Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 dec 2011 - Anul XVI, nr. 285 (4883)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Fond

Aproape 300.000 de volume şi mii de cărţi rare, în Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava deţine o colecţie de aproape 300.000 de volume şi aproape 400.000 de periodice.

În fondul de carte al universităţii mai există şi 12.350 de publicaţii care fac parte din colecţia specială, şi anume cărţi rare româneşti şi străine, atlase, albume, hărţi, stampe. Documentele din colecţia specială sunt editate între anii 1830 şi 1947 şi majoritatea acestora au diferite autografe şi dedicaţii personale ale autorilor.

Biblioteca USV s-a înfiinţat odată cu renaşterea învăţământului superior în partea de sud a Bucovinei, în anul 1963, prin înfiinţarea Institutului Pedagogic de 3 ani Suceava. În primul an de funcţionare, cu un personal constând din două bibliotecare, biblioteca punea la dispoziţia utilizatorilor un fond modest de 3.000 de cărţi. În doar câţiva ani, datorită achiziţiilor şi graţie donaţiilor generoase ale unor intelectuali suceveni, numărul publicaţiilor a depăşit, în anul 1966, cifra de 20.000 de volume, contractându-se abonamente la 211 ziare şi reviste, din care 43 din străinătate. Zece ani mai târziu, în 1976, în Biblioteca USV existau 95.000 de volume şi peste 8.000 de periodice, iar până în anul 1981 fondul de carte a ajuns la 150.000 de volume. Odată cu trecerea anilor şi achiziţiile de carte din bibliotecă au crescut, iar în anul 2010 a ajuns la aproape 300.000 de volume şi peste 33.000 de periodice.

Creşterea continuă a numărului de publicaţii disponibile a impus, în anul 1998, reorganizarea fondurilor, prin înfiinţarea unei săli distincte pentru Periodice, precum şi prin separarea volumelor de carte tehnică de cele din domeniile socio-uman şi economic.

 

Dotări de ultimă generaţie la Biblioteca USV

La ora actuală, Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava pune la dispoziţia utilizatorilor cinci săli de lectură cu peste 200 de locuri pentru studiu, scanere, imprimante, o sală de internet şi o sală destinată împrumutului la domiciliu.

Accesul la serviciile bibliotecii se realizează pe baza permisului de cititor, eliberat sub formă de card electronic.

La începutul anului 2011 biblioteca a fost dotată cu echipamente moderne, bazate pe sistemul de securizare a unităţilor documentare, cu staţii pentru împrumut-restituit publicaţii, etichete, porţi de securitate şi soft ce asigură compatibilitatea cu sistemul de gestiune automatizat al bibliotecii. Până în iulie 2011 au fost etichetate peste 60.000 de volume monografice.

 

Mii de cititori

În ceea ce priveşte utilizatorii bibliotecii, potrivit datelor furnizate de universitate, în anul 2010 biblioteca instituţiei de învăţământ superior din Suceava a avut 3.220 de cititori.

Biblioteca universităţii efectuează şi schimburi interbibliotecare, iar anul trecut s-au expediat către alte biblioteci din ţară şi din străinătate 374 de exemplare de cărţi şi 1.047 de periodice şi s-au primit 302 cărţi şi 691 de periodice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 300.000 de volume şi mii de cărţi rare, în Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 1313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproape 300.000 de volume şi mii de cărţi rare, în Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei