Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 17 (5224)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Centrul maternal

Gravide şi mame cu copii mici rămase pe drumuri, salvate de stat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Rămase pe drumuri, fără casă, fără venituri, de multe ori şi fără bărbatul cu care au copii, tinerele mămici sau gravidele îşi găsesc un adăpost în cele două centre maternale aflate în judeţ, la Gura Humorului şi în municipiul Suceava.

Este o şansă pentru aceste femei să nu-şi abandoneze copiii, să nu le creeze o suferinţă mai mare decât aceea de a-i aduce pe lume şi a nu avea cu ce să-i crească. Sunt şi cazuri în care femeile care cer sprijin într-un centru maternal sunt maltratate fizic, bătute, umilite de concubini sau renegate de cei care le-au dat viaţă, după ce află că „odrasla” lor este „cu burta la gură”. Când au mai mare nevoie de ajutor, aceste tinere sunt aruncate în stradă.

 

Ajutată să-şi opereze copilul cu malformaţie la inimă

După cum ne-a spus Cristina Croitorescu, şefa Complexului de servicii pentru protecţia în regim de urgenţă a cuplului mamă-copil, care cuprinde cele două centre maternale din judeţ, în acest moment la Centrul Maternal Suceava sunt internate patru mămici împreună cu şase copii şi o minoră gravidă în ultima lună.

„Una dintre beneficiare a fost adusă săptămâna trecută de asistentul social din cadrul Protecţiei Copilului care colaborează cu maternităţile, în acest caz fiind vorba de maternitatea din Fălticeni. Mămica este internată cu un copil născut de o săptămână şi jumătate. Femeia mai are trei copii daţi în asistenţă maternală. Băieţelul cu care este internată mămica are o malformaţie la inimă. Deja este programat pentru operaţie la Târgu Mureş, pe 5 martie, toate costurile fiind suportate de Direcţia de Asistenţă Socială Suceava”, ne-a explicat Cristina Croitorescu.

Am întâlnit-o pe această mămică, în vârstă de 28 de ani, alăptându-şi copilul de doar câteva zile. Ne-a spus că vrea să-l păstreze. Ea va sta o perioadă mai îndelungată în centrul de protecţie, mai ales că fiul ei, Andrei, are o malformaţie la inimă.

Femeia păstrează legătura cu familia, dar aceasta nu are posibilităţi să o ajute, nu are un spaţiu unde să o adăpostească, împreună cu fiul ei, iar de tatăl băiatului nu a dorit să vorbească. Bărbatul nu şi-a recunoscut copilul.

 

Abandonată de soţ, lăsată cu trei fetiţe pe drumuri

Directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că „cele două centre de plasament din judeţ au rolul de tampon între comunitate şi instituţionalizare, un rol de prevenţie. Sunt cazuri în care mama abuzată sau cu probleme în familie vine la noi în centru, se internează cu copilul, socializează, este consiliată psihologic. La noi ajung şi femei care nasc în maternitate şi nu au unde merge, nu au locuinţă.”

Am întâlnit în Centrul Maternal Suceava o tânără mamă, suceveancă, împreună cu fetiţa ei Delia, în vârstă de 3 luni. Femeia a fost căsătorită în judeţul Vrancea, mai are două fetiţe gemene, în vârstă de 7 ani, care sunt crescute de stat, într-o casă de tip familial din Fălticeni. A fost adusă în centrul maternal de reprezentanţii Serviciului de Urgenţă Suceava. Femeia are 30 de ani, nu are venituri şi nu are unde să locuiască. Mama femeii este din localitatea Hârtop şi nu are unde să le primească pe fiică şi pe nepoţică.

„Mama este foarte ataşată de fetiţa ei. A absolvit zece clase şi avem pentru ea o promisiune de serviciu. Nu vrea să-şi abandoneze copilul. Încercăm să o ajutăm în aşa fel încât să le fie bine şi ei, şi copilului”, ne-a explicat şefa Centrului Maternal. Mamei îi este tare dor şi de gemene. I s-a promis că îi vor fi aduse cât mai curând în vizită, pentru a-şi cunoaşte surioara. Soţul femeii este plecat în străinătate şi nu a mai dat nici un semn de multă vreme.

 

Minoră, aşteptând să dea naştere unei fetiţe

Mai are două săptămâni şi urmează să dea naştere unei fetiţe. Este vorba de o minoră din Fălticeni, în vârstă de 17 ani, elevă în clasa a X-a. De trei luni stă în Centrul Maternal Suceava, transferată de la un apartament de tip familial, unde locuia de mai mult timp, în Fălticeni. Cristina Croitorescu ne-a spus că din discuţiile pe care le-a avut cu adolescenta, aceasta vrea să păstreze copilul.

„Va sta la noi în centru o perioadă mai lungă, până va termina şcoala, pentru că va fi ajutată să nu întrerupă cursurile liceale. Pentru că mai are foarte puţin până va naşte, i-am pregătit şi sacoşa pentru naştere, cu hăinuţe, tot ce au nevoie ea şi copilaşul”, a completat Cristina Croitorescu.

Tânăra nu ţine legătura cu tatăl viitorului copil.

 

Mamă cu trei copii, la adăpost de frig şi de scandalurile din familie

Am întâlnit în Centrul Maternal Suceava o altă mămică, în vârstă de 30 de ani, care a fost internată vinerea trecută, împreună cu cei trei copilaşi, două fetiţe, una în vârstă de 7 ani, cealaltă de 6 ani, şi un băieţel în vârstă de 2 ani. „Au fost aduşi de la Salcea, de Serviciul de Urgenţă, la sesizarea asistentului social din cadrul primăriei, pentru că nu au unde să locuiască. Femeia locuia în casa socrilor, unde au intervenit câteva conflicte, scandaluri. Nici ea, dar nici soţul ei nu au venituri sau o locuinţă proprietate personală. A solicitat sprijinul centrului maternal, pentru perioada iernii. Familia este foarte unită şi tatăl copiilor a promis că va încerca, în primăvară, să ridice o locuinţă pentru copii. Vrea să-şi reîntregească familia, dar, în acest moment, copiii se aflau în situaţie de risc, din cauza frigului în locuinţă şi a scandalurilor iscate în familie”, ne-a povestit şefa centrului maternal.

Ea ne-a mai spus că după cele şase luni de internare în centrul maternal, mămicile mai sunt monitorizate şase luni după externare, pentru a fi siguri că situaţia lor s-a îmbunătăţit. „Înainte de a pleca din centru, noi cerem o anchetă socială de la primăria unde are domiciliul mămica şi un plan de servicii. Numai atunci când suntem siguri că se îndeplinesc toate punctele din planul de servicii şi mămicile au condiţii normale de trai pentru ele şi copii le facem externarea”, ne-a explicat şefa celor două centre maternale din judeţ.

La Centrul Maternal din Gura Humorului au fost internate, anul trecut, 20 de mămici şi gravide, iar la Suceava 35. Şase dintre beneficiare au fost minore.

 

Prevenirea separării copilului de mamă

Atât mamele, cât şi copiii beneficiază, în centrele maternale, de găzduire şi asistenţă pe o perioada de şase luni, în maximă siguranţă, cu posibilitatea prelungirii, în funcţie de fiecare caz în parte. Centrul maternal funcţionează ca un serviciu specializat de tip rezidenţial, organizat pe model familial. Misiunea acestuia este de a preveni separarea copilului de mama sa, de a acorda cuplului mama-copil o şansă de acomodare, de consolidare a ataşamentului şi de reintegrare familială, socială şi profesională. Cristina Croitorescu ne-a explicat că „mămicile şi viitoarele mămici care ajung la noi sunt învăţate cum să-şi îngrijească copiii, cum să le pregătească mâncarea, cum să-i hrănească, să îi îmbrace, să îi spele. Ele beneficiază de hrană, asistenţă medicală şi socială, consiliere psihologică. Toate serviciile sunt gratuite.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gravide şi mame cu copii mici rămase pe drumuri, salvate de stat.
 Vizualizări articol: 2097 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Gravide şi mame cu copii mici rămase pe drumuri, salvate de stat4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei