Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 dec 2011 - Anul XVI, nr. 285 (4883)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Brânzeturi speciale din întreaga lume

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă sunteţi amator de brânzeturi, dar parcă v-aţi plictisit de aceleaşi şi aceleaşi feluri, vă propunem câteva specialităţi interesante, „culese” de prin lume

Multe persoane consumă cu plăcere tipurile „standard” de brânză - fie cele autohtone, precum telemea, caş sau brânză dulce, fie cele originare din ţările cu tradiţie îndelungată în arta preparării brânzeturilor, ca, de exemplu, mozzarella sau emmentaler. Totuşi, dacă doriţi să variaţi meniul şi să încercaţi şi alte feluri de brânzeturi, oferta în acest sens este destul de generoasă, căci în fiecare colţ al lumii puteţi descoperi o nouă specialitate culinară care să vă încânte simţurile. Vă prezentăm, deci, câteva tipuri de brânzeturi extrem de gustoase, dar în aceeaşi măsură neobişnuite şi prea puţin cunoscute.

 

Brânzeturi din Europa

Italia se poate mândri nu doar cu foarte popularele tipuri de brânzeturi cum sunt, de exemplu, mozzarella, gorgonzola sau parmezanul, ci şi cu sortimente mai puţin cunoscute, dar fără îndoială la fel de deosebite. Printre acestea menţionăm brânza Pecorino Romano - unul dintre cele mai vechi soiuri de brânză, un sortiment cu o textură dură şi gust sărat, care se foloseşte pentru a da un gust special pastelor şi salatelor. Datorită faptului că este sărată, Pecorino Romano este deseori preferată în defavoarea mai popularului parmezan. Acest sortiment de brânză se prepară numai din lapte de oaie şi se produce în special pe insula Sardinia. Despre Pecorino Romano se spune că era nelipsită în alimentaţia legionarilor romani, iar în prezent încă se prepară potrivit reţetelor originale ce datează din acea perioadă.
Aşa cum bine se ştie, Franţa îşi perfecţionează de sute de ani arta preparării brânzeturilor şi multe dintre brânzeturile produse în această ţară poartă numele regiunii sau mănăstirilor unde îşi au originea. Un sortiment extrem de interesant, dar mai puţin cunoscut, de brânză franţuzească este Boulette d’Avesnes. Provine din nordul Franţei şi este o brânză specială, nu doar prin faptul că este condimentată cu tarhon, ardei şi cuişoare, ci, mai ales, prin faptul că, în timpul procesului de condimentare, coaja calupurilor este spălată cu bere. Brânza Boulette d’Avesnes este modelată în formă de con sau de pară, iar peste ea se presară boia din belşug.
Nici Spania nu se lasă mai prejos. Această ţară se poate lăuda cu o gamă foarte variată de brânzeturi, care sunt produse nu doar pe continent, ci şi în Insulele Canare şi Baleare. Un sortiment foarte interesant de brânză spaniolă este cea numită Majorero. Acest soi se produce în Insulele Canare din lapte de capră şi este specială prin faptul că are o textură cremoasă, untoasă şi un gust picant, foarte puternic şi uşor amărui.
Pe teritoriul Germaniei se produc sute de varietăţi de brânzeturi, unele dintre ele având tradiţii de câteva sute de ani. Poate cea mai neobişnuită dintre acestea este brânza Milbenkase sau Spinnenkaese, care a fost preparată prima dată în Evul Mediu. Pentru producerea acestui sortiment de brânză, laptele închegat este amestecat cu sare şi chimen, apoi lăsat să se usuce. Brânza uscată este aşezată într-o cutie împreună cu mici vietăţi - bacterii de fermentaţie, mai precis - ale căror excremente contribuie la procesul de fermentaţie a brânzei, aceste vietăţi fiind consumate şi ele împreună cu produsul final. Cu cât este lăsată mai mult să fermenteze împreună cu bacteriile, cu atât brânza este mai închisă la culoare, deci este posibil ca acest sortiment să nu fie chiar pe placul oricui.

 

Specialităţi din alte colţuri ale lumii

O legendă din Orientul Mijlociu spune că brânza a fost inventată de un arab care a călătorit prin deşert, transportând lapte proaspăt într-o piele de capră. Până când omul a ajuns la destinaţie, căldura şi mişcarea transformaseră deja laptele în brânză. Indiferent dacă legenda este sau nu adevărată, producţia de brânzeturi este importantă în Orientul Mijlociu. Unul dintre cele mai interesante sortimente de brânză din această regiune este Nachshon Tzon - un produs originar din Siria, făcut din lapte de oaie, care, în mod tradiţional, se serveşte prăjită în ulei de măsline.
America de Sud este renumită pentru agricultura bazată pe creşterea vitelor, prin urmare nu este surprinzător faptul că aici se produc şi brânzeturi excepţionale. Cel mai special soi este Reggianito, o brânză argentiniană care are un proces de maturare extrem de lung. Reggianito este un sortiment de brânză sărată, presărată cu cristale albe, formate din aminoacizi şi se serveşte, în general, ca ingredient în prepararea anumitor mâncăruri.
Brânzeturile sunt relativ rare în India, unde majoritatea populaţiei adoptă alimentaţia vegetariană. Totuşi, se produc şi aici câteva sortimente de brânzeturi, dintre care merită să menţionăm sortimentul numit Paneer. Este vorba despre o brânză nematurată, cremoasă şi nu foarte grasă, care se poate servi la fel de bine ca fel principal sau ca desert, iar o caracteristică specială a sa este faptul că nu se topeşte atunci când este expusă la temperaturi ridicate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Brânzeturi speciale din întreaga lume.
 Vizualizări articol: 947 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brânzeturi speciale din întreaga lume0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei