Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 iul 2012 - Anul XVII, nr. 152 (5057)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din cauza normelor UE

Gunoiul sucevenilor, o povară de peste 60 de miliarde de lei vechi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Miile de tone de gunoi produse lunar de suceveni au devenit o grea povară pentru Primăria Suceava, care, pentru a respecta normele UE, cheltuieşte aproape 20 de miliarde de lei vechi anual, doar pe transportul lor la Botoşani.

Aceleaşi norme europene au impus închiderea gropii de gunoi de pe Mirăuţi încă din 2009, încât sucevenii au avut de umblat cu camioanele pline de gunoi din poartă în poartă, întâi la Fălticeni, apoi la Botoşani, în căutarea unui depozit de deşeuri autorizat.

În mai puţin de două săptămâni, şi groapa de gunoi de la Botoşani îşi va închide porţile, nu doar pentru noi, ci pentru toţi cei care depozitau deşeuri acolo.

Municipalitatea suceveană a fost înştiinţată oficial de acest lucru, printr-o adresă trimisă de SC Urban Serv Sa, firma care administrează groapa de gunoi de la Botoşani: “Ne vedem nevoiţi să vă informăm că începând cu data de 16.07.2012 contractul de prestări servicii îşi încetează efectele motivat de închiderea Depozitului controlat de deşeuri”.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că, odată cu închiderea acestei gropi de gunoi, municipiul Suceava se confruntă cu o problemă mai gravă decât până acum, pentru că transportarea gunoiului la Săveni, o altă groapă de gunoi rămasă încă deschisă în judeţul vecin, ar însemna aproape dublarea costurilor de transport al gunoiului.

“Este o problemă importantă, pentru rezolvarea căreia am avut deja o serie de discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor. Urmează să avem discuţii la Garda de Mediu şi la Agenţia de Protecţie a Mediului. Ideal ar fi să găsim soluţii să depozităm aici, la Suceava, într-o groapă temporară de deşeuri”, a declarat luni primarul Sucevei, Ion Lungu.

Edilul sucevean este convins că se va găsi o soluţie la această problemă, dar îşi doreşte ca aceasta să fie cât mai convenabilă pentru municipalitate.

“Este un efort financiar extraordinar să transportăm aceste deşeuri la Botoşani. De când transportăm aceste deşeuri, întâi la Fălticeni, apoi la Botoşani, s-au cheltuit aproximativ 60 de miliarde de lei vechi. Adică un milion şi jumătate de euro l-am plătit pe transportul deşeurilor în perioada 2009 – 2012”, a precizat Ion Lungu.

Municipiul Suceava este cel mai mare producător de deşeuri din judeţ, iar depozitul autorizat de deşeuri de la Moara, amenajat conform normelor UE, nu va fi dat în folosinţă mai devreme de un an de zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gunoiul sucevenilor, o povară de peste 60 de miliarde de lei vechi.
 Vizualizări articol: 1053 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Gunoiul sucevenilor, o povară de peste 60 de miliarde de lei vechi1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   S-A COMENTAT MEREU trimis de
( 3 iul 2012, 11:23:49
De cateva luni de zile s-a scris aici la comentarii despre situatia gunoiului si a curateniei in Suceava.S-a scris despre cele trei contracte cu Rosal (curatenia orasului,curatenia dupa blocuri,transportul gunoiului la Botosani.)S-a scris despre faptul ca platim cel mai scump gunoiul 90ron/locuitor fata de Brasov 12 ron/locuitor.S-a scris ca in Suceava este mizerie.S-a scris ca platim transportul gunoiului la Botosani 1020 ron/masina * 5 masini =5100 ron/zi.S-a scis ca nu mai vrem sa bagam o gramada de bani in buzunarele lui Prigoana.Acuma stau si ma intreb,in 8 ani de cand e Lungu si in 4 ani de cand a fost Flutur de ce nu au rezolvat cu groapa de gunoi de la Moara(care in cele mai optimiste previziuni va fi data in folosinta peste un an jumate)
1.1  RE: S-A COMENTAT MEREU trimis de
( 3 iul 2012, 13:05:24
crezi ca porcii se pot ingrasa mai bine pe plan local? tot mai bine e in deplasare, ca la BT nu trebuie sortat gunoiu
2.   Mai radumamii trimis de
( 3 iul 2012, 15:42:26
de unde ai scos tu pretul de 90 de ron??e 48 de lei pe an.si te rog sa vezi preturile pe cap de locuitor in alte orase gen brasov,piatra ,botosani si multe altele,esti prost informat.
3.   Comentariu trimis de
( 3 iul 2012, 15:43:47
e aproape cel mai mic pret din romania pe cap de locuitor
4.   Taxa de salubrizare in Suceava trimis de
( 3 iul 2012, 16:23:08
Incepand cu 1 Ianuarie 2011, taxa de salubritate s-a transformat in taxa de ecologizare si s-a majorat cu 60%, desi firma de salubritate (ROSAL) nu a ridicat in plus nici macar o hartie de gunoi din acest oras, fara sa faca practic nimic.ROSAL nu este platita in functie de cat gunoi strange in oras, ci firma primeste un procent din taxa de salubritate, indiferent de serviciile prestate (74,56% din taxa de salubritate). "Se platesc 10 miliarde lei pe luna, costul salubritatii orasului. 3 miliarde din aceasta suma se platesc pentru transportul gunoiului la Botosani de catre ROSAL.Nu cumva cineva a prelungit in mod artificlia realizarea acestei gropi ecologice pentru ca gunoiul sa fie transportat in continuare la Botosani pe 3 miliarde pe luna?La licitatiile facute in Suceava pentru salubritate, in "finala", au ramas doua firme: ROSAL si Urban Serv din Botosani, cea din urma avand pretul cel mai mic la licitatie, iar castigatoare a fost declarata firma ROSAL.
4.1  RE: Taxa de salubrizare in Suceava trimis de
( 3 iul 2012, 16:57:12
nu cumva vezi cam multe conspiratii * conspiracy Keanu*
5.   That is the question: trimis de
( 3 iul 2012, 17:09:36
To be, or not to be: that is the question

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei