Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 nov 2011 - Anul XVI, nr. 268 (4866)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Energie verde

Muha şi o firmă multinaţională vor să ridice o microhidrocentrală pe Bistriţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Banii pe care Uniunea Europeană îi pune la bătaie pentru sursele de energie verde au declanşat o adevărată nebunie, iar Suceava nu este ocolită de acest fenomen. Unul dintre cele mai importante proiecte vizează construcţia unei microhidrocentrale, cu o capacitate de 9,6 MWH. Locul vizat pentru această investiţie este râul Bistriţa, iar totul se bazează pe o cădere naturală între comunele Dorna Arini şi Crucea. La Sunători, pe raza comunei Dorna Arini, se va ridica un baraj care va permite captarea unui anumit debit din apele râului Bistriţa. De aici, printr-un tunel care va măsura 9,6 km, parţial prin munte, parţial pe la suprafaţă, apa va curge spre Crucea, unde trebuie construită microhidrocentrala propriu-zisă.

Proiectul este vechi de 25 de ani şi a fost gândit de autorităţile comuniste în goana lor după energie, iar între timp a fost „dezgropat” de şeful companiei SC Muha SA Suceava. Una dintre problemele cu care Doru Muha se confruntă în realizarea acestei investiţii este legată de costuri. Mai exact, pentru a duce la final acest plan ar fi nevoie de circa 60 de milioane de euro. Pentru că reprezentanţii SC Muha SA Suceava nu dispun de această sumă, iar accesarea de fonduri europene pentru proiectele de energie verde nu sunt chiar o formalitate, s-au căutat alte soluţii.

 

Un portughez, un englez, un italian şi un turc, posibilii parteneri ai firmei Muha

Compania cu care firma Muha a luat deja legătura pentru a asigura finanţarea are deja în derulare proiecte similare şi în alte ţări europene. Din companie fac parte persoane de mai multe naţionalităţi, printre care un portughez, un englez, un italian şi un turc. Aceştia şi-au arătat disponibilitatea de a investi la Suceava, pentru proiectul de pe râul Bistriţa, dar i-au impus lui Doru Muha o serie de condiţii.

Una dintre acestea ar fi să deţină în proprietate terenul pe care urmează să fie ridicată viitoarea microhidrocentrală. Este vorba de un teren cu o suprafaţă de 95 de ari, situat pe raza comunei Crucea, dar care momentan se află în proprietatea Direcţiei Silvice Suceava.

Pentru a deveni proprietar pe acest teren, reprezentanţii firmei Muha trebuie să urmeze o serie de paşi prevăzuţi de codul silvic. Mai exact,  ar trebui să ofere la schimb o suprafaţă de trei ori mai mare decât cea pe care o primesc şi să achite o sumă de aproximativ cinci ori mai mare faţă de valoarea terenului. Deocamdată, aceşti paşi nu s-au făcut, astfel încât proiectul bate pasul pe loc.

Un alt impediment sunt autorizaţiile pe care SC Muha SA Suceava trebuie să le obţină, inclusiv de la Consiliul Judeţean Suceava, şi pe care nu le are, deşi a depus o cerere în acest sens încă de la sfârşitul anului trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muha şi o firmă multinaţională vor să ridice o microhidrocentrală pe Bistriţa.
 Vizualizări articol: 2844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 8 voturi
Muha şi o firmă multinaţională vor să ridice o microhidrocentrală pe Bistriţa4.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ha ha trimis de
(12 nov 2011, 12:39:51
Domnule Sandrinio, despre faptul ca acel tunel ar urma sa treaca printr-o rezervatie geologica nu spuneti nimic ? Este a doua oara cand scrieti un articol despre proiectul dlui Muha (se poate verifica) si de fiecare data a fost vorba doar despre vorbe. Lasati SF-urile si scrieti despre FAPTE !!
2.   Numai magarii. trimis de
(12 nov 2011, 13:43:25
AHA, ENERGIE VERDE CU BANI EUROPENI? Acum vor sa scumpeasca curentul cu 5% pentru aceeasi chestie, basca mai primesc si certificate verzi, iar romanul plateste factura ca prostu`. Tot cu scumpirea curentului, ultima data, apare acea taxa pentru cogenerare de inalta eficienta, adica si curent si caldura platita de toti prostii. Curentul il vinde baietii destepti si caldura chipurile e subventionata de guvern. Oare cat castiga noul director ecologic cu centrala lui ?
3.   Si pestii? trimis de
(13 nov 2011, 11:48:56
Foarte interesant proiectul asta "verde", dar pe o apa ca Bistrita, supravietuirea si reproducerea pestilor nu este o chestie destul de "verde" ca sa primeze asupra hidrocentralei?
arcicol : citat "Sute de pesti morti, pe raul Bistrita
Sute de pesti morti plutesc pe raul Bistrita pe o raza de aproape 500 de metri, fara sa se cunoasca adevaratul vinovat.
Ioan Bors, directorul Garzii de Mediul Bistrita Nasaud, spune ca nu este vorba de o poluare, ci ca "mortalitatea piscicola se datoreaza debitului scazut de apa. Se pare ca din cauza lipsei de oxigen din apa au murit pestii", potrivit Bistriteanul.
Insa primarul din Bistrita este de parere ca la mijloc nu sunt cauze naturale.
"Cei de la Hidroelectrica au avut probleme, nu au mai procesat pentru ca au efectuat reparatii la turbina. Mortalitatea piscicola nu e una naturala, ci umana. S-au efectuat reparatii capitale fara sa se ia masurile necesare pentru protectia faunei piscicole, spune Ovidiu Teodor Cretu. Duminica, 24 Mai 2009, ora 14:11"
alt articol : citat :"Poluare de proporții pe râul Bistrița, în județul Bacău. Fenomenul a ieșit la iveală după ce sătenii din comunele Gârleni și Blăgești au observat zeci de pești morți care pluteau pe suprafața apei. Angajații de la Administrația Bazinală de Apă Siret (ABAS) Bacău încearcă să afle care este sursa poluării. 10 august 2011"
si sunt multe alte cazuri
Asa ca unii doresc sa distruga si ce-a mai ramas...si vom manca peste din Asia, ca noi nu stim sa-l pastram pe-al nostru.

3.1  RE: Si pestii? trimis de
(14 nov 2011, 09:29:36
Primul articol nu are legatura cu Raul Bistrita de la noi. Bistritenii au si ei o Bistrita a lor.
4.   Nu hidrocentralei pe Bistrita!!!! trimis de
(13 nov 2011, 17:11:04
Acest plan nebunesc trebuie impiedicat din cateva motive:
1. E neecologic. Distruge fauna piscicola naturala a zonei. Pastravii au nevoie de ape repezi si nu de o mare balta artificiala.
2. Inseamna moartea turismului din zona. Valea Bistritei e un curs de apa potrivit raftingului, cu o traditie centenara in plutarit si cu niste peisaje spectaculoase. Toate astea vor fi inlocuite cu un luciu dezolant de apa si de o mare plictiseala.
3. Va duce la stramutarea localitatilor din zona, la sute de drame umane si la moartea traditiilor locale.
4. E o afacere din care putini (niste straini) vor castiga milioane iar restul sclavilor vor isi vor pierde si demnitatea.
Acestea sunt doar cateva argumente care imi vin in minte. Planul samsarului Muha, o marioneta a unor interese mai mari decat el, nu trebuie sa se realizeze vreodata. Luati atitudine, oameni buni!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei