Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 sep 2012 - Anul XVII, nr. 211 (5116)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

“Bunicuţele” pe patru roţi

Automobilele de epocă au făcut senzaţie pe străzile judeţului la Raliul “Carpaţi Retro”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Zeci de maşini care au făcut istorie şi care continuă să uimească prin eleganţa şi performanţele lor, deşi pot fi considerate pe bună dreptate “bunici” sau chiar „străbunici” ale autoturismelor moderne, au defilat sâmbătă pe străzile judeţului, atrăgând mii de priviri, stârnind admiraţia sau chiar nostalgia spectatorilor.

Caravana maşinilor de epocă participante la Raliul “Carpaţi Retro” a pornit din Voroneţ, de pe malul râului Moldova, locul de întâlnire al autovehiculelor istorice venite din toată ţara, înspre Mănăstirea Voroneţ, Câmpulung Moldovenesc, Sadova, Moldoviţa, Palma şi Suceviţa, iar de acolo, înapoi la Voroneţ.

“Bunicuţele” pe patru roţi nu-şi arătau deloc vârsta, fiind foarte bine recondiţionate şi întreţinute, încât cele care au împlinit mai bine de 80 de ani fermecau şi acum privirile trecătorilor.

Maşini precum cele din filmele cu gangsteri, elegante broscuţe Volkswagen, maşini americane masive şi puternice, maşini româneşti care au făcut istorie, precum Dacia 1300 sau IMS-ul, maşini nemţeşti din timpul celui de-al Doilea Război Mondial sau unele dintre primele modele Toyota aduse în Europa şi multe alte minunăţii pe patru roţi au fost prezente la ediţia 12 bis a Raliului “Carpaţi Retro”, prezent pentru prima oară la Suceava.

Mânaţi de o pasiune comună, a automobilelor istorice, zeci de colecţionari din toată ţara au venit la Suceava, conducând pe distanţe apreciabile maşinile care îi depăşeau ca vârstă pe toţi cei prezenţi.

 

Povestea “bunicuţelor” pe patru roţi

Fiecare maşină din cele peste 30 prezente în weekend la Suceava are cel puţin o poveste, iar proprietarii lor sunt legaţi emoţional de ele, nu doar din prisma investiţiilor făcute pentru a le menţine într-o stare de funcţionare foarte bună.

Decanul de vârstă al automobilelor retro participante la raliu este un Dodge DG 8, fabricat în 1931, un model apropiat de cel utilizat de faimosul gangster american Al Capone.

O maşină care a supravieţuit vremurilor tulburi din cel de-al Doilea Război Mondial este şi Opel Super 6, fabricată în 1938.

Proprietarul său actual, Viorel Burcea, din Bucureşti, a găsit-o abandonată într-un garaj, într-o stare deplorabilă:

“Am descoperit-o acum 5 ani într-un garaj, destul de distrusă, nu mai avea nici tapiţerie, nici geamuri, motor...După doi ani de muncă a ajuns într-o stare bună şi de atunci mă bucur să fiu prezent cu ea la toate evenimentele de acest gen”.

Tot el deţine şi un Opel Kadett din 1970, cumpărat anul trecut, în toamnă, scos la vânzare prin programul Rabla, pentru voucher. Maşina, în stare perfectă de funcţionare, are un consum de numai 7 litri la suta de km, concurând cu tehnologiile moderne ce îşi propun reducerea consumului de carburant.

Pentru cei pasionaţi de maşinile japoneze, un model interesant este Toyota Corona, fabricată în 1972, cu aer condiţionat inclus în dotările ei standard.

Aceasta a fost chiar una dintre puţinele maşini străine cu volan pe dreapta care au circulat pe timpul lui Ceauşeşcu, proprietarul ei, Nicolae Mihăescu, aducând-o din străinătate în 1976 şi apucând s-o înregistreze înainte ca puterea de atunci să interzică importul de maşini cu volan pe dreapta.

“Oamenii pasionaţi de automobilul lor au grijă de el ca de propria casă”, spune Nicolae Mihăescu, care şi-a luat permisul auto pe această maşină şi continuă să o folosească aproape zi de zi.

Impresionante sunt şi maşinile americane de mare putere, precum un Dodge Challenger sau un Mercury Grand Marquis, un Cadillac precum cel cumpărat de regele rock and roll-ului, Elvis Presley, aflat în posesia unui tânăr Elvis băcăuan, prezent la raliu cu întreaga familie.

De o atenţie specială s-a bucurat şi Dacia 1300, fabricată în 1971, condusă de suceveanul Dănuţ Crainiciuc. Majoritatea celor care admirau maşinile se opreau în dreptul ei cu o privire nostalgică sau chiar spuneau din start că este maşina lor preferată.

 

“Noi suntem copii mari cu jucării mari”

Toate cele 30 de maşini fabricate între 1931 şi 1978 au putut fi admirate sâmbătă dimineaţă în parcarea Mănăstirii Voroneţ, unde a fost făcută prima oprire din program, o mulţime de oameni venind să le admire, în ciuda vremii nefavorabile, cu o ploaie măruntă şi rece.

“Raliul Carpaţi retro este unul din cele mai vechi şi cele mai importante evenimente organizate de Retro Mobil România, care îşi propune să reunească an de an cei mai pasionaţi posesori de vehicule istorice şi bijuteriile lor pe roţi. Anul acesta, concurenţii au plecat din Baia Mare, Bucureşti, Brăila, Ploieşti, Bacău, Buzău şi Iaşi, iar seara (n.r. - sâmbătă seară), după turul mănăstirilor, vor susţine probele speciale”, a declarat Bogdan Coconoiu, preşedinte Retro Mobil Club România, posesor al unei Lancia Fulvia din 1971.

În funcţie de punctajul obţinut la probele de regularitate, dar şi în baza unei formule de calcul care ţine cont de vechimea maşinii şi distanţa parcursă, s-a făcut un clasament final, în baza căruia au fost premiaţi câştigătorii, cu premii simbolice, precum diplome, cupe şi şampanii personalizate.

 “Noi suntem copii mari cu jucării mari. Când trecem pe lângă anumite persoane se generează o rază de bucurie. Asta e satisfacţia noastră, că poţi să aduci o bucurie în sufletul oricărui trecător”, spune Vlad Ioan, din Baia Mare, proprietarul unor “broscuţe” Volkswagen de lux.

Tocmai pentru că sunt atât de ataşaţi de maşinile lor, proprietarii se feresc să spună valoarea lor, deşi sunt întrebaţi mereu. Pentru ei, cea mai mare valoare este bucuria pe care o au în suflet atunci când maşinile lor sunt privite cu admiraţie şi când se află la volanul “bunicuţelor” în stare perfectă de funcţionare, cutreierând cu ele întreaga ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Automobilele de epocă au făcut senzaţie pe străzile judeţului la Raliul “Carpaţi Retro”.
 Vizualizări articol: 1423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Automobilele de epocă au făcut senzaţie pe străzile judeţului la Raliul “Carpaţi Retro”5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(10 sep 2012, 14:03:57
în viaţa noastră nu mai este gust .. şi nici culoare
sunt,doar,evenimente fade ( pentru oameni cu onoare)
nu putem avea o ţară mare .. cu oameni mici
nu putem "pretinde" car-raliu-show'ri ( SUNTEM CALICI! )

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei