Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 sep 2012 - Anul XVII, nr. 211 (5116)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Acţiune reuşită

Tradiţiile şi portul străvechi, un spectacol de culoare al etnicilor polonezi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Peste o mie de oameni au dat culoare şi savoare unei sărbători care angrenează anual comunitatea poloneză nu doar din Bucovina, ci şi din întreaga ţară. Sărbătoarea Roadelor, Dozynki, cum se spune în poloneză, a ajuns deja la ediţia a VII-a, iar organizatorii speră să fi prins rădăcini atât de adânci încât să împlinească şi să depăşească centenarul. Este un moment în care membri ai acestei etnii se întâlnesc, în unele cazuri chiar şi după zeci de ani, când se refac legături de mult pierdute sau când oamenii se adună cu toţii pentru a petrece clipe frumoase.

La fel s-a întâmplat şi sâmbătă, la Soloneţu Nou, localitate în care polonezii reprezintă o majoritate covârşitoare.

 

Invitaţii, primiţi cu călăreţi pe mândri cai

Anul acesta, manifestarea de la Soloneţu Nou s-a bucurat de prezenţa unor persoane importante venite din Polonia, dar şi a ambasadorului Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel. Oaspeţii au fost aşteptaţi la intrarea în sat de călăreţi „leşi”, care au constituit ariergarda caleştilor şi căruţelor cu care au venit până în faţa bisericii din Soloneţu Nou. Înainte de a intra în sfântul lăcaş de cult, musafirii au fost întâmpinaţi în mod tradiţional polonez, cu pâine şi sare, dar şi cântări.

A urmat apoi o procesiune religioasă, la care au participat mai mulţi preoţi, ocazie cu care au fost sfinţite şi roadele pământului din acest an, o ceremonie veche de câteva secole adusă de etnicii polonezi odată cu venirea în România.

 

„Inima polonezilor din România bate în Bucovina”

La finalul slujbei religioase, invitaţii şi participanţii celei de-a şaptea ediţii a Sărbătorii Roadelor s-au deplasat pe terenul de sport al Şcolii din Soloneţu Nou. Pe scena amplasată aici au urcat invitaţii din ţară şi străinătate, care au adresat câteva cuvinte celor prezenţi.

Printre primii a vorbit Excelenţa Sa Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România. Acesta s-a arătat impresionat de modul în care se păstrează tradiţiile şi obiceiurile polonezilor în această zonă. „Nu poate decât să mă bucure ceea ce am văzut aici şi pot spune fără teama de a greşi că inima polonezilor din România bate în Bucovina”, a spus Excelenţa Sa Marek Szczygiel.

El a dorit să arate şi relaţiile de colaborare foarte bune pe care Ambasada Poloniei la Bucureşti le are cu Uniunea Ucrainenilor din România şi cu deputatul Ghervazen Longher, remarcând gestionarea foarte bună a fondurilor primite de la Varşovia.

 

Rechizite pentru elevi şi cărţi pentru biblioteca şcolii

Pe scenă au urcat şi alte persoane importante din diferite zone ale Poloniei. Anna Kowalska, vicemareşal al Voievodatului Podkarpakie, a venit la Soloneţu Nou nu doar cu vorbe frumoase, ci şi cu o serie de cadouri. Acestea au fost oferite atât elevilor din Soloneţu Nou, cât şi dascălilor care îi pregătesc pe copiii de aici. Din Polonia au fost aduse 170 de rucsacuri cu rechizite pentru copiii care peste o săptămână vor începe un nou an şcolar, iar biblioteca Şcolii din Soloneţu Nou s-a îmbogăţit cu mai multe titluri de carte.

 

Costumele de nobili polonezi din Evul Mediu, surpriza zilei

Cele mai ochioase au fost, fără îndoială, costumele de nobili polonezi din Evul Mediu. Este vorba de zece perechi de costume, care au putut fi admirate de sătenii şi invitaţii prezenţi la biserică şi apoi pe terenul de sport al Şcolii din Soloneţu Nou. Ideea confecţionării acestor costume a aparţinut deputatului Ghervazen Longher, propunerea sa fiind primită cu entuziasm de reprezentanţii din regiunea Cracovia. De altfel, misterul acestor costume a fost dezvăluit chiar de oaspetele din Polonia, care i-a invitat pe scenă şi pe tinerii care au îmbrăcat aceste straie. În deschiderea concertelor care au urmat, tinerii îmbrăcaţi în aceste costume medievale specifice nobililor polonezi au oferit un dans de acum câteva sute de ani. Pe scenă au mai urcat apoi ansamblurile „Mala Pojana” şi „Solonczanka”, după-amiaza fiind încheiată de trupa poloneză Pieczarki.

 

O întreagă comunitate, în haine de sărbătoare

Pentru oamenii din Soloneţu Nou, dar şi pentru cei din celelalte comunităţi în care trăiesc etnici polonezi, în special cele din judeţul Suceava, Sărbătoarea Roadelor este un prilej de bucurie. Soloneţu Nou a îmbrăcat haine de sărbătoare cu câteva zile înaintea evenimentului, toţi sătenii fiind implicaţi ca totul să iasă cât mai bine. Alegorii cu oameni din paie din timpul derulării unor evenimente specifice unei comunităţi se puteau zări prin tot satul, grosul acestora fiind la biserica din centrul satului.

Şi celelalte comunităţi ale polonezilor din România au contribuit din plin la reuşita evenimentului. Standuri cu produse tradiţionale ale acestei etnii au fost organizate pe terenul de sport al Şcolii din Soloneţu Nou. Aici au ajuns polonezi nu doar din Poiana Micului, Vicşani, Suceava sau Siret, ci şi din Bucureşti sau Constanţa, ceea ce arată o implicare activă a tuturor membrilor acestei etnii.

 

Deputatul Ghervazen Longher a primit o medalie din partea minerilor din Valea Jiului

Pe scena de la Soloneţul Nou a urcat sâmbătă şi un reprezentant al minerilor din Valea Jiului. Acesta a ţinut să precizeze că mineritul din acea zonă n-ar fi avut aceeaşi dezvoltare fără aportul ortacilor polonezi veniţi în urmă cu mai bine de o sută de ani. În semn de apreciere pentru contribuţia minerilor polonezi la dezvoltarea zonei Jiului, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher a primit o medalie şi o diplomă de apreciere. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tradiţiile şi portul străvechi, un spectacol de culoare al etnicilor polonezi.
 Vizualizări articol: 1172 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tradiţiile şi portul străvechi, un spectacol de culoare al etnicilor polonezi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei