Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 sep 2010 - Anul XV, nr. 213 (4504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eschivare

Peste 26.500 de suceveni nu plătesc taxa de salubrizare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul din patru suceveni nu plăteşte deloc taxa de salubrizare impusă de municipalitate după ce aceasta a preluat activitatea de ridicare a gunoiului şi întreţinerea spaţiilor verzi de la asociaţiile de proprietari.

Mai exact, deşi, conform celor mai recente statistici, municipiul Suceava are 107.560 de locuitori, doar 81.000 de suceveni plătesc taxa de salubrizare de 2,5 lei pe lună.

Restul, peste 26.500 de suceveni, nu au plătit deloc în ultimii patru ani, de când este valabilă această taxă de salubrizare, de 2,5 lei de persoană pe lună, păgubind bugetul local de sume imense, care ar fi avut ca destinaţie întreţinerea curăţeniei oraşului, îngrijirea spaţiilor verzi, ridicarea şi gestionarea gunoiului menajer.

 

Peste 17.000 de suceveni s-au eschivat de la plata taxei de salubrizare

Până în 2007, ridicarea gunoiului menajer şi îngrijirea spaţiilor verzi din jurul blocurilor erau taxate de fiecare asociaţie de proprietari în parte, fiecare din acestea având alte tarife, incluse automat în factura de plată a cheltuielilor comune.

Dacă, atunci, majoritatea sucevenilor le plăteau fie că voiau sau nu, după preluarea lor de către municipalitate, mulţi s-au bucurat că au fost scutiţi de plata lor prin intermediul unor excepţii stipulate în hotărârea de Consiliu Local, în vreme ce şi mai mulţi nu au mai declarat toate persoanele care locuiesc la o adresă, ori nu s-au dus deloc să depună declaraţiile în baza cărora li se calculează taxa pe care trebuie să o achite anual sau trimestrial.

În prezent, aproape 9500 de suceveni beneficiază de scutiri în baza unor legi speciale. Astfel, sunt scutite de la plata taxei de salubrizare persoanele încadrate cu grad de invaliditate 1 sau 2, veteranii de război şi persoanele persecutate din motive politice şi etnice.

Numai că pe lângă aceste excepţii prevăzute în hotărârea de Consiliu Local prin care s-a impus această taxă, peste 17.000 de suceveni nu s-au înregistrat în declaraţiile de impunere ca fiind locuitori ai municipiului Suceava, deşi cei mai mulţi dintre ei trăiesc aici zi de zi.

Aproximativ 4.000 dintre ei au venit la primărie cu diverse adeverinţe de la asociaţiile de locatari sau cu alte acte justificative, prin care susţin că ei nu locuiesc în Suceava, deşi au apartamente pe numele lor.

“Cei mai mulţi spun că sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar unii spun că stau la ţară, deşi au apartament în oraş. E greu de crezut că locuinţele lor sunt goale tot anul, că nu stau acolo chiar ei sau persoane pe care le-au primit în gazdă, ori rude de-ale lor. Prea mulţi se folosesc de tertipuri ca să scape de plata acestei taxe, care şi aşa este cea mai mică din ţară. E vorba de 30 de lei pe an de persoană, bani care nu ar trebui să conteze deloc la cei care susţin că sunt plecaţi la muncă în străinătate, dar când vin aici sunt primii care se plâng că nu le place că spaţiile verzi nu sunt suficient îngrijite, iar gunoiul nu se ridică mai des”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, care vrea să impună obligativitatea plăţii taxei de salubrizare inclusiv pentru cei care până acum au fost scutiţi, pentru că lucrau în străinătate sau susţineau că ei stau mai mult la ţară decât în oraş.

Şeful serviciului de salubritate din cadrul Primăriei Suceava, Mihai Hostiuc, spune că tocmai cei care au obţinut scutiri de plată pentru că lucrează peste hotare sunt cei care produc cel mai mult gunoi atunci când vin în ţară, cel puţin de trei ori pe an: “Aproape toţi cei care lucrează în afară îşi renovează apartamentele, fac extinderi ale locuinţelor, fac diverse lucrări, care produc mormane de moloz şi resturi de construcţii, pe care le aruncă lângă buncărele de gunoi, în loc să plătească să le ducă la groapa de gunoi, cum ar trebui. În plus, toţi vin acasă de mai multe ori pe an şi atunci se aşteaptă să găsească oraşul frumos şi curat, deşi nu dau un ban pentru asta”.

 

Statistică cu numărul real de persoane care locuiesc în apartamente

Pentru a pune capăt acestei situaţii, în care unul din patru suceveni nu plăteşte taxa de salubrizare, care a fost menţinută la acelaşi nivel în ultimii patru ani, în ciuda creşterii cheltuielilor, din cauza transportului gunoiului menajer la Fălticeni şi apoi la Botoşani, municipalitatea a solicitat sprijinul asociaţiilor de locatari la întocmirea unei situaţii cu numărul real al locatarilor din fiecare apartament, pe care îi vor pune la plată în mod automat, dacă aceştia nu figurează în bazele de date cu persoanele care îşi plătesc contribuţiile la bugetul local.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 26.500 de suceveni nu plătesc taxa de salubrizare.
 Vizualizări articol: 1419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 26.500 de suceveni nu plătesc taxa de salubrizare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ...mi se pare corect! trimis de
(10 sep 2010, 11:31:33
Atata vreme cat esti sau nu cetatean al orasului, platesti tot ceea ce se impune! Ca pentru cocalarii imputiti de Spania sau Italia, 30 de lei pe an pentru taxa de salubrizare nu e o avere! Dar se pare ca orgoliul nu prea ii lasa. Pai duceti-va dracu' de tarani infecti si putreziti in Italia voastra draga si lasati-ne pe noi in pace. Ca ne-am cam saturat sa vina cocalarul de Italia care se injoseste pe-acolo pentru 10 euro pe zi...sa vina in Romania si sa arate ca el e legea. Bai fratilor, nu ne impresionati daca veniti cu nu stiu ce masini furate sau inchiriate de prin afara si cu muzica data la maxim. Mie personal imi inspirati mila si in acelasi timp, scarba! Mult succes! Cat despre taxa de salubrizare, ii recomand domnului Lungu sa revina la vechea metoda: cea prin asociatiile de proprietari. Ca altfel nu se poate...
2.   S-a intors Prigoana in PDL trimis de
(10 sep 2010, 11:36:53
La 2 zile dupa reintoarcerea lui Prigoana in PDL, lingaii locali au inceput deja sa-i produca bani prin taxa de salubrizare.
3.   ICS_SI_ZER0 trimis de
(10 sep 2010, 14:57:04
Eu care stau de 10 ani afara si nu locuiesc in sv cum sa m a puna sa platesc taxe ??(impozit da) ,e ilegal si ... ca se poate demonstra ca nu locuiesc si casa e goala ,dar cu conducatori si conceptii ca ICS_SI_ZER0 asa merge romania, si acum cind vor sa plece profesori , medici ....etc afara sa lucreze indiferent ce,cind o sa se intoarca in tara tot acelasi conceptii o sa ai ?????? atunci deduc ce conceptie ai de ........
4.   Eu vad lucrurile altfel trimis de
(10 sep 2010, 15:01:24
Nu unul din patru suceveni nu platesc taxa ci trei din patru o platesc ca fraierii, degeaba. Auzi tu la primar, cica unul din patru nu plateste! Ce sa plateasca? Care intretinere a "spatiilor verzi" din jurul blocurilor? Care curatenie a orasului? Platesc trei sferturi dintre oraseni si nu s-a maturat orasul decat o data, pe bulevarde, inainte de Paste! Sti cum arata "spatiile verzi" din spatele blocurilor? Ori "curatenia"? Ca sa duc gunoiul tre sa-mi iau cizme pescaresti si tu, primare, imi explici ca cei un sfert din suceveni "pagubesc bugetul local cu sume imense"? Eu cred ca tu pagubesti bugetul cu banii celorlalti trei sferturi dintre suceveni, care sunt de trei ori mai "imense", platind firmele colegilor de partid ca sa nu faca nimic!
5.   Nu platim trimis de
(11 sep 2010, 01:16:14
ICS_SI_ZER0 invidia ti-e mare ca nu platim taxa de salubrizare cu toate ca noi cei plecatii afara avem bani sa platim salubrizarea si eu sunt plecat de 9 ani in italia si am doua case si masina de la un salar de 2500 euro la 800 ron e diferenta cred asta e realitatea pe uni ii supara bafta....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei