Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 iul 2012 - Anul XVII, nr. 152 (5057)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Câteva mii de români l-au omagiat la Putna pe Ştefan cel Mare şi Sfânt

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Puna a fost zi de mare sărbătoare. Încă de duminică seară zeci de maşini cu numere de înmatriculare româneşti, dar şi din străinătate, au aglomerat localitatea, în aşteptarea sărbătorii de a doua zi. Ieri dimineaţă, 2 iulie, sărbătorirea Sfântului Voievod Ştefan a adunat, în curtea Mănăstirii Putna, câteva mii de persoane, din toată ţara, dar şi români din Ucraina, Republica Moldova, Germania, şi din alte ţări din vestul Europei.

Slujba religioasă din curtea mănăstirii a fost oficiată de ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Meletie, Episcop al Hotinului, şi PS Loghin, Episcop de Bănceni, împreună cu un sobor de preoţi din zonă.

Pimen Suceveanul a evocat viaţa lui Ştefan cel Mare, arătând că acesta a fost „apărător al dreptei credinţe, apărător al ţării şi ctitor de biserici în vremuri cu războaie” şi că „Ştefan cel Mare a ţinut la demnitatea poporului său, pentru tot ceea ce a făcut fiind considerat cel mai mare român”. „Ziua de 2 iulie începe a fi o sărbătoare a celor mai mulţi, care simt româneşte şi creştineşte”, a mai spus Pimen Suceveanul.

Prezent la manifestări, alături de alte oficialităţi judeţene, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a arătat că „ziua lui Ştefan cel Mare şi Sfânt este un prilej de bucurie pentru toţi românii, pentru că Ştefan cel Mare rămâne un element de bază în păstrarea neamului românesc”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a precizat că „ziua de 2 iulie este una dintre cele mai importante sărbători ale celor care trăiesc pe plaiurile sucevene. Ştefan cel Mare este un simbol, o piatră de hotar în istoria noastră. Avem datoria să preţuim şi să păstrăm ceea ce a construit Ştefan cel Mare”.

 

„Nepoţeii mei, deşi s-au născut în Germania, ştiu cine a fost Ştefan cel Mare”

Aproape de poarta mănăstirii, sub o umbrelă, un cuplu privea foarte atent spre incinta unde oficiau înalţii prelaţi.

Gunther şi Irene Weiss au plecat din România în urmă cu aproape 40 de ani şi s-au stabilit în apropiere de Stuttgart. „Ne-am născut în Bucovina şi nu lipsim în nici un an de acasă, de aici, deşi am plecat din ţară în anii ‘70. Sunt bucuros că am reuşit să venim şi în acest an şi că am reuşit să ajungem la Putna, la sărbătoarea Marelui Ştefan”, a spus Gunther Weiss. Soţia sa, Irene, vizibil emoţionată, printre lacrimi, a precizat: „Sunt fericită că nepoţeii mei, deşi s-au născut în Germania, ştiu cine a fost Ştefan cel Mare. Şi în acest an le voi duce câteva daruri pe care le voi cumpăra de aici”.

La finalul slujbei religioase, a fost organizată o paradă militară, iar reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale au depus coroane de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare din biserica Mănăstirii Putna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câteva mii de români l-au omagiat la Putna pe Ştefan cel Mare şi Sfânt.
 Vizualizări articol: 1017 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 10 voturi
Câteva mii de români l-au omagiat la Putna pe Ştefan cel Mare şi Sfânt4.5510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sfintul trimis de
( 3 iul 2012, 12:19:48
Eu propun si pe flutur sa l facem sfint iar pe viitor pe lungu ca va sta la tron mai mult ca stefan cel sfint!!!!
2.   Pt.elyas trimis de
( 3 iul 2012, 13:07:59
esti un mare bou,iar tu trebuiesti supranumit"Boul cel Mare'',HA HA HANDICAPATULE
2.1  RE: Pt.elyas trimis de
( 3 iul 2012, 15:54:08
Hai du-te si mai pupa niste moaste. Si treci si portofelul pe deasupra, poate ti se indeplineste dorinta si te umpli de bani.
3.   Chiar o fi sfint trimis de
( 3 iul 2012, 22:51:45
ma intreb? nu au fost si altii m-ai buni care ar fi meritat????

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei