Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 169 (5376)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rezultate

Peste 60% dintre profesorii suceveni nu au promovat examenul de definitivat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă elevii evaluaţi în cadrul examenelor naţionale din această vară nu s-au descurcat tocmai onorabil la testări, nici cei peste 200 de profesori care au susţinut examenul de definitivat nu au făcut o figură mai frumoasă, rata de promovabilitate de la nivelul judeţului Suceava situându-se sub procentul de promovaţi înregistrat la nivel naţional.

Astfel, conform informaţiilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), doar 39,48% dintre examinaţii suceveni au obţinut calificative de peste 8, nota minimă de promovare a examenului.

Maria Camelia Popescu, profesor de istorie la Şcoala Gimnazială Poiana Stampei, a obţinut 10 la examenul scris, candidata obţinând nota maximă şi la cele două inspecţii de la clasă.

Totodată, alţi doi candidaţi au note de 9,8, iar 7,72% dintre candidaţi au obţinut note între 7 şi 8. 31 de candidaţi (13,3%) au fost total pe lângă subiect, fiind notaţi la examenul scris cu note mai mici de 5.

271 de cadre didactice s-au înscris pentru a susţine examenul de definitivat dintre care 20 au absentat, unul a fost eliminat pentru fraudă, iar 17 s-au retras din sălile de examinare în prima oră de testare. Proba scrisă a examenului s-a desfășurat la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir”, fiind susţinută la 34 de specializări.

Cadrele didactice care au promovat examenul naţional de definitivare au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.
Menţionăm că, pentru sesiunea din acest an, MEN a decis ca nota minimă de promovare a examenului naţional de definitivare în învăţământ să fie 8 şi nu 7. O altă noutate adoptată de MEN a fost acordarea dreptului de a participa la acest examen şi debutanţilor cu un an vechime la catedră.

 

La nivel naţional, 47,83% dintre candidaţi au promovat examenul

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a centralizat rezultatele parţiale, înainte de contestaţii, privind promovarea examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2013. Din totalul de 7.400 candidaţi prezenţi la proba scrisă, 47,83% au promovat, cu 14,4 puncte procentuale mai puţin decât anul trecut, când au promovat 62,23% . Cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţul Gorj - 76,47, iar cel mai scăzut procent, în judeţul Caraş-Severin – 29,33.

Candidaţii mai pot depune astăzi contestaţii la centrul de examen – Colegiul Economic, soluţionarea acestora urmând să se realizeze în intervalul 25-26 iulie. Pe data de 27 iulie se vor afişa rezultatele finale.

 

Genii la inspecţii, mediocri la examenul scris

Candidaţii prezenţi la examenul de definitivat au avut de susţinut două probe. Prima, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie - iunie, a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă şi a avut caracter eliminatoriu. Conform centralizărilor întocmite de Ministerul Educaţiei,candidaţii suceveni au obţinut note frumuşele la inspecţiile de la clasă, majoritatea profesorilor obţinând calificative maxime.

Cu toate acestea, zeci de profesori care au obţinut calificative de 9 şi 10 la inspecţii nu au luat notă de trecere la proba scrisă, fiind notaţi la testare cu note de 2, 3 sau 4.

După ce a fost notată cu calificativul maxim la inspecţiile de la clasă, o candidată de la Şcoala Gimnazială Dorna Arini a încasat la proba scrisă nota 1,95.

2,55 a obţinut un profesor de engleză de la Şcoala Gimnazială Pleşeşti, acesta fiind notat la inspecţii cu 10. 

Un alt exemplu relevant îl constituie cazul unui profesor de la Colegiul Tehnic Rădăuţi, notat cu 1.9 la examenul scris, dar cu 10 la cele două inspecţii.

Exemple cu cei care au luat note de 2, 3 şi 4, la proba scrisă, sunt numeroase, cadrele didactice care au ajuns pe lista celor nepromovaţi din cauza acestei testări provenind atât din cadrul şcolilor din mediul rural, dar şi din unităţile şcolare “cu pretenţii”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 60% dintre profesorii suceveni nu au promovat examenul de definitivat.
 Vizualizări articol: 1804 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Peste 60% dintre profesorii suceveni nu au promovat examenul de definitivat5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Adeline, Adelinaaaa! trimis de
(24 iul 2013, 13:11:49
Treci la cornerul odăii, cu genunchii pe coji de nucă și să-ți fie pentru cinci minute rușine.
Cum ai îndrăznit să faci un titlu de articol NORMAL și n-ai utilizat virgulița lu' Michaela care SE POATE UTILIZA (dar nu e obligatoriu) în locul unui verb subînțeles?

Titlul articolului trebuia să fie:
Peste 60% dintre profesorii suceveni, nepromovați la examenul de titularizare?

Vezi că nu meriți să mai lucrezi la Enervatorul de Suceava, îmbâcsit de condeieri având grația stilistică a șmirghelului scrâșnit printre dinți!

Iaca mostră: „Arestați, după ce au tâlhărit o tânără bla, bla bla...”
Iar nu vrea Michaela să meargă acasă cu niscai rămășite aducătoare de ghinion.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei