Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 mai 2012 - Anul XVII, nr. 113 (5018)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CAS Suceava

Liste de aşteptare de doi ani la protezele auditive şi pentru membre

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Creşterea solicitărilor de dispozitive medicale a determinat Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava să întocmească liste de aşteptare, care în cazul pacienţilor cu deficienţe de auz şi de mers, de regulă bătrâni, ajung şi la doi ani, fiind înregistrate situaţii în care persoanele care aveau nevoie de proteze auditive sau de membre au decedat până când li s-au eliberat deciziile. În lipsa unor fonduri suficiente, prioritate la eliberarea deciziilor pentru dispozitive medicale au copiii şi persoanele grav bolnave. Şi asta, întrucât se consideră că un copil cu deficienţe de mers are o şansă de îndreptare datorită acestor proteze, fiind la vârsta la care corpul se modelează. Pe de altă parte, un bolnav cu insuficienţă cardiacă sau respiratorie nu poate supravieţui decât cu ajutorul unui aparat de oxigen, la fel ca şi un pacient cu cancer de intestin, care necesită pungi de colostomie.

 

Probleme mai mari în alte judeţe ale ţării

Şeful CAS Suceava, Cristi Bleorţu, arată că situaţia de la Suceava nu este singulară, problema dispozitivelor medicale asigurate de stat fiind întâlnită în toată ţara, existând judeţe în care perioada de aşteptare este şi mai lungă, de până la patru ani.

Cristi Bleorţu a explicat că, în ce priveşte protezele auditive şi de membre, anul trecut s-au eliberat toate deciziile pentru 2009. Fondul total alocat în 2011 pentru dispozitivele medicale – proteze şi orteze, cristaline artificiale, proteze auditive, fonatorii, protezare stomii, dispozitive pentru incontinenţă urinară, dispozitive de mers, echipamente pentru oxigenoterapie - a fost de circa 2,1 milioane lei, sumă care a permis eliberarea a 3.189 de decizii. De menţionat că fondurile alocate anul trecut pentru sisteme stomice, oxigenoterapie şi cristaline artificiale a fost de 1,2 milioane lei, bugetul pentru celelalte fiind de patru ori mai mic.

 

Cine are prioritate

Şeful CAS a precizat: „Deciziile pentru dispozitive medicale sunt acordate în limita fondurilor alocate, fiind eliberate cu prioritate, fără a fi înscrise pe lista de aşteptare sistemele stomice, dispozitivele pentru incontinenţă urinară, cristalinele artificiale, echipamentele pentru oxigenoterapie şi toate tipurile de dispozitive pentru copii. Ponderea deciziilor pentru sisteme stomice, oxigeno-terapie, cristaline artificiale şi a deciziilor pentru copii, care sunt eliberate fără a fi înscrise pe o listă de aşteptare, în totalul deciziilor emise în anul 2011 este de 87%”.

 

Care sunt fondurile de care dispune CAS

În 2012, bugetul alocat de CAS Suceava pentru dispozitivele medicale este aproximativ acelaşi cu cel de anul trecut – 2.106.000 de lei - în baza căruia până acum s-au eliberat circa 2.000 de decizii.

Cristi Bleorţu a adăugat: „Avem înregistrată şi o listă de aşteptare de 328 de persoane, cu dosare depuse din anul 2010, din care eliberăm decizii şi în prezent, în limita fondurilor alocate, şi de 364 de persoane cu dosare depuse din 2011, care solicită, în principal, proteze auditive, proteze de membre şi dispozitive de mers, suma necesară pentru eliberarea acestor decizii fiind de 771.035,48 de lei”. 

 

„Lumea s-a obişnuit cu acest sistem, nu s-au făcut reclamaţii”

Directorul de contractări şi totodată purtătorul de cuvânt al CAS Suceava, Anda Sălăgean, a precizat că pacienţii care au nevoie de proteze şi dispozitive cunosc sistemul şi s-au obişnuit cu el, nefiind înregistrate reclamaţii pe acest subiect: „Liste de aşteptare sunt tot timpul, acum se eliberează deciziile pentru 2010, dar tot ce înseamnă dispozitive pentru copii, aparate pentru oxigen, cristaline artificiale, pungi de colostomie, urostomie se eliberează imediat, fără liste de aşteptare. Lumea s-a obişnuit cu acest sistem, se prezintă la CAS şi se interesează când le vine rândul, dar nu s-au făcut reclamaţii.Noi nu putem lăsa deoparte bolnavi care au neapărată nevoie de aparate de oxigen sau de pungi de colostomie. Sunt asiguraţi aflaţi deja în evidenţa noastră pentru acest tip de dispozitive, sunt şi cazuri noi, sunt copii, pentru că la ei deficienţele ortopedice se pot corecta, iar dispozitivul trebuie să-şi dovedească eficacitatea. Sunt pacienţi cu insuficienţă cardiacă, respiratorie, creşte continuu numărul celor care au nevoie de pungi de colostomie, trimişi de oncologie. Nu poţi prevedea câţi oameni vor avea astfel de probleme. În momentul în care bugetul se suplimentează, e clar că se alocă celor de pe listă”. 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liste de aşteptare de doi ani la protezele auditive şi pentru membre.
 Vizualizări articol: 834 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Liste de aşteptare de doi ani la protezele auditive şi pentru membre5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei