Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 ian 2011 - Anul XVI, nr. 23 (4621)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Macovei şi Voinescu propun eliminarea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor

Duminică, 30 Ianuarie 2011 (13:45:29)

Deputatul PDL Sever Voinescu şi europarlamentarul Monica Macovei au anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că au iniţiat o propunere legislativă de modificare a Codului penal, care vizează eliminarea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor.

Voinescu şi Macovei au prezentat proiectul de lege într-o conferinţă de presă, arătând că acesta elimină termenul de prescripţie pentru infracţiunile de omor şi pentru infracţiunile care au ca rezultat moartea unei persoane.

Monica Macovei a precizat că, în acest fel, o persoană poate fi anchetată şi condamnată pentru omor indiferent cât timp s-a scurs de la săvârşirea faptei.

Macovei a spus că această prevedere de eliminare a prescripţiei se va aplica pentru toate infracţiunile de omor pentru care s-a împlinit termenul de prescripţie la data intrării în vigoare a proiectului de lege.

Potrivit iniţiatorilor proiectului de lege, infracţiunea de omor este imprescriptibilă în Suedia, Germania, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Irlanda, Danemarca, Olanda, Italia, Estonia, Cehia, Malta, Cipru, SUA, Canada.

Macovei a mai spus că "această soluţie este în acord cu principiile retroactivităţii din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", menţionând că, în momentul de faţă, pentru infracţiunile de omor termenul de prescripţie în România este de 15 ani.

"Viaţa omului este prima valoare protejată de Constituţie, nu există un drept al cuiva să scape de răspundereea penală", a explicat Monica Macovei.

De asemenea, potrivit iniţiatorilor, proiectul vizează şi completarea textelor din Codul penal care prevăd imprescriptibilitatea infracţiunilor de genocid, contra umanităţi şi de război prin introducerea sintagmei "indiferent de data la care au fost comise", pentru a pune în acord textul legii române cu cel al Convenţiei ONU.

Atât Sever Voinescu cât şi Monica Macovei au precizat că iniţiativa lor legislativă vizează să modifice atât actualul Cod penal, cât şi noul Cod penal care ar intra în vigoare de la 1 octombrie 2011.

Întrebată dacă noua prevedere ar viza şi dosarele Revoluţiei, Monica Macovei a spus că "nu a avut în vedere dosare anume", ci vizează infracţiuni de omor pentru care nu s-a întrunit termenul de prescripţie.

De asemenea, întrebată de ce nu propus o astfel de modificare a Codului penal cât deţinea funcţia de ministru al Justiţiei, Monica Macovei a spus că ea nu a finalizat modificările la Codul penal deoarece a fost înlocuită de Chiuariu.

Sever Voinescu a explicat faptul că "orice lege este un corp viu" şi, din acest motiv, oricând poate fi îmbunătăţită.

Întrebat dacă acest proiect de lege are şi susţinerea partenerilor de guvernare, în special a UDMR, Sever Voinescu a spus că "a avut discuţi" cu aceştia şi că este convins că foarte mulţi parlamentari, inclusiv ai opoziţiei, vor sprijini acest proiect de lege, deoarece "vizează un interes general".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Macovei şi Voinescu propun eliminarea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor.
 Vizualizări articol: 975 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Macovei şi Voinescu propun eliminarea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei