Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 sep 2010 - Anul XV, nr. 213 (4504)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Noutăţi

“Vrem să încurajăm oamenii să investească în confortul caselor în care locuiesc”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului îşi pune mari speranţe în programul guvernamental de reabilitare termică a blocurilor. O ordonanţă de urgenţă adoptată recent permite ca reabilitarea să fie realizată cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală. Despre cum se pot obţine aceste credite, cât din cheltuielile de reabilitare termică revin proprietarilor, ce tip de lucrări pot fi efectuate şi multe alte detalii legate de acest subiect în interviul acordat „Monitorului de Suceava” de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

 

-Guvernul a adoptat în această vară Ordonanţa de Urgenţă 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit. Potrivit documentului menţionat, reabilitarea ar urma să fie realizată cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală. Cât de importantă este această măsură şi cât de mult ar ajuta proprietarii în încercarea lor de a reabilita imobilele în care locuiesc?

- Dorim foarte mult să impulsionăm procesul de reabilitare termică. Măsura vine să încurajeze proprietarii de locuinţe să investească în confortul caselor în care locuiesc. Este important de menţionat că în urma reabilitării termice va creşte performanţa energetică a clădirilor şi în consecinţă se vor reduce cheltuielile de întreţinere. Acest lucru vine în sprijinul tuturor românilor şi putem afirma cu certitudine că este o măsură extrem de importantă şi binevenită de protecţie socială prin reducerea cheltuielilor cu întreţinerea locuinţelor. Nu în ultimul rând, se realizează şi refacerea faţadei blocurilor, eliminând riscurile pe care le presupun faţadele deteriorate.

 

“Pot fi introduse, după caz, sisteme alternative pentru asigurarea parţială ori totală a energiei pentru apa caldă de consum, iluminat şi încălzire”

-Ce aduce nou această ordonanţă privind reabilitarea termică?

-Ordonanţa de Urgenţă 69/2010 aduce practic două elemente de noutate. În primul rând, proprietarii de locuinţe unifamiliale pot beneficia de ajutorul statului în condiţii extrem de avantajoase de finanţare. Reamintesc, actualul program de reabilitare termică se adresa doar proprietarilor din condominii (blocuri). În al doilea rând, statul va oferi garanţii guvernamentale şi va suporta dobânda subvenţionată a creditului contractat de cei care doresc să efectueze lucrări de reabilitare termică, spre deosebire de prezentul program prin care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului suporta 50 % din costul lucrărilor de reabilitare.

-Ce tip de lucrări pot fi efectuate de către proprietari în noile condiţii reglementate de Ordonanţa de Urgenţă?

-Există numeroase tipuri de lucrări care pot fi finanţate în condiţiile actualei ordonanţe. Vă pot enumera câteva: reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente. Dacă este necesar,  centrala de bloc poate fi înlocuită cu una nouă ori poate fi achiziţionată, cu montajul aferent.  Pot fi introduse, după caz, sisteme alternative pentru asigurarea parţială ori totală a energiei pentru apa caldă de consum, iluminat şi încălzire. Şi cei care deţin locuinţe unifamiliale beneficiază de asemenea de aceleaşi drepturi.

 

“Este important ca toţi românii care vor apela la acest program de reabilitare termică să ştie că nu îşi vor ipoteca locuinţele pentru a beneficia de credit”

-Cum vor fi finanţate lucrările de reabilitare? Ce proporţie din totalul cheltuielilor le revine proprietarilor?

-Executarea lucrărilor de intervenţie se finanţează astfel: beneficiarii achită din surse proprii 10 % din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie. Ulterior, 90 %  din valoarea lucrărilor sunt suportate prin credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată. Creditul contractat de beneficiari este garantat 100 % de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, în numele şi în contul statului. Începând cu luna august, CEC Bank a lansat creditul pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit, cu garanţii guvernamentale şi dobânda plătită de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.  De asemenea, BCR va fi un alt partener în acest important program iniţiat de către Ministerul Dezvoltării Regionale. Creditul menţionat este destinat atât asociaţiilor de proprietari, cât şi proprietarilor locuinţelor unifamiliale, persoane fizice. 

-Care este perioada maximă în care cei care îşi reabilitează termic locuinţele pot plăti acest credit?

-Perioada de rambursare a creditelor bancare este de cinci ani. Este o perioadă de timp foarte bună pentru returnarea creditului contractat pentru reabilitarea termică a locuinţei. Practic, beneficiarii nu vor fi constrânşi să plătească în condiţii dezavantajoase, ca în situaţiile în care ar contracta un credit fără ajutorul nostru. Este important ca toţi românii care vor apela la acest program de reabilitare termică să ştie că nu îşi vor ipoteca locuinţele pentru a beneficia de credit. Un lucru care mai trebuie ştiut este că dobânda aferentă creditelor bancare cu garanţie guvernamentală acordate beneficiarilor se suportă de către stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Vrem să încurajăm oamenii să investească în confortul caselor în care locuiesc”.
 Vizualizări articol: 9032 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
“Vrem să încurajăm oamenii să investească în confortul caselor în care locuiesc”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei