Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 ian 2011 - Anul XVI, nr. 23 (4621)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie instanţă

Directorul APIA Suceava, amendat pentru refuz repetat de a comunica informaţii publice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O decizie a Tribunalului Suceava stabileşte sancţiuni aspre pentru directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava, după ce acesta a refuzat să comunice unei asociaţii o serie de informaţii în baza legii privind liberul acces la informaţii. Se întâmplă după ce, în noiembrie 2010, APIA a fost obligată de instanţă să ofere respectivele date, însă decizia definitivă şi irevocabilă a fost ignorată.

 

Reclamanta din acest caz este Asociaţia „Şomuzul” Rădăşeni, reprezentată în proces de vicepreşedintele Todirel Călugăriţa. În iulie 2009, când director al APIA era Ionel Murariu, asociaţia a solicitat o serie de informaţii legate de SC Pescoliv SRL Fălticeni şi subvenţiile încasate de societate. Prin cererea oficială înregistrată pe 27 iulie 2009 reprezentanţii asociaţiei au solicitat, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţii, copii după documentele justificative de acordare a subvenţiilor, copii de care aveau nevoie într-un proces cu Pescoliv.  

Atât de transparentă s-a dovedit conducerea APIA, încât nici până astăzi respectivele informaţii nu au fost oferite.

Văzând că nu primesc răspuns favorabil la cererile oficiale, reprezentanţii „Şomuzul” au apelat la instanţă.

 

APIA a ignorat decizia instanţei

Decizia Tribunalului Suceava, Secţia Comercială de Contencios Administrativ, a venit pe data de 19 octombrie 2010. Magistraţii de la Tribunalul Suceava au arătat că plângerea reprezentanţilor asociaţiei este întemeiată.

„Scopul Legii nr. 544/2001 este de a obliga instituţiile publice să comunice anumite categorii de informaţii şi are ca obiectiv formarea unei culturi a transparenţei, instituirea unui control al cetăţeanului asupra activităţii instituţiilor publice şi a modului de utilizare a banilor publici şi a fondurilor nerambursabile”, au arătat magistraţii, printre altele, în justificarea deciziei.

APIA Suceava a fost obligată să furnizeze informaţiile solicitate, decizia devenind definitivă şi irevocabilă în data de 16 noiembrie 2010.

 

Amendă pentru directoare, plus despăgubiri

Actualul director al APIA, Angela Coroleuca, nu a pus însă în aplicare hotărârea, astfel că Asociaţia „Şomuzul” Rădăşeni a mers mai departe pe cale legală. A solicitat Tribunalului Suceava ca directorul executiv al APIA să plătească despăgubiri pentru fiecare zi în care nu pune la dispoziţie informaţiile solicitate legal.

Pe 14 ianuarie 2011, a venit şi decizia favorabilă aşteptată.

„Instanţa admite acţiunea. Aplică directorului executiv al pârâtei o amendă de 20% din salariul brut minim pe economie pe zi. Obligă pârâta să plătească reclamantei 200 de lei pe zi întârziere cu titlul de despăgubiri”, se arată în decizia 194 a Tribunalului Suceava, din data de 14 ianuarie a.c.  

 

Interesele din spatele acestui refuz

În condiţiile în care deciziile instanţei i-au dat dreptate reprezentantului asociaţiei, se pune întrebarea de ce s-a refuzat sistematic punerea la dispoziţie a acestor informaţii.

Todirel Călugăriţa, vicepreşedintele Asociaţiei „Şomuzul”, susţine că membrii asociaţiei au de primit cantităţi de peşte, în valoare de peste 150 de milioane de lei vechi, de la Pescoliv, iar informaţiile legate de subvenţii ar fi fost folosite în instanţă, în procesul pe care asociaţia „Şomuzul” l-a deschis societăţii.

„Cineva a avut interes să ne ţină pe loc în acel proces, este evident, proces pe care, de altfel, l-am şi pierdut. Interesant este că actualul director al APIA, Angela Coroleuca, nu a făcut recurs la decizia care obliga instituţia să ne pună la dispoziţie datele solicitate, ceea ce a fost interpretat şi de judecător ca o acceptate a sentinţei, pentru ca apoi să refuze în continuare punerea ei în aplicare. Este, cred, o modă în instituţiile publice, de a nu se pune în aplicare deciziile definitive şi irevocabile ale instanţei”, a declarat Todirel Călugăriţa. El a arătat că, deşi a pierdut procesul cu Pescoliv, asociaţia mai are o cale de atac, la care va recurge după ce va avea hârtiile care dovedesc încasarea de subvenţii de la APIA.

Am încercat ieri să obţinem şi un punct de vedere al directorului executiv al APIA Suceava, Angela Coroleuca. Contactată telefonic, aceasta ne-a comunicat că este într-o şedinţă şi nu poate discuta, iar ulterior ne va suna. Acesta lucru însă nu s-a mai întâmplat.

De precizat că decizia privind amenda şi despăgubirile poate fi atacată cu recurs, dar este executorie, de la data înştiinţării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Directorul APIA Suceava, amendat pentru refuz repetat de a comunica informaţii publice.
 Vizualizări articol: 1149 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Directorul APIA Suceava, amendat pentru refuz repetat de a comunica informaţii publice4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei