Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 sep 2010 - Anul XV, nr. 212 (4503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semne mari de întrebare

Anchetă la poliţie privind sporuri de ecran suspect de mari pentru personalul şcolilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O sesizare venită de la un cadru didactic privind modul în care s-au acordat în anii anteriori sporuri de ecran (timpul de muncă petrecut în faţa calculatorului), ajunsă pe masa ofiţerilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Suceava, este pe cale să declanşeze un scandal cu implicaţii penale faţă de numeroase persoane. Deocamdată, cel puţin la nivelul unei şcoli, poliţia a demarat cercetări şi verifică actele existente, infracţiunea sub care s-au demarat cercetări fiind cea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

 

În urmă cu câteva luni de zile, un profesor de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava a sesizat poliţia despre faptul că la unitatea de învăţământ unde lucrează s-ar fi acordat ilegal un spor pentru calculator, în cuantum de 30% din salariul de bază pentru anumite categorii de angajaţi, în perioada 2008-2009, fiind încălcate prevederile HG 281/1993, privind criteriile şi metodologia de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite.

 

Ce spune legea şi ce s-a făcut în realitate

Concret, în respectiva lege, la articolul 8, aliniatul a, se precizează că „pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, se acordă un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective”, sporuri mai mari fiind doar pentru condiţii deosebit de periculoase. Problema este că, în şedinţa Consiliului de Administraţie al şcolii, desfăşurată pe 5 septembrie 2008, s-a hotărât ca un număr de nouă angajaţi ai şcolii, care ocupau posturi în contabilitate şi secretariat, să încaseze spor de ecran de 30%, hotărâre luată în unanimitate. Membri ai Consiliului de Administraţie au fost opt profesori ai şcolii, preşedinte fiind directorul unităţii de învăţământ, Crăiţa Buda Niga. Ulterior, într-o altă şedinţă, Consiliul Profesoral a decis acordarea de spor de ecran şi pentru director şi cei doi directori adjuncţi, practic şefii aprobându-şi spor chiar lor, este adevărat, în cuantum de doar 10%.

 

Avizele necesare acordării sporului pentru calculator, la secret 

Presupusele nereguli privind acordarea acestui spor nu se opresc însă aici. Profesorul care a reclamat situaţia la poliţie a solicitat mai întâi şcolii, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţii, avizele ce au fost obţinute în vederea acordării sporului de ecran. Asta pentru că, după cum prevede expres legislaţia, un astfel de spor se acordă pe baza unui buletin de determinare emis de Autoritatea de Sănătate Publică, cu avizele Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului de Finanţe şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, pentru încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite.

El susţine că în ciuda cererilor repetate, depuse conform Legii, nu i s-au pus la dispoziţie aceste avize, fiind convins că, exceptându-l poate pe cel de la Autoritatea de Sănătate Publică, celelalte nu există. În aceste condiţii, acesta a depus plângerea la poliţie, organele de anchetă având tot dreptul de a verifica aceste aspecte.

Pe 15 iulie 2010, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, prin Serviciul de Investigare a Fraudelor, l-a informat pe profesorul care a depus sesizarea că a înregistrat un dosar penal, urmând a face cercetări faţă de persoanele responsabile pentru calcularea şi aplicarea ilegală a sporului reclamat, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

 

Sporul de ecran de până la 30%, amintit şi într-o hârtie oficială a IŞJ Suceava

Cercetările din acest dosar se pot extinde însă la o scară mult mai largă. Atunci când au luat decizia de a acorda sporul de 30%, membrii Consiliului de Administraţie al Colegiului Alimentar au ţinut cont şi de faptul că prin Hotărârea numărul 2 a Comisiei paritare de la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, întrunită pe 14 aprilie 2008, „personalul care lucrează la calculator poate beneficia de un spor de 10-30%, calculat la salariul de bază, în funcţie de timpul efectiv lucrat în aceste condiţii”. Mărimea sporului, se mai precizează în hârtia semnată printre alţii de inspectorul general, Petru Carcalete, „se aprobă în Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ numai pe baza buletinului de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, emis de Autoritatea de Sănătate Publică”.

Aşadar, profesorul de la „Alimentar” a reclamat şi faptul că hotărârea comisiei paritare, care aminteşte de un spor de până la 30%, ar contravine legii. În mod aproape cert, sporuri la fel de mari au fost hotărâte şi de alte Consilii de Administraţie ale şcolilor, situaţia fiind cunoscută de poliţie.

 

Conducerea şcolii nu a dorit să răspundă acuzaţiilor

În cursul zilei de ieri am contactat-o pe Crăiţa Buda Niga, directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, pentru a-i solicita un punct de vedere cu privire la presupusele nereguli. Reacţia iniţială a acesteia a fost că astfel de sporuri s-au dat la toate şcolile, nu numai la unitatea de învăţământ pe care o conduce, după care ne-a invitat la biroul dumneaei, pentru precizări suplimentare. Din păcate, în locul lămuririlor pe care le aşteptam, mai ales legate de existenţa sau nu a acelor avize necesare acordării sporului de calculator, am primit doar un răspuns şablon.

„Credem că este mai bine să aşteptăm ca ancheta poliţiei să stabilească dacă este vreo neregulă în acordarea acestui spor. Anchetatorii au solicitat o parte din actele existente, le-am pus la dispoziţie, din punctul nostru de vedere s-a acţionat legal, însă nu dorim să comentăm mai mult, ar fi inutil să intrăm în polemică cu profesorul care ne tot reclamă”, a spus directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.  

Rămâne de văzut cum va evolua ancheta din acest caz, următoarea fază fiind demararea urmăririi penale faţă de responsabili, asta dacă anchetatorii de la „Investigarea Fraudelor” vor aduna probe suficiente care să ateste că aceste sporuri s-au acordat ilegal.           

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anchetă la poliţie privind sporuri de ecran suspect de mari pentru personalul şcolilor.
 Vizualizări articol: 5435 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 12 voturi
Anchetă la poliţie privind sporuri de ecran suspect de mari pentru personalul şcolilor4.3512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Informaticieni... trimis de
( 9 sep 2010, 12:28:05
Cred ca 80% din ca(dav)rele didactice abia stiu sa porneasca un computer de la buton. Toate programarile si planurile de lectii le iau de pe net profesorii mai tineri care stiu cu ce se mananca computerul si apoi le distribuie si colegilor care iau binemeritatul spor de ecran. Cat stau in fata displayului (ecranului sic) profesorii de merita acest spor? Inca o metoda de a fura din banii publici perfect legal. Fac pariu ca nu se constata nici o neregeula si chiar daca este ,nu este de natura penala ,profesorii urmand a da banii inapoi.
1.1  RE: Informaticieni... trimis de
(10 sep 2010, 00:03:33
k o aie esti prost de bubui. ce impozite platesti tu si noi furam? poate din alea cu salariul minim cu care esti tu angajat. si in realitatye ai 2000 ron. tu furi ba, ca pe noi ne impoziteaza si tot la ei merge
2.   Noi muncim ei fura trimis de
( 9 sep 2010, 12:32:18
Tertipurile de a se acorda 30% nu conteaza. Politistii daca sunt corecti vor scoate adevarul la iveala. Sunt bani luati din taxele si impozitele pe care le platim noi fraierii.
3.   Ptr lamazimtata trimis de
( 9 sep 2010, 13:08:41
te crezi destul de destept incat sa-ti dai cu parerea, dar nu ai inteles despre ce este vorba in articol..."s-a hotărât ca un număr de nouă angajaţi ai şcolii, care ocupau posturi în contabilitate şi secretariat, să încaseze spor de ecran de 30%," deci despre ce profesori aberezi tu acolo...casca ochii !

4.   Culmea frate trimis de
( 9 sep 2010, 13:43:10
O persoana din secretariat/contabilitate de la o scoala ridica acum in jur de 800 de RON pe luna. Cu o familie cu 2 copii scolari, cum credeti ca se poate descurca o astfel de persoana ? Cu tot cu sporul de ecran, salariile sunt de mizerie - e drept, o mizerie pe care si ei au votat-o.
5.   Kramer...contra Kramer trimis de
( 9 sep 2010, 14:27:24
In articol nu este specificat insa pt cultura ta generala majoritatea cadrelor didactice au spor de ecran. A depins de directori si majoritatea au acordat aceste sporuri.
6.   Capra vecinului trimis de
( 9 sep 2010, 17:47:53
Sunt sigura ca daca profesorul care a reclamat ar fi fost in categoria celor care au primit acest spor, alta ar fi fost situatia. Dar la noi, omul e fericit cand moare capra vecinului. Din surse foarte sigure stiu ca aceste sporuri s-au dat cu avizul DSP, iar domnul ziarist ar trebui sa citeasca mai bine legislatia. Noua legislatie spune ca trebuie avizul ITM si a Ministerului Finantelor, adica avizele pe anul 2011 se vor da pe noua legislatie, DACA VA EXISTA METODOLOGIA DE APLICARE. Asa ca, domnule ziarist... umple paginile ziarului cu altceva.
7.   Pt bisturiucudamburi trimis de
( 9 sep 2010, 19:48:11
Sunt cadru didactic de 20 de ani, utilizez calculatorul zilnic (in scopuri profesionale, minimum 2h/zi), insa nu ma incadrez in acea "majoritate" a cadrelor didactice (inca n-am devenit "cadavru") care incaseaza un asemenea spor. De altfel, n-am luat niciodata un asemenea spor.
8.   Extraordinar trimis de
(10 sep 2010, 08:45:10
Ca si-au aprobat sporuri acesti "profesori" nu este nimic deosebit,se practica la noi ptr ca asta este mentalitatea,daca se poate,de ce sa nu fie .Problema este daca acel spor si altele sunt acordate legal.Este adevarat ca profesorii mai in varsta aveau spor de "solitaire sau de messenger", iar cei tineri spor de messenger,counter strike si FIFA manager".Putini sunt cei care stiu sa instaleze un sistem de operare sau sa deviruseze un PC,poate doar administratorul de sistem,in rest doar copy-paste si next au invatat cei cu sporuri.CCM unic la nivel national,Regulamentul de acordare a sporurilor si Codul Muncii spune complet altceva.Daca profesorul lucreaza un nr de ore peste jumatate din programul de lucru in fata calc,dar nu pe mess,poate primi spor de ecran in limitele incadrate in lege.Dar...la noi totul este posibil ca doar bugetari suntem,nu ?Asta este mentalitatea,cat mai mult si daca se poate,fara sa facem nimic.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei