ce a fost abandonat de părinţi, este crescut de străbunicul Mihai Varga, în vârstă de 75 de ani. Până acum un an şi şapte luni i-a fost alături şi străbunica Tereza Varga, care, din păcate, după mai mulţi ani de suferinţă, a decedat, la vârsta de 70 de ani.

Adevăratul tată pentru Loris este bunicul Mihai. Din 85 de lei ajutor de la stat şi bănuţii pe care îi mai câştigă din munci ocazionale reuşeşte să-l întreţină pe strănepotul lui, un băiat talentat, care îşi doreşte să devină un mare violonist, asemeni modelelor lui, violoniştii Alexandru Bidirel şi Ion Drăgoi. La veniturile infime ale străbunicului se mai adaugă şi alocaţia băiatului, în valoare de 42 de lei.

 

A descoperit vioara la 4 ani

Loris a venit pe lume cu mai puţin noroc. Mama lui era mult prea tânără pentru a creşte copii, iar tatăl lui nu a vrut să ştie de el. Forţată de situaţie şi de împrejurări, când Loris avea doar 8 luni, mama lui a decis să-l ducă la un orfelinat, să crească acolo. Bunicii fetei, străbunicii lui Loris, nu au putut accepta aşa ceva, şi deşi nu aveau posibilităţi materiale, aveau o vârstă destul de înaintată pentru a avea grijă de un bebeluş, au hotărât să-l ia acasă pe Loris şi să aibă grijă de el. Ei au devenit părinţii adevăraţi pentru Loris.

Mihai Varga a observat că băiatul, ajuns la vârsta de 4 ani, are înclinaţii spre muzică. Atunci i-a pus lui Loris prima vioară în mână, pe care băiatul a început să o folosească, mai întâi în joacă, şi apoi, încetul cu încetul, a început să cânte la ea. Văzând că stă toată ziua cu vioara în mână, străbunicii au hotărât să-l dea pe Loris la cursuri de vioară, la Casa de Cultură din Gura Humorului.

 

Loris: “Eu sper că vioara îmi va schimba viaţa”

În fiecare săptămână, Loris studiază vioara cu doi profesori de muzică din Gura Humorului. Şi-ar fi dorit să urmeze Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dar pentru că străbunicul nu şi-a permis să-i plătească internatul, a rămas să studieze în localitatea natală. Asta nu-l împiedică pe Loris să devină un mare violonist, cum speră el.

„Eu sper că vioara îmi va schimba viaţa. Atunci când eu cânt la vioară uit de toate necazurile, de toate lipsurile, mă încarc pozitiv, pot să spun că sunt fericit. Am noroc de străbunicul meu, care de multe ori se lasă pe el, nu-şi cumpără anumite lucruri necesare, pentru a mă ajuta să-mi plătesc orele de muzică sau să-mi cumpăr eu haine. Este pentru mine ca un tată. Mă ajută enorm şi ne înţelegem foarte bine. Mai lucrez şi eu, dar tot el este cel care duce greul casei”, ne-a spus băiatul.

Loris se află în plasament la străbunicul matern din anul 2007.

 

Are nevoie de un mentor

După cum ne-a spus purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, „motivul instituirii măsurii a fost lipsa veniturilor mamei, tatăl nu s-a implicat în creșterea și educarea copilului, în prezent fiind dat dispărut. Băiatul este foarte talentat, cântă la vioară şi are nevoie de un mentor. Mentorul unui copil îl ajută în primul rând să-și lărgească orizonturile, să cunoască lumea care îl înconjoară, făcând lucruri la care doar a visat. El știe să-l asculte pe copil și să-i ofere sfaturi, este persoana față de care se poate deschide ca să-i spună secretele, greutățile, eșecurile și visurile. Mentorul este prietenul adevărat care vede potențialul dintr-un copil și îl ajută să-și depășească limitele, oferind dragoste. Tot mentorul poate să-l ajute pe Loris şi financiar, cu o bursă, pe perioada anilor de liceu, ca să aibă cu ce să-şi plătească orele de studiu la vioară, abonamentul la internet, pentru că are un calculator primit cadou, dar nu are bani pentru a-şi achita abonamentul”.

Cei care vor să-l ajute pe Loris pot să sune la numerele de telefon 0745 983 172, 0748 830 390 (adresa: str. Oborului, nr. 35 A, Gura Humorului).

 

Ajutat de un fost premier

La vârsta de 10 ani, Loris a copleşit inima fostului premier Petre Roman şi a iubitei acestuia, Silvia Chifiriuc, care au dansat pentru Loris la ediţia specială a emisiunii „Dansez pentru tine”.Loris şi străbunicii lui au primit de la Petre Roman un frigider, un aragaz, o maşină de spălat, un aspirator, un robot de bucătărie şi un cuptor de pâine, dar şi o sumă importantă de bani, care să-l ajute pe băiat să studieze în continuare vioara.

Din păcate, problemele de sănătate ale străbunicii, veniturile foarte mici au făcut ca banii să se termine în cei şase ani care s-au scurs de la emisiunea respectivă.

Străbunicul Mihai Varga a povestit cu lacrimi în ochi cum s-au străduit să-i ofere băiatului tot ce au avut mai bun. „Acum trăim cu un ajutor de la stat de 85 de lei pe lună, şi mai lucrez eu cu ziua, dar acum, la 75 de ani, e din ce în ce mai greu”, a spus „tatăl” băiatului.

 

Nedespărţit de vioară

Emisiunea difuzată pe Pro TV acum şase ani şi povestea lui Loris i-au impresionat pe mulţi. Străbunicul lui Loris ne-a povestit că la acea vreme o doamnă violonistă din Bucureşti a fost atât de impresionată de Loris şi de pasiunea lui pentru vioară, încât i-a trimis băiatului vioara ei. Pe acea vioară studiază şi astăzi Loris.

„Acest băiat este sufletul şi viaţa mea. Pentru el trăiesc şi pentru el fac totul. Este un copil foarte bun şi sunt mândru de el. Nici un sacrificiu nu e prea mare pentru mine, când vine vorba de Loris, doar că am îmbătrânit şi eu şi nu mai pot munci ca în tinereţe”, ne-a spus bărbatul.

Loris este încrezător că în ciuda lipsurilor, a veniturilor mici, va reuşi să facă ceva în viaţă, dar tot cu vioara în mână. „Mă văd făcând şi o facultate, de ce nu? Cel mai mult, însă, îmi place să cânt. Nu vreau să mă despart de vioară. Ştiu că încă am multe de învăţat la acest instrument, dar nu mă las”, ne-a povestit băiatul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adolescent pasionat de vioară, crescut de străbunic cu 130 de lei pe lună.
 Vizualizări articol: 2452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Adolescent pasionat de vioară, crescut de străbunic cu 130 de lei pe lună5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei