Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 140 (5347)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bilanţ de activitate

Ion Lungu a prezentat realizările şi nerealizările primului an din cel de-al treilea mandat de primar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La împlinirea unui an de activitate din cel de-al treilea mandat de primar al Sucevei, Ion Lungu a prezentat un bilanţ al realizărilor şi nerealizărilor din această perioadă, caracterizată de el ca fiind „cea mai grea din punct de vedere financiar”.

Ion Lungu a făcut un scurt rezumat al celui de-al noulea an de activitate la conducerea municipalităţii sucevene:

„Primul an din mandatul 2012 – 2016 a fost un an dificil din punct de vedere financiar, lucru demonstrat şi de încasările foarte mici la Primăria Suceava, care arată faptul că sucevenii nu mai au bani, atât populaţia, cât şi agenţii economici. Cu toate acestea, au fost realizate o serie de lucrări semnificative pentru municipalitate şi suceveni, fiind anul în care au fost finalizate proiectele mari de modernizare a oraşului – parcările subterane, reparaţiile stradale pe fonduri europene, modernizarea iluminatului public, construirea Centrului tradiţiilor populare, continuarea lucrărilor de consolidare şi modernizare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, fiind demarate şi o serie de proiecte noi, pe fonduri elveţiene, un proiect suplimentar pe POR, pentru reparaţii stradale, precum şi continuarea lucrărilor de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare. Poate cel mai important lucru este demararea lucrărilor la noua centrală de termoficare a Sucevei, dimensionată la necesităţile municipiului”.

 

Lucrările de investiţii

În intervalul 2012 – 2013, în municipiul Suceava au fost realizate lucrări în valoare de 28 de milioane de euro, care fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU):

- parcările subterane din Centru şi modernizarea esplanadei centrale;

- modernizarea a 11 străzi, îndeosebi al bulevardului principal, de la intrarea dinspre Fălticeni până la ieşirea spre Botoşani, lărgirea străzii Mitropoliei, reparaţii capitale la podul de peste râul Suceava din zona Bazarului şi la pasajul de cale ferată din Burdujeni, precum şi trei străzi din Burdujeni Sat: Căpitan Grigore Andrei, Plevnei şi Victor Babeş;

- finalizarea lucrărilor la Centrul Tradiţiilor Populare, situat în apropierea Patinoarului Areni;

- finalizarea, „la roşu”, a Centrului Cultural „Bucovina”, prin modificarea şi extinderea clădirii fostului cinematograf Modern;

- realizarea unui nou adăpost de câini comunitari, pentru extinderea capacităţii vechiului adăpost, astfel încât să fie redus cât mai mult numărul câinilor liberi pe străzi.

De asemenea, sunt în fază avansată lucrările la ruta ocolitoare nr.1 a municipiului Suceava (85%), un tronson al acesteia putând fi dat în folosinţă chiar anul acesta, precum şi cele de modernizare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, în valoare de 14 milioane de euro, care se realizează în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava.

Anul acesta ar urma să fie finalizată şi noua centrală de termoficare a Sucevei, de către firma Bioenergy Suceava, data de punere în funcţiune fiind 9 noiembrie 2013.

 

Proiecte noi demarate

- a fost aprobat un proiect suplimentar la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, pentru reparaţii stradale pe fonduri europene, în valoare de opt milioane de euro, care cuprinde bulevardul George Enescu, str. Universităţii, Traian Vuia, Cernăuţi, Al. Grigore Ghica, reparaţii la podul de peste râul Suceava şi a pasajului de cale ferată de la Iţcani;

- s-a semnat şi a fost şi demarat contractul în valoare de 15 milioane de euro pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare pe un număr de 80 de străzi, din care, pe 21 de străzi, lucrările au început deja;

- au fost aprobate trei proiecte pe fonduri elveţiene, pentru reabilitarea iluminatului public, achiziţia de maşini electrice şi asigurarea încălzirii în Bazar, contractele de finanţare urmând să fie semnate în perioada următoare;

- s-a întocmit documentaţia tehnică pentru realizarea căilor de acces la cele 142 de parcele de teren pentru tineri, pe Dealul Tătăraşi, precum şi cea pentru alimentarea cu energie electrică;

- a fost implementat proiectul de asociere „Zona Metropolitană Suceava”, care are deja 11 localităţi membre şi încă trei care au depus solicitări de aderare.

 

Sport şi cultură

În acest an, Primăria Suceava a rămas principalul finanţator al echipei de handbal „Universitatea Suceava”, care a jucat în semifinalele Challenge Cup, în vreme ce echipa de fotbal Rapid Suceava, sprijinită tot de către primărie, s-a menţinut în liga a II-a.

Unităţile de cult din Suceava au primit în continuare un sprijin consistent de la bugetul local, majoritatea sumelor fiind dirijate către Catedrala „Naşterea Domnului”.

În acest an de mandat municipalitatea a rămas principalul finanţator al festivalului internaţional „Lira de Aur”, la sediul Primăriei Suceava au fost sărbătorite 124 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie, iar Fanfara Primăriei Suceava a continuat să ofere spectacole muzicale în foişorul din Parcul Central.

 

Probleme rezolvate doar parţial

Principalele aspecte care îl nemulţumesc pe primarul Sucevei, care nu au fost rezolvate în acest an de mandat, se referă la depozitarea deşeurilor menajere, groapa ecologică de la Moara nefiind încă finalizată, la starea deplorabilă a străzilor secundare, care urmează să fie reparate pe fonduri proprii, şi la problemele apărute la staţia de tratare -epurare, legate de mirosul greu de suportat, problema fiind rezolvată doar parţial.

 

Cel mai greu an din punct de vedere financiar

Odată cu prezentarea raportului de activitate pentru primul an din mandatul 2012 – 2016, primarul Ion Lungu a ţinut să remarce faptul că a fost un an marcat puternic de criza financiară.

„Din aceşti nouă ani de zile de când sunt primar, acesta a fost cel mai greu an din punct de vedere financiar”, a spus Lungu.

În acelaşi timp, edilul sucevean se arată mulţumit de cele realizate în această perioadă grea:

„Cu toată criza economică, am încercat să mişcăm lucrurile şi sunt şanse să promovăm alte noi proiecte pentru municipiul Suceava. De aceea spun că este un an satisfăcător, în condiţii de grea criză economică”, a subliniat şeful municipalităţii sucevene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ion Lungu a prezentat realizările şi nerealizările primului an din cel de-al treilea mandat de primar.
 Vizualizări articol: 2122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Ion Lungu a prezentat realizările şi nerealizările primului an din cel de-al treilea mandat de primar2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   LOl trimis de
(20 iun 2013, 11:56:21
Domn' Primar, la probleme rezolvate partiat\l, de ce nu ati trecut pe lista si cainii comunitari din Suceava? Si vedeti ca ati omis si alte probleme care nu au fost inca rezolvate ... dar este timp .. doar nu vom muri maine.
1.1  RE: LOl trimis de
(20 iun 2013, 22:09:03
tu trebuie să fii un ţâgan borât, dar şi mâine nu-i târziu să dai colţul!
2.   Si parcurile dispar, precum copacii!!! trimis de
(20 iun 2013, 13:00:24
Pentru unii “investitiile” care s-au facut in orasul nostru, pe banii nostri este un motiv de mindrie!

Ceva s-a facut, este adevarat, dar nu suntem multumiti.. nu-i ca in Botosani!

Suceava este mizerabila, dar nu din cauza lucrarilor actuale, care dau nastere la un haos pe toate planurile, ci din cauza ca nu mai exista verdeata, iar norii de praf de pe ,,bulevardele noastre’’,duc mizerie peste tot ... Spatiile verzi din Suceava sunt rare, iar cele care au mai ramas dispar fara mila!…Imediat clica, avida de ciubucul gras, lasa sa se construiasca ceva, in loc sa se puna banci, flori, iarba, chiar si un copac,etc....Trotuarele distruse ca dupa razboi, cine le mai repara?

Noi cei de pe forum scriem obsesiv despre toate acestea, gindindu-ne că primarul nostru, omul de care depinde rezolvarea acestor disfunctionalitati, isi va reconsidera prioritatile. Nu numai ca n-a facut-o, dar se incapatineaza sa ne convinga ca tot ce a facut el pentru oras este laudabil.
3.   La mana noastra trimis de
(20 iun 2013, 14:09:22
AVEM O SINGURA POSIBILITATE SCHIMBAREA IN 2016
4.   Sloganurile primarului Lungu trimis de
(20 iun 2013, 15:52:14
Sloganul lui Lungu in 2012 in campania electorala era "Suceava merge mai departe."Pentru a merge mai departe trebuie infrastructura adica drumuri.In Suceava din 280 strazi doar 38 sunt asfaltate 100% .Restul sunt peticite petic langa petic si petic langa umplutura de pavele.Asa ca domnul primar"Suceava merge mai departe dar d-voastra coborati primul".Din pacate domnul Lungu nu a coborat primul ci a mai ramas primar pana in 2016.De ce a fost ales pentru a treia oara pentru mine ramane un mister.A intrat in galeria primarilor emeriti ca Pinalty sau Klaus Iohannis desi nu a realizat in Suceava nici 10% din cat au realizat cei doi in Piatra-neamt si Sibiu.
5.   Sloganurile primarului Lungu trimis de
(20 iun 2013, 15:58:41
Majoritatea proiectelor mentionate de Lungu nu sunt din ultimul an ci sunt demarate si finalizate mai demult .Discursul e pe baza principiului doua la primarie,doua la prefectura.doua.....Adevaratul slogan al lui Lungu rezulta din memorabilele sale fraze care au facut inconjorul televiziunilor:"Nu cred ca cineva poate sa-si bata joc de banii lui.DACA AR FI FOST BANI PUBLICI ERA IN ORDINE.Daca sunt bani privati nu cred ca cineva face o constructie aiurea."
Deci domnul primar spune ca daca o investitie o faci cu bani publici poti sa o faci aiurea.Acesta este adevaratul slogan al primarului Lungu care i-a calauzit ca un fir rosu prodigioasa activitate de noua ani.
6.   Sloganurile primarului Lungu trimis de
(20 iun 2013, 16:04:15
Sloganul care caracterizeaza activitatea din acest an este:DOHOARE si PETICEALA.
Deci domnul primar spune ca daca o investitie o faci cu bani publici poti sa o faci aiurea.Tot cu bani publici s-a facut statia de epurare.Acum doua zile am fost la Carrefour.Cand am ajuns in parcare m-a lovit DUHOAREA de la statia de epurare .A fost ceva mirific.Cred ca pe vremea romanilor mirosul pe strazi era mai parfumat ca in parcarea Carrefour.Am urcat strada de la baie spre intersectia Marasesti.Si parca am avut un deja vu.E vorba de intrarea in Falticeni ,intrare peticita petec peste petec in motive bucovinene.Exact asa arata si strada de la baie spre intersectia Marasesti.Se peticeste petec peste petec.Unul peste altul.E o investitie cu bani publici si poti s-o faci aiurea.Ca sa fim in concordanta cu imaginea orasului noi toti locuitorii orasului in frunte cu primarul ar trebui sa umblam nespalati si cu hainele peticite.Si in coate si in turul pantalonilor.
7.   Sloganurile primarului Lungu trimis de
(20 iun 2013, 16:08:38
In campania electorala primarul Lungu a prezentat Proiectul municipalităţii sucevene, intitulat “Întoarcerea oraşului către apă”.Un proiect în valoare de zeci de milioane de euro, care îşi propune îndiguirea malurilor râului Suceava pe o distanţă de zece kilometri, stabilizarea celor două poduri, de la Iţcani şi de la Burdujeni, dar şi amenajarea unor zone de agrement pe marginea apei .My god,cand am vazut titlul “Întoarcerea oraşului către apă”,am zis ca se refera la Venetia.Cu ochii mintii am vazut plaje insorite pline de nisip fin (ca in filmul The beatch)si ape cristaline in care se scalda protipendada Europei. Gondolierii care vor merge pe Canale Grande Suceava nu vor canta " O sole mio" ci melodii neaose cum ar fi:Hora mare cu strigaturi ;Trilisestii din Iaslovat ;La crasma cu poloboace .Pe poduri vor sta buciumitori care vor incanta turistii cu vibratia sufletului bucovinean.
8.   Sloganurile primarului Lungu trimis de
(20 iun 2013, 16:14:12
*In 2011 Primaria Suceava a primit in administrare 7,5 hectare de teren in zona Casei de oaspeti si intentiona sa amenajeze o baza de agrement moderna. Potrivit lui Lungu, pe 4,7 hectare de teren exista iazuri, livezi si terenuri de tenis, iar 2,8 hectare sunt impadurite.Primarul a precizat ca intr-o viitoare sedinta de Consiliu Local va propune o strategie privind amenajarea zonei de agrement pe acest teren.(asta se intampla in 2011)
*în luna martie 2010 , Consiliul Local Suceava a aprobat asocierea cu firma spaniolă Arena Teatro SL, specializată în gestionarea patrimoniului istoric, care va întocmi gratuit documentaţia pentru reabilitarea şantierului arheologic din centrul municipiului. Drept urmare, au venit la Suceava 12 specialişti ai firmei spaniole pentru a identifica soluţia optimă de amenajare a Curţii Domneşti, împreună cu reprezentanţi ai Primăriei şi ai Muzeului Bucovinei.Termenul de finalizare era luna septembrie pentru partea de proiectare, iar apoi, în funcţie de cum se obţine finanţarea, vor demara lucrările propru-zise“, a punctat Emil Ursu. (Asta se intampla in 2010).
9.   E cam uituc trimis de
(20 iun 2013, 18:20:27
A uitat dom'primar sa precizeze ca a contribuit la crearea tutulor conditiilor (recunoasteti spusa) pentru ca fiu'su sa-si deschida terase pe toata esplanada Casei de cultura.
10.   Să fim realişti! trimis de
(20 iun 2013, 22:02:19
radu măti ce-ar fi să te duci în p.....da mătii de postac ordinar ce eşti.
într-o altă ordine de idei trebuie remarcat că prelipcanul s-a descurcat rămânând pe scaunul de la primărie, cu lozul în buzunar şi cu un oraş cât de cât aranjat. comparativ cu străzile din vestul sălbatic de pe vremea lu ionescu, cu canalizările înfundate, cu centrul rupt în două, nu mai vorbim de cartiere, etc... mai rămânea să spună să trăiască nea Gheorghiţă că a tras plapuma cu bani la SV, eu am rămas, dar fină-mea (scuze) a candidat la CJ şi i-a ras 4% din voturi. mii de scuze că am rămas cu sacii în căruţă şi cu 5000 de sarmale an de an.
11.   RealizRi trimis de
(21 iun 2013, 06:43:33
Marea esplanada si frumosul centru fara un wc public. Daca ai o urgenta fiziologica te ai c...t pe tine
Falimentarea termica si ingrosarea numarului de someri cu inca 300 x 3.
"Fiind bani privati nu si pot bate joc , daca ar fi bani publici este altceva....."

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei