Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava a găsit şi distrus peste 1.300 de proiectile de război pe un deal din oraşul Broşteni, stabilindu-se astfel un nou record privind numărul de elemente de muniţie asanate pe raza judeţului Suceava, într-o singură misiune. Muniţia era depozitată compact, ceea ce îi face pe specialiştii pirotehnişti să creadă că a fost abandonată în retragere, de trupele germane sau de cele austro-ungare, spre sfârşitul Primului Război Mondial.
Luni seară, pe păşunea denumită „Cerbu”, în Valea Negrii, între localităţile Neagra şi Dârmoxa, poliţiştii locali au găsit mai multe proiectile care erau dezgropate pe jumătate. Imediat locul a fost izolat şi au fost sesizaţi specialiştii de la ISU.
Au urmat, marţi şi miercuri, două zile de muncă în care proiectilele au fost scoase la suprafaţă, iar apoi distruse. După cercetarea şi detectarea zonei, au fost găsite, în total, 1.304 proiectile de artilerie, de diferite calibre, multe fiind încă în stare de funcţionare.
Focoase de muniţie, inscripţionate 1916 şi 1917
Colonelul Cristinel Anton, şeful echipei pirotehnice a ISU, coordonatorul misiunii de la faţa locului, a declarat: „Urmează să consultăm şi un specialist, însă părerea noastră este că, în retragere, trupele germane sau austro-ungare au lăsat o mare cantitate de muniţie în zonă. Am găsit inscripţionate focoasele muniţiei cu anul 1916 şi altele cu 1917, şi totodată, şi forma proiectilelor şi tipul acestora ne fac să credem că sunt din Primul Război Mondial”.
Cu ajutorul unui buldo-excavator, pus la dispoziţie de Primăria Broşteni, s-au săpat patru gropi, în care a fost pregătită muniţia pentru distrugere. Având în vedere numărul mare de proiectile, lucrările de distrugere au fost efectuate pe parcursul a două zile, paza pe timpul nopţii fiind asigurată de poliţişti şi jandarmi.
De altfel, în zona Valea Negrii din Broşteni, începând din anul 2003, în urma a patru misiuni de asanare, au fost descoperite 1.890 de proiectile, aria căutărilor întinzându-se pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare.
Aşadar, zona este plină de muniţie rămasă din războiul mondial, riscul producerii unor tragedii fiind mare, mai ales că foarte mulţi nu realizează dimensiunile pericolului.
Căutătorii de fier vechi scormonesc dealurile împânzite de muniţie, care este încă activă
O dovadă în acest sens este şi cum s-a descoperit această muniţie. Pe de o parte, muniţia a fost parţial dezgropată ca urmare a precipitaţiilor abundente, însă mai există şi o altă explicaţie.
Colonelul Cristinel Anton a declarat: „Nişte locuitori ai zonei, o bună parte căutători de fier vechi, ştiind că au mai fost făcute lucrări de asanare a muniţiei rămase neexplodate, rezultând o cantitate destul de mare de schije şi bucăţi de proiectil, căutau aceste bucăţi de fier vechi. Dat fiind faptul că la explozie unele bucăţi au intrat în pământ, aceştia dislocau cu răngile bucăţi de pământ, şi aşa au scos la suprafaţă şi ei acest depozit”.
Mai trebuie spus că, după încheierea misiunii de la Broşteni, echipa pirotehnică a mai efectuat două asanări, ridicând o bombă explozivă de aruncător calibrul 120 mm, din curtea unei case din comuna Pojorâta, şi un proiectil exploziv calibrul 76 mm, găsit într-un şanţ de pe raza localităţii Dorneşti.