Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 17 (5224)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Economii la buget

Cum au ajuns două săli de sport, de multe sute de mii de euro, sedii de primărie şi de bibliotecă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sălile de sport de mare capacitate ridicate acum câţiva ani în judeţ din fonduri guvernamentale sau din fonduri europene necesită în multe cazuri cheltuieli de întreţinere prea mari pentru bugetele locale ale primăriilor. Se întâmplă cu precădere în mediul rural, astfel că în judeţ avem exemple de săli de sport deja degradate, adevărate congelatoare, deoarece nu se poate asigura încălzirea. Sunt şi primari care au găsit alte soluţii. Se întâmplă la Păltinoasa şi la Todireşti, unde vestiarele şi alte spaţii din sălile de sport au primit o cu totul altă utilitate.

 

Sala de sport primărie de la Păltinoasa

Sala de sport de categoria I de la Păltinoasa, realizată cu o investiţie de 2.750.000 de lei prin Compania Naţională de Investiţii, a devenit şi primărie acum un an şi jumătate. Săli de forţă, cabinete şi vestiare, toate au fost reamenajate şi transformate în birouri ale primăriei.

Primarul comunei, Dumitru Cristian Carpiuc, spune că numai aşa a reuşit să asigure încălzirea pe timp de iarnă pentru primărie, dar şi pentru sala de sport.

„Vechiul sediu al primăriei, de peste o sută de ani, este foarte degradat. Neavând bani pentru un sediu nou al primăriei, am luat decizia de a ne muta într-o parte a spaţiilor sălii de sport care se degradau din cauză că nu puteam asigura încălzirea. Alimentăm cu lemn centrala sălii de sport şi astfel asigurăm căldura pentru primărie, dar şi în sală pentru activitatea sportivă”, a declarat primarul Dumitru Cristian Carpiuc.

El a admis că spaţiile ocupate acum de primărie nu sunt tocmai confortabile, însă a explicat că este o soluţie eficientă în aceste vremuri de criză. El a mai precizat că activitatea sportivă nu este afectată atâta timp cât primăria are acces separat în clădire.

 

Vestiarele care au devenit bibliotecă la Todireşti

După cum Monitorul de Suceava a arătat într-un articol publicat sâmbătă, 19 ianuarie, o situaţie asemănătoare se înregistrează la sala de sport de la Todireşti, o investiţie de patru milioane de lei prin aceleaşi fonduri de la Compania Naţională de Investiţii. 

Acolo, vestiarul sălii de sport a fost transformat în bibliotecă. Raţiunile au fost tot economice.

„Chiar dacă spaţiile în care se află biblioteca au fost prevăzute iniţial ca vestiare, am considerat că acestea nu sunt absolut necesare, mai ales că sunt spaţii folosite ca vestiare şi la parterul sălii. Şi sportul, şi biblioteca sunt în primul rând pentru tineri şi atunci am îmbinat utilul cu plăcutul, totodată reducând mult costurile”, a declarat pentru Monitorul de Suceava primarul Vasile Avram.

El a explicat că până acum câteva luni de zile biblioteca îşi avea sediul într-un spaţiu al Poştei, la care achita o chirie de 800 de lei pe lună. Mai mult, avea şi acolo costuri suplimentare pentru încălzire, iar pentru centrala sălii de sport nu erau fonduri suficiente. Acum, alimentând centrala sălii de sport, administraţia locală asigură concomitent încălzirea în bibliotecă şi în sala de sport, ultima, e drept, fiind doar puţin „amorţită”.

 

Săli de sport cu centrale de decor

Dacă la Păltinoasa şi Todireşti sălile de sport au devenit şi primărie, respectiv bibliotecă, alte săli de sport la fel de mari stau închise deoarece nu este asigurată căldura.

Sala de sport de la Bosanci, realizată tot de Compania Naţională de Investiţii, cu 750.000 de euro, şi inaugurată în decembrie 2010, nu a fost niciodată încălzită pe timp de iarnă. Situaţia nu stă cu mult mai bine nici la sălile de sport din Marginea şi Siret. Acestea sunt săli ceva mai vechi, „sălile lu’ Adrian Năstase”, cum mai sunt ele cunoscute.

În cazul sălii de la Siret, care aparţine de Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” din localitate, încălzirea nu poate fi asigurată. Primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, a declarat: „Pot să zic că în momentul de faţă starea sălii de sport este mai bună după ce am reuşit să reparăm acoperişul şi să oprim infiltraţiile din exterior. Încălzim vestiarul şi încă o cameră pentru mişcare, din păcate mai mult de atât nu se poate.”

La Marginea, actualul primar, Ioan Onufrei, spune că face eforturi pentru a salva sala.

„Anul trecut, în noiembrie, o parte a sursei de căldură a putut fi pusă în funcţiune. Turbosuflanta care asigură căldură în sala de joc este însă defectă şi încă nu am reuşit să găsim un specialist care să rezolve problema. Am realizat o serie de reparaţii la vestiare, dar per ansamblu starea sălii este modestă”, a precizat primarul Ioan Onufrei.

 

Primarul din Ipoteşti: Sala îmi aduce profit. Am centrală pe gaz funcţională şi foarte mulţi clienţi care o închiriază

Alţi trei primari pe care reporterii Monitorului de Suceava i-au contactat în cursul zilei de ieri, este vorba de cei din Dolhasca, Cajvana şi Ipoteşti, au declarat că sălile de sport ridicate în localităţile lor sunt într-o stare bună, centralele sunt pornite, iar activitatea se desfăşoară în parametri normali.

Cel mai mulţumit s-a declarat primarul din Ipoteşti, Dumitru Corjuc.

„Sala îmi aduce profit. Am centrală pe gaz funcţională şi foarte mulţi clienţi care o închiriază”, a declarat primarul din Ipoteşti.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum au ajuns două săli de sport, de multe sute de mii de euro, sedii de primărie şi de bibliotecă.
 Vizualizări articol: 1655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cum au ajuns două săli de sport, de multe sute de mii de euro, sedii de primărie şi de bibliotecă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Halal elegatori trimis de
(23 ian 2013, 21:18:04
ce fericit e primarul ca aduce profit,nesimtitule, sa stii ca e construita din fonduri europene si practic nu ai voie sa iei banii aia NEGRI DE ACOLO (100 de lei ora) unul dintre prosti sunt si eu ca merg si cotizez saptamanal.scoli facute pentru a face sport stimati tovarasi ,stiti ce inseamna asta?nu bani,primarii etc.cum e in Europa?terenuri sali etc gratis,la noi?in incheiere va trimit la origini pe toti astia care pun piedica sportului
2.   Profit din bani publici trimis de
(23 ian 2013, 22:24:55
Lasa ca au avut ei profit din constructia salilor de sport supraevaluate si neterminate facute pe imash-uri si prin sate cu primari care fac magarii au luat banii europeni si i-au facut praf fiecare cate o particica primarul local doamna udrea cu hotii ei firmele de constructii toti au bani europeni prin buzunare. Asta a fost magarie de la bucuresti in colaborare cu primareii din zone limitrofe.Oare la profitul asta domn primar de la ipotesti da vreo chitanta ceva vreun bon fiscal.In unele sate nu era necesar asa ceva probabil au mutat primaria si biblioteca in acele sali ca nu au imobile pt asa ceva.O magarie cu bani europeni. Dar stiti ce e nasol ca europa isi urmareste banii si domnii si doamnele care au facut sali de sport in loc sa faca strazi canalizari gaz metan apa potabila vor da socoteala cateva reclamatii online la UE cred ca sunt de ajuns ca sa traga un semnal de alarma.Ei in presa vor ca salile astea de sport sa para ca nu mai pot de cat sport se face in ele dar majoritatea stau goale nefunctionale si parasite dupa cum spuneam bani europeni aruncati pe ap sambetei.Scoli la care copii merg kilometri pe jos, scoli fara caldura si fara apa, fara biblioteca si ei fac sali de sport cu centrale pe gaz pe imasuri si sate unde oamenii nici nu viseaza macar sa aiba vreodata gaz metan.Nu era mai bine sa faca de banii astia o brutarie, o scoala, o ferma de animale,o ferma de legume fructe, un atelier sau fabrica de tamplarie,un spital ca la carte,tractoare si unelte agricole la oameni,fabrica de procesare lapte carne,etc. In felul asta dadeau de lucru unor oameni si traia un sat intreg de pe urma desfacerilor produselor agricole.Dr nu ei au facut sala de sport prin sate.Ce pot sa va spun hai la sport ca acasa avem tot ce ne trebuie campurile sunt parlog, agricultura merge struna se scoate si profit ca sa avem bani de mers la sala de sport.O tara condusa de hoti.O sa ajungem toti sa facem sport ca sa ne mai treaca de foame ca sa fim antrenati pt viata de rah-at.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei