La împlinirea unui an de activitate din cel de-al treilea mandat de primar al Sucevei, Ion Lungu a prezentat un bilanţ al realizărilor şi nerealizărilor din această perioadă, caracterizată de el ca fiind „cea mai grea din punct de vedere financiar”.
Ion Lungu a făcut un scurt rezumat al celui de-al noulea an de activitate la conducerea municipalităţii sucevene:
„Primul an din mandatul 2012 – 2016 a fost un an dificil din punct de vedere financiar, lucru demonstrat şi de încasările foarte mici la Primăria Suceava, care arată faptul că sucevenii nu mai au bani, atât populaţia, cât şi agenţii economici. Cu toate acestea, au fost realizate o serie de lucrări semnificative pentru municipalitate şi suceveni, fiind anul în care au fost finalizate proiectele mari de modernizare a oraşului – parcările subterane, reparaţiile stradale pe fonduri europene, modernizarea iluminatului public, construirea Centrului tradiţiilor populare, continuarea lucrărilor de consolidare şi modernizare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, fiind demarate şi o serie de proiecte noi, pe fonduri elveţiene, un proiect suplimentar pe POR, pentru reparaţii stradale, precum şi continuarea lucrărilor de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare. Poate cel mai important lucru este demararea lucrărilor la noua centrală de termoficare a Sucevei, dimensionată la necesităţile municipiului”.
Lucrările de investiţii
În intervalul 2012 – 2013, în municipiul Suceava au fost realizate lucrări în valoare de 28 de milioane de euro, care fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU):
- parcările subterane din Centru şi modernizarea esplanadei centrale;
- modernizarea a 11 străzi, îndeosebi al bulevardului principal, de la intrarea dinspre Fălticeni până la ieşirea spre Botoşani, lărgirea străzii Mitropoliei, reparaţii capitale la podul de peste râul Suceava din zona Bazarului şi la pasajul de cale ferată din Burdujeni, precum şi trei străzi din Burdujeni Sat: Căpitan Grigore Andrei, Plevnei şi Victor Babeş;
- finalizarea lucrărilor la Centrul Tradiţiilor Populare, situat în apropierea Patinoarului Areni;
- finalizarea, „la roşu”, a Centrului Cultural „Bucovina”, prin modificarea şi extinderea clădirii fostului cinematograf Modern;
- realizarea unui nou adăpost de câini comunitari, pentru extinderea capacităţii vechiului adăpost, astfel încât să fie redus cât mai mult numărul câinilor liberi pe străzi.
De asemenea, sunt în fază avansată lucrările la ruta ocolitoare nr.1 a municipiului Suceava (85%), un tronson al acesteia putând fi dat în folosinţă chiar anul acesta, precum şi cele de modernizare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, în valoare de 14 milioane de euro, care se realizează în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava.
Anul acesta ar urma să fie finalizată şi noua centrală de termoficare a Sucevei, de către firma Bioenergy Suceava, data de punere în funcţiune fiind 9 noiembrie 2013.
Proiecte noi demarate
- a fost aprobat un proiect suplimentar la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, pentru reparaţii stradale pe fonduri europene, în valoare de opt milioane de euro, care cuprinde bulevardul George Enescu, str. Universităţii, Traian Vuia, Cernăuţi, Al. Grigore Ghica, reparaţii la podul de peste râul Suceava şi a pasajului de cale ferată de la Iţcani;
- s-a semnat şi a fost şi demarat contractul în valoare de 15 milioane de euro pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare pe un număr de 80 de străzi, din care, pe 21 de străzi, lucrările au început deja;
- au fost aprobate trei proiecte pe fonduri elveţiene, pentru reabilitarea iluminatului public, achiziţia de maşini electrice şi asigurarea încălzirii în Bazar, contractele de finanţare urmând să fie semnate în perioada următoare;
- s-a întocmit documentaţia tehnică pentru realizarea căilor de acces la cele 142 de parcele de teren pentru tineri, pe Dealul Tătăraşi, precum şi cea pentru alimentarea cu energie electrică;
- a fost implementat proiectul de asociere „Zona Metropolitană Suceava”, care are deja 11 localităţi membre şi încă trei care au depus solicitări de aderare.
Sport şi cultură
În acest an, Primăria Suceava a rămas principalul finanţator al echipei de handbal „Universitatea Suceava”, care a jucat în semifinalele Challenge Cup, în vreme ce echipa de fotbal Rapid Suceava, sprijinită tot de către primărie, s-a menţinut în liga a II-a.
Unităţile de cult din Suceava au primit în continuare un sprijin consistent de la bugetul local, majoritatea sumelor fiind dirijate către Catedrala „Naşterea Domnului”.
În acest an de mandat municipalitatea a rămas principalul finanţator al festivalului internaţional „Lira de Aur”, la sediul Primăriei Suceava au fost sărbătorite 124 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie, iar Fanfara Primăriei Suceava a continuat să ofere spectacole muzicale în foişorul din Parcul Central.
Probleme rezolvate doar parţial
Principalele aspecte care îl nemulţumesc pe primarul Sucevei, care nu au fost rezolvate în acest an de mandat, se referă la depozitarea deşeurilor menajere, groapa ecologică de la Moara nefiind încă finalizată, la starea deplorabilă a străzilor secundare, care urmează să fie reparate pe fonduri proprii, şi la problemele apărute la staţia de tratare -epurare, legate de mirosul greu de suportat, problema fiind rezolvată doar parţial.
Cel mai greu an din punct de vedere financiar
Odată cu prezentarea raportului de activitate pentru primul an din mandatul 2012 – 2016, primarul Ion Lungu a ţinut să remarce faptul că a fost un an marcat puternic de criza financiară.
„Din aceşti nouă ani de zile de când sunt primar, acesta a fost cel mai greu an din punct de vedere financiar”, a spus Lungu.
În acelaşi timp, edilul sucevean se arată mulţumit de cele realizate în această perioadă grea:
„Cu toată criza economică, am încercat să mişcăm lucrurile şi sunt şanse să promovăm alte noi proiecte pentru municipiul Suceava. De aceea spun că este un an satisfăcător, în condiţii de grea criză economică”, a subliniat şeful municipalităţii sucevene.
(20 iun 2013, 11:56:21