Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mai 2011 - Anul XVI, nr. 121 (4719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Miză mare

O bancă şi o firmă care a ridicat un bloc, litigiu pentru o taxă de împrumut de 20.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţii unei firme din Rădăuţi, firmă care a contractat un credit bancar pentru a finaliza construirea unui bloc de locuinţe în Suceava, încearcă din răsputeri să-şi recupereze o taxă de împrumut virată băncii, taxă aferentă părţii din credit ce nu a mai fost acordată societăţii. O ultimă încercare de înţelegere amiabilă între cele două părţi s-a soldat cu eşec luni, când reprezentanţii băncii au refuzat să se prezinte la o întâlnire ce urma să aibă loc în faţa unui executor judecătoresc. În aceste condiţii, calea este una singură şi clară: instanţa de judecată.

 

A achitat taxă pentru 1,6 milioane de euro, însă a primit doar 234.000 de euro

Toată povestea din acest litigiu cu o miză deloc de neglijat începe pe 30 iulie 2008, când între SC Ucasy Biuldars SRL Rădăuţi, firma care a ridicat un bloc de locuinţe în Suceava, şi Marfin Bank SA a fost încheiat un contract ce viza un credit de până la 1,6 milioane de euro.

Conform prevederilor contractuale, chiar înainte de a i se pune la dispoziţie prima tranşă de bani, societatea a fost obligată la plata unei taxe de împrumut egală cu 1,5% din suma maximă disponibilă, cei 1,6 milioane de euro. Banca a încasat suma de 24.000 de euro, reprezentând acest procent de 1,5%, însă până la urmă creditul efectiv încasat de SC Ucasy Biuldars SRL Rădăuţi a fost de doar 234.000 de euro.

„Noi am achitat o taxă de împrumut pentru 1,6 milioane de euro, însă în timpul derulării relaţiilor contractuale banca a refuzat să îşi exercite obligaţiile pe care le avea, împrumutându-ne doar 234.000 de euro. Logic şi firesc, am solicitat ca din taxa de împrumut achitată să ni se reţină doar suma aferentă creditului, iar restul taxei să ni se restituie”, şi-a spus punctul de vedere Vasile Haliţchi, administrator şi asociat în cadrul societăţii, precizând că întreg împrumutul luat de la Marfin Bank a fost restituit la termenele stabilite. Din calculele procentuale efectuate rezultă că din taxa de împrumut de 24.000 de euro, societatea rădăuţeană ar trebuie să recupereze suma de 20.490 de euro.

 

„Suntem amânaţi şi sfidaţi”

Administratorul societăţii a sesizat Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, aşteptând încă un rezultat al verificărilor comisarilor de aici şi a apelat şi la un executor judecătoresc, Sarmis Cîmpulungeanu, care a convocat părţile la o consiliere directă, luni dimineaţă, la ora 8.00.

Reprezentaţii băncii nu au fost însă de acord, propunând o întâlnire pe terenul lor, la sediul central al băncii.

„Suntem amânaţi şi sfidaţi, am fost nevoiţi să achităm o taxă de împrumut care a reprezentat până la urmă 10% din banii primiţi, este inadmisibil aşa ceva, iar acum ni se refuză restituirea banilor, chiar şi după ce am achitat creditul la termenele prevăzute în contract”, se plânge Vasile Haliţchi, convins că instanţa este cea care mai devreme sau mai târziu îi va da dreptate.

 

Răspunsul celor de la Marfin Bank

La nivel de judeţ, Marfin Bank SA este condusă de Cristina Graţiela Marinache. Aceasta ne-a transmis punctul de vedere al şefilor săi de la Bucureşti, punct de vedere care a fost trimis şi reprezentanţilor firmei din Rădăuţi.

„Conform prevederilor contractuale semnate şi agreate de Împrumutat, Banca a perceput la data semnării creditului taxa de împrumut egală cu 1,5% din suma maximă disponibilă în baza împrumutului. La articolul 2, litera c din Acordul de Împrumut se menţionează că orice comision, taxă, cheltuială, onorariu plătit de Împrumutat Băncii conform Contractului nu se va mai restitui de către Bancă împrumutatului”,arată reprezentanţii băncii.

În privinţa faptului că societatea a primit un credit de doar 234.000 de euro, reprezentanţii băncii au arătat că suma de 1,6 milioane reprezenta doar un maxim.

„Precizăm că natura acestui împrumut este una neangajată pentru Bancă, acest aspect fiind descris în articolul 2 litera a, unde se menţionează că împrumutul va fi pus la dispoziţia împrumutatului de către Bancă sub formă de împrumut pe termen mediu neangajat”, se mai apără în prevederi contractuale reprezentanţii băncii.

 

Creditul mic, pus pe seama declinului pieţei imobiliare

Aceştia au invocat la un moment dat că declinul pieţei imobiliare din România a dus la modificarea costului construcţiilor cât şi a preţului de vânzare şi valoarea garanţiilor implicate, astfel că, fără o nouă evaluare a proprietăţilor ipotecate, suma maximă ce a putut fi acordată societăţii rădăuţene a fost de doar 234.000 de euro.

„Banca a sprijinit societatea în finalizarea proiectului şi a respectat în totalitate  obligaţiilor contractuale în conformitate cu prevederile legale”, continuă răspunsul băncii, care însă nu îl încălzeşte cu nimic pe cel care se consideră furat pe faţă de Marfin Bank.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O bancă şi o firmă care a ridicat un bloc, litigiu pentru o taxă de împrumut de 20.000 de euro.
 Vizualizări articol: 1267 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 4 voturi
O bancă şi o firmă care a ridicat un bloc, litigiu pentru o taxă de împrumut de 20.000 de euro4.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Succes trimis de
(26 mai 2011, 05:02:08
Ţepe bancare româneşti. Sper să vă recuperaţi banii. Nu renunţaţi, căci banca sigur nu restituie decât obligată prin ordin judecătoresc. Iar deoarece a fost mediatizat cazul, poate va dura şi mai puţin (normal durează ani de zile). Succes!
2.   Succes sa va recuperati banii trimis de
(28 mai 2011, 14:30:34
E strigator la cer intro tara democrata sa auzim ce si cum bancile Straine vin in ROMINIA si ne inseala la noi acasa se poate numi FURT CALIFICAT ca-ci doar iei au experienta de a insela lumea sper sa reusiti sa va luati bani poate instanta sa va dea dreptate .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei