Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 150 (5357)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Creativitate

Elevii de la „Petru” vor să reprezinte România la cel mai important concurs de inventică pentru tineri, din lume

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

„Jocurile viitorului - dispozitive controlate prin unde cerebrale”, „Utilizarea modelului numeric al terenului în scopul amenajării unui traseu cicloturistic în Obcina Mestecăniş” şi „Sistem de vizualizare în timp real a securităţii unei clădiri” nu sunt titlurile lucrărilor de doctorat ale unor universitari, aşa cum, la prima vedere, mulţi ar avea impresia. Ele sunt proiecte gândite şi realizate de liceeni din cadrul Colegiului Naţional „Petru Rareş”, tineri pentru care participarea la cea mai mare competiţie de inventică a lumii pentru tineri este un obiectiv pentru 2014. Primul pas l-au făcut deja, ţinând cont că şi-au adjudecat primul loc la Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie RoSEF, care s-a desfăşurat în data de 22 iunie, la Suceava.

Potrivit prof. Anca Greculeac, „acest concurs este abilitat să nominalizeze lucrările ce vor reprezenta România la acest concurs internaţional organizat de Intel - INTEL ISEF”.

La rândul său, Victor Şutac, preşedintele Societăţii Ştiinţifice „Cygnus”, a declarat: „Anul acesta s-au calificat şase echipaje din care, spre marea noastră bucurie, patru sunt din judeţul Suceava, trei de la Colegiul Naţional <Petru Rareş> şi un elev de la Liceul Teoretic <Tomşa Vodă> Solca. Va urma o selecţie ulterioară, copiii trebuie să participe la dezvoltarea proiectelor lor. Se va lucra intens până ajungem la o formă finală a lucrărilor. În principiu, în februarie vom stabili echipajele care vor merge, în 2014, în SUA. O comisie coordonată de conf. univ. dr. Dan Milici de la Universitatea <Ştefan cel Mare> va decide cine va merge mai departe. El coordonează lotul României din cadrul acestei competiţii internaţionale”.

 

Dispozitive puse în mişcare cu „puterea minţii”

Octavian Coca, Ştefan Dascălu şi Rareş Şandru sunt elevi în clasa a X-a, iar în cadrul competiţiei RoSEF, tinerii au prezentat proiectul „Jocurile viitorului – dispozitive controlate prin unde cerebrale”.

Entuziaşti, elevii ne prezintă un ansamblu complex format dintr-o serie de dispozitive care cu greu pot fi identificate de necunoscători. Recunoaştem totuşi un circuit (o pistă) pentru maşini şi o cască, tinerii explicându-ne şi legătura dintre aceste două elemente.

„Am încercat să acţionăm aceste dispozitive cu puterea minţii. Cu ajutorul căştii controlăm dispozitivele, în acest caz, viteza maşinii de pe pistă. Cu cât subiectul este mai atent, cu atât viteza maşinii pe circuit este mai mare. Este o interfaţă între mintea subiectului şi câteva elemente, jucării, care pot fi folosite de oricine. Casca preia undele beta emise de creier şi le transmite plăcuţei arduino. Plăcuţa interpretează datele prin intermediul unui soft creat de noi şi le transformă în curent electric convenabil”, explică încrezători elevii. 

Aceştia au mai menţionat că astfel de dispozitive, de tip joc, pot fi folosite pentru a combate efectele nocive ale tehnologiei moderne. Totodată, astfel de ansamble ar putea fi folosite pentru un antrenament al atenţiei al celor care au nevoie în profesiile lor de această calitate – sportivi, piloţi, medici.

„Vrem să controlăm dispozitive din casă prin intermediul undelor cerebrale”, mai completează elevii. În realizarea proiectului, elevii au fost îndrumaţi de prof. Anca Greculeac şi prof. Carmen Amorăriţei.

 

Traseu de 53 de km pentru biciclişti, proiectat de elevi

Mircea Ciobanu, Dorin Miron, Claudiu Boiculese s-au pregătit pentru competiţie cu proiectul „Utilizarea modelului numeric al terenului în scopul amenajării unui traseu cicloturistic în Obcina Mestecăniş”.

Mircea Ciobanu ne-a explicat: „Am studiat pe baza a numeroase hărţi posibilitatea amenajării unui traseu cicloturistic în zonă. Am utilizat o harta topografică – cea a drumurilor, o hartă hipsometrică – cea a înălţimilor, harta ortofotografică – cea făcută din avion, harta încadrării administrative (harta aşezărilor umane) etc. Traseul propus de noi conţine foarte multe peisaje, nu are variaţii de pante, având o distanţă de 53 de kilometri. Cu hărţi am fost ajutaţi de Oficiul Judeţean de Cadastru, Direcţia Silvică şi de USV ”. Elevii au fost coordonaţi de prof. Anca Greculeac, prof. Marius Cazacu şi prof. Marius Ududec.

A treia echipă de la Colegiul „Petru Rareş” premiată la RoSEF este alcătuită din Vladimir Petruţ Frij, Ionatan Lavric, Vlad Daniel Pavel, aceştia propunând proiectul „Sistem de vizualizare în timp real a securităţii unei clădiri”.

„De multe ori după ce părăsim locuinţa personală ne întrebăm dacă am stins lumina, dacă am oprit gazul, dacă am închis uşa. Răspunsul la această întrebare nu vine întotdeauna în timp util şi acest lucru produce un disconfort real. Am construit un sistem extrem de simplu de utilizat, care permite verificarea securităţii unei clădiri”, arată elevii.

 

Organizatori

Celelalte lucrări finaliste, nominalizate pentru a concura la INTEL ISEF, au fost: „Generator solar de aer cald” – elevul Daniel Cosovanu, de la Liceul Teoretic „Tomşa Vodă” Solca (Premiul I şi Premiul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi), „SensorBot” - elevii Alexandru Mîndra, Paul Paraschiv, de la Liceul Teoretic „Carmen Silva” Eforie Sud, „Păianjenul schimbă regulile din industria adezivilor” - elevii Ştefan Iov, Alexandru Glonţaru, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” Bucureşti.

Organizatorii Concursului Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie RoSEF sunt Societatea Ştiinţifică „Cygnus” – centru UNESCO, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, INTEL România, Asociaţia Forum IT şi Muzeul Bucovinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii de la „Petru” vor să reprezinte România la cel mai important concurs de inventică pentru tineri, din lume.
 Vizualizări articol: 2088 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
Elevii de la „Petru” vor să reprezinte România la cel mai important concurs de inventică pentru tineri, din lume4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei