Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 oct 2012 - Anul XVII, nr. 249 (5154)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Horodnic de Jos

Cercetări arheologice în marea necropolă tumulară de pe Vârful Colnicului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O echipă de arheologi suceveni a efectuat, în intervalul 26 septembrie - 9 octombrie a.c., cercetări de diagnostic arheologic în marea necropolă tumulară de pe dealul numit Vârful Colnicului, din Horodnic de Jos.

 

Necropola tumulară de pe Vârful Colnicului este cunoscută din sec. al XIX-lea

Arheologul expert dr. Bogdan Petru Niculică, de la Muzeul Bucovinei, care a coordonat săpăturile, ne-a spus că marea necropolă tumulară de pe Vârful Colnicului, unde au fost identificaţi 16 tumului (alţi circa 20 de tumuli aflându-se la o distanţă de aproximativ 1,5 km, spre marginea de S-E a dealului), este cunoscută din sec. al XIX-lea, fiind menţionată pe „Charta archeologică a Bucovinei”, întocmită de Dionisie Olinescu, şi a atras atenţia cercetătorilor austrieci Josef Szombathy şi Raimund F. Kaindl.

Reputatul arheolog Josef Szombathy, care a fost trimis în Bucovina de Societatea de Antropologie din Viena cu scopul de a recunoaşte terenul şi de a identifica oportunităţi de cercetare arheologică în această provincie, a efectuat, în anii 1893 şi 1894, împreună cu profesorul rădăuţean Heinrich Klauser, primele săpături pe Vârful Colnicului. Cercetările au fost continuate, în anii 1902 - 1903, de istoricul şi etnograful Raimund F. Kaindl.

După mai bine de şapte decenii, în anul 1976, pentru a putea preciza exact încadrarea cultural-cronologică a necropolei, arheologul Mircea Ignat (care făcea parte atunci din colectivul muzeului sucevean) a investigat trei tumuli şi, pe baza constatărilor făcute în urma săpăturilor, a precizat, pentru prima dată pe teritoriul României, existenţa Culturii Komariv din perioada mijlocie a Epocii Bronzului.

 

Fragmente de vase ceramice şi un topor din piatră aparţinând Culturii Komariv

„Şi Josef Szombathy, şi Raimund F. Kaindl - spune arheologul dr. Bogdan Petru Niculică - au găsit în tumulii de pe dealul din Horodnic de Jos obiecte de fier, fapt care ne determină să credem că compoziţia acestei necropole este eterogenă”.

Săpăturile efectuate în această toamnă de colectivul de cercetători suceveni (alături de Bogdan Petru Niculică s-au aflat arheologul dr. Mugur Andronic, de la Muzeul Bucovinei, conf. univ. dr. Dumitru Boghian şi lectorul univ. dr. Ilie Burlui, de la universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava), cu prilejul cărora s-au găsit câteva fragmente de vase ceramice şi un topor din piatră aparţinând culturii komariv (cultură bine documentată şi cercetată în Polonia şi Ucraina, dar încă puţin cercetată la noi), au permis şi efectuarea unor lucrări de landscape arheologic (ridicare topografică complexă, hărţi ale reliefului, ale vizibilităţii, ale pantelor, ale căilor de acces), realizate de platforma de cercetare şi formare interdisciplinară Arheoinvest, din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi.

Artefactele scoase la suprafaţă se află la Laboratorul de restaurare şi conservare al Muzeului Bucovinei, vasele de ceramică urmând să fie restaurate de restauratorul expert Dan Fărtăiş.

Bogdan Petru Niculică spune că a avut tot sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Horodnic de Jos, situl arheologic aflându-se pe imaşul comunal, primarul Petrică Onică şi viceprimarul Gheorghe Buznean, care l-au ajutat să găsească mâna de lucru necesară (s-a lucrat cu zece muncitori, din care şapte din Horodnic de Jos), îngrijindu-se de asigurarea perimetrului de cercetare şi, la încheierea lucrărilor, de astuparea secţiunilor practicate de arheologi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetări arheologice în marea necropolă tumulară de pe Vârful Colnicului.
 Vizualizări articol: 1831 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cercetări arheologice în marea necropolă tumulară de pe Vârful Colnicului5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei