Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 140 (5347)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Motivare judecători

De ce nu reprezintă pericol social indivizii care au bătut cu bâte doi soţi în centrul oraşului Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Indivizii care au bătut cu bâtele în plină zi, la drumul mare, un cuplu, soţ şi soţie, în centrul oraşului Gura Humorului, au rămas în libertate, pentru că nu reprezintă un pericol social.

Aşa cum v-am informat în ediţiile trecute, suspecţii, patru fraţi din Mironu - Valea Moldovei, Rudi Plaiu, Ghenuţ Plaiu, Vasile Plaiu şi Puiu Plaiu, cu vârste între 22 şi 25 de ani, nu au putut fi audiaţi, plecând în Italia la scurt timp de la comiterea faptei.

Procurorii au cerut arestarea în lipsă a agresorilor, însă atât Judecătoria Gura Humorului, cât şi Tribunalul Suceava, în recurs, au decis că nu se impune încarcerarea celor patru fraţi.

În cursul zilei de ieri, Tribunalul a făcut publică motivarea sentinţei prin care fraţii Plaiu au scăpat de celula în care voiau procurorii să îi închidă.

 

Judecătorii: „Este de neînţeles pasivitatea organelor de cercetare”

Principalul motiv al magistraţilor judecători a fost acela că de la producerea agresiunii, 17 mai a.c., abia pe data de 27 mai a.c. Poliţia oraşului Gura Humorului a întocmit referatul de punere în mişcare a acţiunii penale şi de arestare preventivă.

„Dacă prin activitatea lor infracţională, inculpaţii au reprezentat la data respectivă, de 17 mai 2013, un adevărat pericol pentru ordinea publică, este de neînţeles pasivitatea organelor de cercetare, care au lăsat să treacă zece zile pentru a formula propunerea de arestare preventivă, cu toate că evenimentul a fost mediatizat. Prin trecerea timpului, impactul activităţii ilegale asupra opiniei publice s-a diminuat”, se arată în motivarea instanţei de judecată.

Judecătorii resping şi concluzia procurorilor că suspecţii s-au sustras de la urmărirea penală, plecând în Italia, arătând că fraţii Plaiu au plecat în străinătate înainte ca poliţiştii să le bată la uşă, sens în care nu aveau de unde să ştie că sunt cercetaţi penal pentru ultraj contra bunelor moravuri.

De altfel, începerea urmăririi penale în acest caz a început pe data de 24 mai a.c., când fraţii Plaiu nu se mai aflau în ţară.

„În ceea ce priveşte pericolul concret pentru ordinea publică pe care 1-ar prezenta lăsarea acestora în libertate, trebuie subliniat că este necesar a se proba că există şi alte elemente de natură a conduce la ideea că nefiind sub incidenţa mandatului de arestare preventivă, inculpaţii ar crea o stare de incertitudine şi nelinişte în comunitatea din care fac parte sau ar zădărnici aflarea adevărului, ori că s-ar sustrage cercetării penale, că ar comite alte fapte cu conotaţie penală sau ar îngreuna desfăşurarea urmăririi penale. În speţă, nefiind probe concrete care să contureze o astfel de situaţie, cu implicaţiile juridice înainte arătate, nu se impune arestarea preventivă a inculpaţilor pe o perioadă care poate fi evitată, această măsură neavând caracter sancţionator, ci preventiv”, mai explică judecătorii.

 

Un singur poliţist a primit o mustrare scrisă

În cazul agresiunii de la Gura Humorului, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a chemat în faţa comisiei de disciplină un ofiţer cu funcţie de conducere şi doi agenţi din cadrul subunităţii de la Gura Humorului.

Ofiţerul a scăpat basma curată, un agent a primit mustrare scrisă, iar celălalt agent nu a fost încă audiat, fiind în concediu.

Bătaia cu bâtele în plină stradă la Gura Humorului a fost tratată cu superficialitate de poliţişti, care, iniţial, au întocmit un banal dosar penal pentru loviri sau alte violenţe pe numele suspecţilor.

După aproximativ o săptămână, însă, în presă a apărut înregistrarea video a respectivei bătăi, incidentul fiind surprins de o cameră de supraveghere video de la o societate din zonă.

Imaginile au fost preluate imediat de televiziunile şi site-urile cotidianelor naţionale şi toţi îşi puneau aceeaşi întrebare: mai sunt agresorii în libertate? Răspunsul era “da”.

Ba mai mult, nimeni nu s-a chinuit să-i audieze până la apariţia filmuleţului respectiv.

 

Ce se vede în imaginile surprinse de camera de supraveghere video

În acele imagini, se putea observa cum cei doi soţi sunt fugăriţi de trei dintre suspecţi, bărbatul este trântit la pământ, iar agresorii încep să îl lovească peste corp cu bâtele. Victima încearcă din răsputeri să se apere de ploaia de lovituri şi, în cele din urmă, este salvată chiar de soţia sa, care, deşi lovită şi ea cu bâta de unul dintre agresori, a luat un bolovan de pe marginea drumului şi i-a ameninţat pe cei trei că îl aruncă înspre ei. Toată scena, care durează aproximativ 20 de secunde, s-a derulat sub privirile stupefiate ale persoanelor care treceau prin zonă.

Soţii Marius şi Petronela Plai, victimele agresiunii de la Gura Humorului, sunt consăteni cu agresorii.

Între familiile acestora există o stare conflictuală mai veche, fiind pe rolul instanţelor de judecată şi mai multe procese între ei.

De altfel, în ziua agresiunii, soţii Plai mergeau la proces la Judecătoria Gura Humorului când au fost atacaţi.

Imaginile surprinse de camera de supraveghere video pot fi vizionate pe site-ul MonitorulTV.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce nu reprezintă pericol social indivizii care au bătut cu bâte doi soţi în centrul oraşului Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 2156 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
De ce nu reprezintă pericol social indivizii care au bătut cu bâte doi soţi în centrul oraşului Gura Humorului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pasivi trimis de
(20 iun 2013, 12:32:48
Deci te omoara pe strada si individul nu reprezinta un pericol ptr societate .Ok. Nu obiectez nimic dar propun inchiderea celor care se ocupa de caz, deoarece acela care lasa in libertatate asa un specimen,este el insusi un pericol public din urmatoarele motive: daca cetanenul X a agresat pe cetatenul Y, iar cetateanul X nu a patit nimic atunci eu am de rezolvat urmatoarea problema . Am un conflict cu o terta persoana si am gasit solutia : pun mana pe bata, lovesc si justitia aplica legea inacelasi mod ca si pentru clanul PLAIU adica nu patesc nimic . Va intrebati de ce? Iata de ce. Traim intr-un stat democratic unde legea este aceeasi ptr toti cetatenii!
2.   Politia trimis de
(20 iun 2013, 13:20:55
Activitatea Politiei din Humor lasa de dorit. Martea e haos �n oras, rareori politia face ceva util pentru a decongestiona circulatia rutiera.
3.   De neimaginat....... trimis de
(20 iun 2013, 13:57:21
pana nu le omoara in bataie nevestele sau nepotii sau socrii la politisti sau la judecatori nu se face nimic, nu reprezinta pericol public, abia dupa ce se intampla lucruri inimaginabile se iau masuri, atunci doamne pazeste-ne ca noi nu ne putem ridica c--u de pe scaun
4.   Noua lege trimis de
(20 iun 2013, 14:39:56
trebuie sa te razbuni repede si sa fugi in strainatate .alfel ramai si batut si purtat prin procese ,RUSINE DINU PATRICIUhappyhappyhappy
5.   Comentariu trimis de
(21 iun 2013, 07:19:56
BANII judecatorii trebuiesc castrati............

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei