Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 mai 2012 - Anul XVII, nr. 110 (5015)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statistici DSP

18 persoane, printre care şi copii, s-au îmbolnăvit luna trecută în spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

18 persoane, printre care şi patru copii, s-au îmbolnăvit luna trecută în spitalele din judeţ, după ce au contractat diverşi microbi. Cifra nu reflectă însă nici pe departe realitatea, spun specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, potrivit cărora numărul acestor îmbolnăviri ar fi cu mult mai mare dacă doctorii nu s-ar feri să le raporteze. Majoritatea persoanelor, care, potrivit statisticilor, s-au îmbolnăvit în spital, au contractat infecţii respiratorii, urinare, digestive, de plagă chirurgicală şi cutanate (de piele).

Evidenţele DSP, instituţie care centralizează datele transmise de medici din teritoriu, arată că, în aprilie, din numărul total de persoane externate, de 8.123, 18 s-au ales cu o altă boală în timp ce se aflau în spital – patru cu infecţii respiratorii, câte una cu infecţii digestive, ale organelor genitale la femei şi infecţii încadrate la „alte tipuri”, câte două cu infecţii urinare şi infecţii cutanate şi şapte cu infecţii de plagă chirurgicală.

 

Secţiile în care se înregistrează cele mai multe cazuri de infecţii intraspitaliceşti

Concret, din totalul de 18 cazuri de infecţii intraspitaliceşti (aşa-numitele infecţii nosocomiale), trei au fost înregistrate în secţiile de Pediatrie, unde situaţia se prezintă în felul următor: o infecţie respiratorie, una digestivă şi una încadrată la „alte tipuri”. În maternităţi a fost consemnat un singur caz de infecţie nosocomială, respectiv una cutanată. La Obstetrică au fost înregistrate două cazuri de infecţii intraspitaliceşti – una urinară şi una a organelor genitale. La Chirurgie au fost semnalate două cazuri de infecţii intraspitaliceşti, ambele de plagă chirurgicală. La Ginecologie, Dializă şi Urologie nu a fost raportat nici un caz de infecţie nosocomială. La Neurologie, a fost consemnat un singur caz de infecţie nosocomială, şi anume una urinară. În celelalte secţii au fost semnalate opt infecţii intraspitaliceşti, dintre care trei respiratorii, una cutanată şi patru de plagă chirurgicală.

 

E.Coli, enterococi şi stafilococi aurii

De menţionat că printre germenii identificaţi în cele 18 infecţii nosocomiale raportate în aprilie se regăsesc E.Coli, enterococi şi chiar stafilococi aurii.

Infecţia nosocomială este infecţia dobândită de pacient în cursul spitalizării pentru o altă afecţiune (contaminarea virală sau bacteriană anterioară internării, cu manifestare clinică intraspitalicească, nu reprezintă o infecţie nosocomială), cel mai adesea manifestată clinic pe parcursul internării actuale, dar posibil şi după externare.

În aprilie, toate cele 18 cazuri de infecţii nosocomiale au fost izolate, corect diagnosticate şi tratate. Totuşi, acest număr nu este real, fiind vorba de o raportare deficitară din partea medicilor, explică dr. Cătălina Zorescu, directorul executiv adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

Infecţiile contractate pe perioada internării reprezintă de fapt o fatalitate, neputând fi evitate nicăieri în lume, în ciuda profesionalismului actului medical. În Suceava, doctorii nu le raportează din frică, prudenţă sau dintr-un exces de autoprotecţie, dar şi din cauza unor „scăpări”, ca urmare a activităţii intense.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 18 persoane, printre care şi copii, s-au îmbolnăvit luna trecută în spital.
 Vizualizări articol: 774 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 15 voturi
18 persoane, printre care şi copii, s-au îmbolnăvit luna trecută în spital5.0515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   COMPLETARE trimis de
(15 mai 2012, 16:31:20
E BINE TOTUSI CA AU SCAPAT CU VIATA,BIETII!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei