Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 sep 2012 - Anul XVII, nr. 223 (5128)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La Odessa

Prezenţă suceveană la manifestările organizate de Ziua Cooperării Europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sub egida “Zilei Cooperării Europene”, la Odessa a avut loc, pe 20 septembrie, Conferinţa Anuală a Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, care a reunit  structurile de management ale programului, beneficiari de finanţare nerambursabilă, organizaţii care au implementat sau implementează proiecte finanţate prin program, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai comunităţilor locale. Din partea judeţului Suceava au participat reprezentanţi ai BRCT, ai Consiliului Judeţean, ai Bibliotecii “I.G. Sbiera”.

Prezent la Odessa a fost şi Iuliu Bara, director Direcţia Generală Cooperare Teritorială Europeană şi şef al autorităţii de management în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră, care a făcut o analiză a stadiului proiectelor în derulare şi a proiectelor finalizate. În orice proiect în care sunt implicaţi mai mulţi parteneri, există şi nemulţumiri. Referitor la distribuirea fondurilor în cadrul Programului Operaţional de Cooperare, România- Ucraina- Republica Moldova, Iuliu Bara consideră că aici contează foarte mult contribuţia fiecărui partener şi efortul depus pentru cooperare.

Un rol important în derularea Programului de cooperare între cele trei ţări îl are Secretariatul Tehnic Comun, care sprijină partenerii din Ucraina şi Republica Moldova, mai ales pentru înţelegerea regulilor şi cerinţelor impuse de un program cu finanţare europenă,  astfel încât la final rezultatele să fie legate de absorbţia integrală a granturilor  pe care UE  le acordă acestor proiecte.

 

Proiectele implementate în judeţul Suceava aduc beneficii şi partenerilor din Ucraina şi Moldova

Ingrid Bucşa, director la Secretariatul Tehnic Comun-Biroul regional Suceava, a declarat: “În judeţul Suceava, spre exemplu, sunt proiecte pe care le implementează Consiliul Judeţean, Biblioteca Bucovinei, Muzeul Bucovinei, asociaţii şi fundaţii. Proiectele derulate se desfăşoară pe diverse domenii care să aducă beneficii României ca stat membru al Uniunii Europene, dar şi partenerilor implicaţi în proiectele comune, cultură, situaţii de urgenţă şi mediu”.  

Tot la Odessa, s-a discutat şi despre viitorul program de cooperare, care se va desfăşura în perioada  2014-2020. “Se are în vedere implicarea autorităţilor la nivel înalt, capitalele trebuie să aibă în vedere că măsurile pe care le iau pentru cetăţenii lor au impact şi asupra cetăţenilor din ţările vecine, pozitiv sau negative”, a spus Iuliu Bara, care a adăugat că „în domeniul sănătate, spre exemplu, ar trebui partajate serviciile în cadrul proiectului, însă acest lucru nu se întâmplă pentru că sistemele de asigurări din cele trei ţări nu sunt compatibile. Deşi un cetăţean are la 10 km un spital, nu-l poate folosi pentru că este de partea cealaltă a graniţei. Nu este suficient ca cetăţenii şi instituţiile să vrea, trebuie ca şi capitalele să vrea”.

În cadrul conferinţei anuale de la Odessa au fost premiate  şase din cele 82 de proiecte contractate, cu o valoare totală de 34,2 milioane de euro. Unul dintre proiectele premiate a fost „Centrul pilot de acţiune transfrontalieră pentru prezervarea biodiversităţii râului Prut” – implementat de Universitatea „Al. I Cuza2 Iaşi. Este un proiect în valoare de 3, 25 milioane de euro care a primit premiul pentru „cele  mai eficiente instrumente de informare şi promovare”.

Banii alocaţi de UE pentru aceste proiecte transfronatliere sunt în valoare de 126,7 de milioane de euro  şi sunt destinaţi proiectelor de infrastructură, protecţia mediului, situaţii de urgenţă şi acţiunilor “people to people”.

Manifestările dedicate Zilei Cooperării Europene au continuat pe 21 septembrie la Galaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prezenţă suceveană la manifestările organizate de Ziua Cooperării Europene.
 Vizualizări articol: 851 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prezenţă suceveană la manifestările organizate de Ziua Cooperării Europene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei