Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 oct 2011 - Anul XVI, nr. 246 (4844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie instanţă

Şoferul care a călcat cu camionul un tânăr în 2005, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un şofer care a călcat cu camionul un tânăr în vârstă de 19 ani, tragedie petrecută într-un parc de distracţii din Fălticeni în vara anului 2005, a fost condamnat zilele trecute la trei ani de închisoare cu suspendare, totodată instanţa mai stabilind ca familia victimei să primească despăgubiri civile de  o sută de mii de lei.

Condamnarea a venit atât de târziu deoarece dosarul a ajuns în instanţă abia în luna mai a acestui an, după ce în două rânduri procurorii din Fălticeni au stabilit că nimeni nu este vinovat de moartea tânărului.

 

Pe 15 iulie 2005, tânărul de 19 ani, Codrin Ioan Corduneanu, a mers împreună cu sora sa, pe atunci de 11 ani, la bâlciul din Fălticeni.

Primăria Fălticeni acordase autorizaţie pentru organizarea parcului de distracţii către doi agenţi economici de profil, unul din Neamţ şi unul din Botoşani, prima mare problemă fiind că organizatorii au deschis bâlciul deşi mai aveau de montat utilaje.

Conform anchetei de la acea vreme, şoferul angajat al agentului economic din Botoşani, Vasile Panaite, şi el cu domiciliul în Botoşani, tocmai constatase că autotractorul pe care lucra el nu funcţionează, astfel că a împrumutat camionul greu aparţinând administratorului celei de-a doua firme, un camion foarte vechi, marca Ural, tip Kamaz.

 

Camion scăpat la vale şi o moarte cumplită pentru un tânăr nevinovat  

Ce s-a întâmplat mai departe este halucinant. În vârful pantei, unde şoferul avea de mutat o remorcă, vehiculul a luat-o la vale. Şoferul (care, s-a stabilit ulterior, avea o valoare de 0,18 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat, concentraţia de alcool din sânge stabilită după calculul retroactiv fiind estimată la 0,30-0,35 grame la mie) nu a mai putut opri camionul. A acroşat două fetiţe aflate pe aleea bâlciului, pe care le-a rănit uşor, după care, înainte de a se opri în scările unei bănci rotative, l-a lovit în plin pe Codrin Corduneanu. Străpuns de o bară, cu coaste rupte şi intrate în organele vitale, cu ruptură de rinichi şi ficat, tânărul a murit în scurt timp.

 

Ani pierduţi cu deciziile aberante ale procurorilor din Fălticeni

Durerea unor părinţi rămaşi fără fiul care tocmai absolvise Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni şi se pregătea pentru Facultatea de Medicină din Cluj a fost accentuată în anii următori de faptul că doi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni au dat ordonanţe, în 2006, respectiv 2009, prin care stabileau că nimeni nu este vinovat pentru moartea fiului lor. Pe scurt, în viziunea celor doi procurori, atât şoferul, cât şi patronul care deţinea maşina nu erau vinovaţi deoarece nu aveau cunoştinţă că maşina prezenta defecţiuni tehnice, acestea apărând instantaneu.

 

De ce este vinovat şoferul care l-a omorât pe tânăr

Ioan şi Doina Corduneanu nu s-au împăcat cu faptul că nimeni nu este vinovat de moartea fiului lor, situaţia revoltătoare fiind semnalată în ianuarie 2011 şi de Monitorul de Suceava. În cele din urmă, ancheta a fost preluată de procurorul-şef Dumitru Dâmbu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.  Pe baza unor noi expertize şi a unei reconstituiri, acesta a ajuns la o concluzie total contrară faţă de cea a colegilor săi de la Fălticeni, trimiţându-l pe şofer în judecată, pentru ucidere din culpă. 

„Accidentul nu s-a produs ca urmare a unor defecţiuni preexistente la sistemul de frânare al autovehiculului implicat în eveniment. Vasile Panaite a manevrat imprudent şi riscant autovehiculul, fără a lua măsuri minime de prevenţie sau securizare a manevrelor”, se arată în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată.

 

„Nu am dorit ca inculpatul să fie privat de libertate, are şi el copii...”

„Suntem mulţumiţi că după atâţia ani de zile s-a dat o soluţie şi cineva răspunde pentru moartea fiului  nostru. Nu am dorit ca inculpatul să fie privat de libertate, are şi el copii, suntem împăcaţi cu această condamnare cu suspendare. Problema ar fi poate doar că şi şefii acestuia au o parte din vină, însă nu au fost judecaţi”, ne-a declarat medicul Ioan Corduneanu, tatăl tânărului călcat de camion. El nu a dorit să comenteze despăgubirile financiare stabilite de instanţă, spunând că acest aspect l-a interesat mai puţin.

Conform deciziei Judecătoriei Fălticeni, despăgubirile civile de o sută de mii de lei trebuie plătite de inculpat şi partea responsabilă civilmente (societăţile AF Lichiardopol Michail din Botoşani şi SNC Amitrei Agip Piatra Neamţ, organizatorii bâlciului de la acea vreme).  

Vinerea trecută, inculpatul Vasile Panaite a făcut recurs împotriva deciziei Judecătoriei Fălticeni, soluţia nefiind definitivă. Cât despre soţii Corduneanu, aceştia urmează să stabilească zilele următoare dacă vor face şi ei recurs.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şoferul care a călcat cu camionul un tânăr în 2005, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
 Vizualizări articol: 835 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Şoferul care a călcat cu camionul un tânăr în 2005, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei