Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 30 (5237)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Primăria Suceava

Sute de suceveni au venit să vadă cât au de plătit în plus, sau de primit, după modificarea taxelor şi impozitelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16,05%, conform prevederilor Codului Fiscal, decizie luată în şedinţa de Consiliu local de marţi, nu i-a speriat pe suceveni.

Sute de contribuabili s-au prezentat ieri la ghişeele şi casieriile Primăriei Suceava pentru a plăti taxele şi impozitele la noile valori. Aceştia au constatat că deşi au mai mult de plătit la impozitul pentru imobile sau terenuri, au mai puţin de plată la taxa de ecologizare, de multe ori diferenţa fiind în favoarea lor.

Acest lucru a fost posibil pentru că înainte de a aproba actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, aleşii locali au redus taxa de salubrizare cu 25%, mai exact, de la patru lei de persoană la trei lei de persoană/lună.

De exemplu, pentru o familie de patru persoane, care locuieşte într-un apartament cu două camere în zona centrală a Sucevei, impozitul pe apartament a crescut cu 17 lei, dar, în acelaşi timp, ei au de de plătit cu 48 de lei mai puţin la taxa de ecologizare, pe an.

 

Încasări în minus la Primăria Suceava, după scăderea taxei de salubrizare

Viceprimarul Ovidiu Doroftei a prezentat calculele în baza cărora s-a luat decizia de reducere a taxei de salubrizare, pentru a contrabalansa majorarea impozitelor locale.

„La nivelul bugetului municipiului Suceava, suma totală de plătit, ca diferenţă la cota de taxare din 2012 indexată cu această creştere de 16,05% pentru 2013, reprezintă 900.605 lei în plus, în vreme ce prin scăderea taxei de ecologizare încasăm mai puţin cu 903.424 lei. Practic, persoanele fizice vor plăti mai puţin decât anul trecut, excepţie făcând cei care au mai multe proprietăţi”, a explicat viceprimarul Sucevei.

 

Majorarea taxelor şi impozitelor locale, în exemple

Pentru a se înţelege mai bine cum se reflectă majorarea taxelor şi impozitelor în banii pe care îi au de achitat contribuabilii la primărie, viceprimarul Ovidiu Doroftei a dat câteva exemple concrete.

Astfel, dacă în 2012, pentru un apartament de două camere (45 mp) în zona A sucevenii au avut de plătit 104 lei, acum valoarea impozitului este de 121 de lei.

La un apartament de 3 camere (65 mp) în zona A, impozitul care trebuia achitat în 2012 era de 150 de lei, dar acum proprietarii au de achitat în plus încă 25 de lei, ajungând la un total de 175 de lei.

Cea mai mare creştere a sumelor datorate la bugetul local o resimt proprietarii apartamentelor cu patru camere. De exemplu, pentru un apartament de patru  camere (75 mp) în zona A, pentru care în 2012 au avut de achitat un impozit de 174 de lei, pentru 2013 valoarea impozitului aferent a crescut la 202 lei, adică 28 de lei în plus.

 

Proprietarii de autoturisme, „ocoliţi” de majorarea taxelor şi impozitelor

Creşterea cu 16,05% a taxelor şi impozitelor locale nu afectează proprietarii de maşini, care au fost „ocoliţi” de noile reglementări ale Codului Fiscal.

Singura categorie afectată sunt deţinătorii de remorci şi ai mijloacelor de transport pe apă, adică un număr mic de suceveni.

 

Banii achitaţi în plus la taxa de salubrizare, returnaţi în 2014

Printre sucevenii care s-au prezentat ieri la ghişeele Primăriei Suceava au fost unii care şi-au achitat deja taxele şi impozitele locale la început de an, iar acum au venit a doua oară, să plătească diferenţa.

Numai că unii dintre ei au înţeles că dacă şi-au plătit deja taxa de salubrizare, li se scad banii plătiţi în plus din restul datoriilor pe care le au de achitat anul acesta.

Ajunşi la ghişee, au constatat, cu nemulţumire, că diferenţa de bani achitaţi în plus li se va restitui anul viitor, când le va fi scăzută din sumele pe care le vor avea de achitat ca impozite pe 2014.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de suceveni au venit să vadă cât au de plătit în plus, sau de primit, după modificarea taxelor şi impozitelor.
 Vizualizări articol: 1367 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Sute de suceveni au venit să vadă cât au de plătit în plus, sau de primit, după modificarea taxelor şi impozitelor1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei