Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 169 (5376)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Provizii

Masa mistreţilor, pregătită pentru iarna ce urmează

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gospodarul îşi face iarna car şi vara sanie. Cel puţin aşa spune un vechi proverb românesc, iar silvicultorii suceveni nu vor să rămână nepregătiţi.

Asigurarea hranei pentru animalele sălbatice este o prioritate pentru cei care se ocupă cu gestionarea fondurilor de vânătoare din cadrul Ocolului Silvic Marginea, mai ales că aici se află şi singurul complex de creştere intensivă a mistreţilor.

În vârstă de 63 de ani, maistrul de vânătoare Gheorghe Vlăişan ştie poate cel mai bine cum trebuie să arate „cămările” cu provizii pentru iarnă, iar depozitele pline înseamnă că animalele sălbatice nu vor avea de suferit de foame în timpul anotimpului rece.

Primele provizii pentru asigurarea hranei complementare a mistreţilor, cerbilor şi căprioarelor au fost deja asigurate. De pe cele 23,4 hectare de teren s-au recoltat deja 55 de tone de fân, iar la coasa a doua se preconizează încă 10 tone de fân.

„Această cantitate de fân este suficientă pentru cele două fonduri de vânătoare pe care le avem pe raza Ocolului Silvic Marginea, dar ea trebuie completată şi cu porumb şi fructe pe care le vom recolta la toamnă”, a precizat Gheorghe Vlăişan.

 

Hrană de calitate pentru animale pretenţioase

O parte din porumb este asigurat de pe cele patru hectare de teren aparţinând Ocolului Silvic Marginea, dar cantitatea necesară este rotunjită şi din achiziţii. Şi asta pentru că în complexul de creştere intensivă a mistreţilor porumbul este o hrană de bază pe tot parcursul anului, nu doar iarna, aşa cum se întâmplă în fondurile de vânătoare neîngrădite.

Silvicultorii spun că proviziile pentru iarna care va urma trebuie să fie suficiente, pentru ca animalele să nu aibă de suferit.

„Toate semnele arată că vom avea o iarnă foarte grea. Alunele şi ciupercile s-au făcut în cantităţi foarte mari, iar când se întâmplă aşa ceva iarna este lungă şi cu multă zăpadă. Se spune că Dumnezeu ne dă acum ca să avem la iarnă”, a arătat George Celsie, inginer în cadrul Direcţiei Silvice Suceava.

Iar cantitatea de hrană nu este singura grijă a celor care gestionează fondurile de vânătoare de pe raza Ocolului Silvic Marginea.

„Fânul, porumbul şi fructele trebuie să fie de calitate pentru că animalul sălbatic este foarte pretenţios, nu se compară cu cel care trăieşte în curtea omului. Iar dacă simte că mâncarea nu este bună ne confruntăm cu o problemă serioasă”, a mai menţionat maistrul de vânătoare Gheorghe Vlăişan.

 

În complexul de creştere intensivă de la Marginea trăiesc 370 de mistreţi

În cele câteva luni de vară şi toamnă, silvicultorii trebuie să adune hrană pentru un număr foarte mare de animale sălbatice. Numai în complexul de creştere intensivă a mistreţilor, care are o suprafaţă de 425 de hectare, trăiesc 370 de mistreţi, 25 de cerbi şi 20 de ciute şi căprioare. Iar toate aceste animale au nevoie de hrană complementară atât vara, cât şi iarna.

Pe raza Ocolului Silvic Marginea mai sunt alte două fonduri de vânătoare, unul denumit Codrul Voievodesei, în suprafaţă de 8.500 de hectare, şi al doilea numit Horodnic, cu o suprafaţă de 7.500 de hectare. Pentru aceste două fonduri de vânătoare cantitatea de hrană este mai mică, şi asta pentru că animalele sălbatice primesc fân şi porumb doar în anotimpul rece.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Masa mistreţilor, pregătită pentru iarna ce urmează.
 Vizualizări articol: 1815 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Masa mistreţilor, pregătită pentru iarna ce urmează5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei