Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 140 (5347)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Susţinere

„Bucovina să rămână regiune şi să candideze la titlul de capitală europeană a culturii”

Directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, membru al juriului care acordă titlul de capitală culturală europeană, a apreciat, ieri, la Suceava, că Bucovina ar trebui să rămână regiune şi să participe la dobândirea titlului de capitală europeană a culturii.

Constantin Chiriac a participat, ieri, la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava la o dezbatere iniţiată de dramaturgul Matei Vişniec privind intrarea Bucovinei istorice în competiţia pentru capitală culturală europeană.

În cadrul dezbaterii, Constantin Chiriac a explicat mecanismul după care se acordă titlul de capitală europeană a culturii şi a subliniat că anul 2021 este o şansă deosebită pentru România.

"Am încercat şi încerc în această clipă să sensibilizez Ministerul Culturii şi mai ales Guvernul să înţeleagă că această şansă, din anul 2021, este o şansă nemaipomenită şi că regionalizarea ar trebui făcută după tot ceea ce înseamnă această specificitate de regiuni. Eu cred că Bucovina ar trebui din punctul meu de vedere să rămână regiune cu tot ceea ce înseamnă polarizări de partea cealaltă", a spus Chiriac, făcând referire la legătura cu Cernăuţi.

El a arătat că Iaşi ar trebui să facă o legătură cu Chişinău, iar Neamţ ar trebui să lucreze împreună cu Bacău, cu tot ce înseamnă această bogăţie şi să propună proiecte.

"Ar trebui Galaţi cu Brăila împreună cu Dunărea până la Tulcea să facă legătura cu Constanţa, cu tot ce înseamnă Dobrogea. Braşov cu toată zona de munte să vină cu proiecte, Alba Iulia cu tot ce înseamnă Apusenii, cu tot ce înseamnă exploatările de acolo, Târgu Mureş cu Ţinutul Secuiesc, eu cred că ar trebui împinşi să vină cu un proiect de capitală culturală europeană în numele României", a spus Chiriac.

El consideră că acesta ar fi "un proiect deştept", un proiect în numele culturii româneşti, care presupune diversitate şi dialog.

Constantin Chiriac a subliniat că investiţia în cultură aduce fonduri în plus administraţiilor locale precizând că la Sibiu 12 la sută din PIB-ul municipiului se investeşte în cultură, iar creşterea economică de anul trecut înregistrată de municipiu a fost de 14 la sută.

El a arătat că fundamental pentru Bucovina este să fie folosite atu-urile pe care le are, cum a fost cazul Santiago de Compostella care a câştigat titlul de capitală culturală europeană graţie pelerinajului, care a fost înscris acum ca program al Comisiei Europene.

"Pe lucrul acesta trebuie să marşaţi imediat. De ceea ce înseamnă turism religios şi trebuie aplicat. Se pot câştiga bani. Eu nu vorbesc acum de turism ca dimensiune de cădelniţă, ci de a găsi formule prin care să arătăm ce înălţime spirituală a fost, este şi va fi aici", a spus Chiriac.

El a spus că Bucovina este una din puţinele zone în care crede foarte tare şi poate da o dimensiune specială României.

"Dacă nu vă veţi face infrastructură pentru cei de mâine, dacă nu veţi găsi formule prin care să creaţi mari evenimente care să înnobileze acest spaţiu dăruit de Dumnezeu, copiii dumneavoastră vă vor întreba de ce n-aţi făcut-o, pentru că înaintaşii au făcut-o. Decât să ne facem că facem, pentru că oricum ne pierdem timpul şi trece viaţa pe lângă noi, mai bine ne angajăm în lucruri serioase care vor da o şansă acestui spaţiu care este, credeţi-mă, fabulos", a spus Constantin Chiriac.

El a mai declarat că Matei Vişniec este un brand pentru această zonă, fiind autorul român cel mai jucat, piesele sale fiind pe scenele din toate colţurile lumii.

Chiriac a mai spus că se poate realiza un parteneriat Sibiu-Bucovina aşa cum a propus Vişniec, astfel încât în Bucovina să se facă o extensie a Festivalului Internaţional de Teatru din Sibiu, trupele de teatru urmând să aibă reprezentaţii atât în Suceava, cât şi în alte locaţii din Bucovina.

 

Nechifor: Echipa este aici. Suntem lângă dumneavoastră. Cred că putem să avem succes împreună

Dramaturgul Matei Vişniec a explicat că pentru proiectul său cultural are nevoie de o echipă, iar preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, l-a asigurat că autorităţile judeţene sunt echipa sa.

Nechifor a spus că Suceava are precondiţii pentru a participa la un proiect de capitală culturală europeană, aeroportul internaţional urmând să fie modernizat în următorii doi ani, reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei se va încheia în următorii doi ani, Muzeul satului bucovinean, sau esplanada din centru Sucevei fiind alte două locaţii unde se pot susţine spectacole.

"Echipa este aici. Suntem lângă dumneavoastră. Cred că putem să avem succes împreună", a spus Nechifor, care a precizat că va trebui stabilit de comun acord un plan de acţiune pentru realizarea proiectelor vizate.

Prezent la dezbatere, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat, la rândul său, că va sprijini demersurile lui Matei Vişniec.

Dramaturgul Matei Vişniec a lansat această dezbatere la Universitatea din Suceava întrucât consideră că sunt şanse reale şi pentru Suceava să intre în competiţia pentru capitală culturală europeană.

"Consider că oraşul Suceava are toate şansele de a intra şi el într-o astfel de competiţie, pentru a obţine această vizibilitate internaţională şi europeană, împreună cu toată regiunea istorică a Bucovinei", susţine Matei Vişniec.

El mai propune şi crearea unui Festival Internaţional de Teatru la Suceava, cu ramificaţii şi în alte zone ale judeţului şi consideră posibilă o "axă" bucovineană a Festivalului de la Sibiu, astfel încât, anual, câteva dintre trupele străine care vin la Sibiu să-şi poată continua turneul în această zonă.

Dezbaterea s-a organizat la Suceava cu ocazia Festivalului "Zilele Matei Vişniec", care s-a desfăşurat în perioada 17-19 iunie, la Suceava şi Rădăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Bucovina să rămână regiune şi să candideze la titlul de capitală europeană a culturii”.
 Vizualizări articol: 1118 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Bucovina să rămână regiune şi să candideze la titlul de capitală europeană a culturii”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DOAMNE,AM MA-I AUZIT SI ASTA! trimis de
(20 iun 2013, 13:33:39
BUCOVINA CAPITALA EUROPEANA A CULTURII? A INCULTURII ȘI FUDULIEI ESTE INDUBITABIL DE MULTA VREME ȘI N-ARE NICI O ZONA ȘANSE S-O DECLASEZE ! ESTE DE AJUNS SA CITEȘTI COMENTARIILE UNORA DE PE ACEST FORUM ȘI NU E GREU SA OBSERVI !
2.   Scz fata de unii intelectuali! trimis de
(20 iun 2013, 14:08:06
LA NOI POATE EXISTA CULTURA,DAR CU CONDIȚIA SA DEZVOLTAM AGRICULTURA LOCALA! EXISTA ȘI CULTURA DE VARZA,AU RĂSĂRIT OAMENI MARI DIN ASTA,SFECLA ,MATERIE PRIMA A SAMAHOANCEI,LICOARE LOCALA TRADITIONALA ,CE INSPIRA OAMENII DE CULTURA,DEALTFEL E PLIN DE OAMENI DE CULTURA ȘI-N ORAȘE NU NUMAI LA TARA!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei