Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 ian 2010 - Anul XV, nr. 21 (4312)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Recunoaştere

Suceava poate câştiga două premii ale Academiei Române, în acest an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două volume editate în anul 2008 de Complexul Muzeal Bucovina (CMB) se află pe lista de propuneri a Academiei Române pentru obţinerea Premiului Academiei pentru 2009, care se va acorda în acest an. Este vorba despre volumul I al academicianului Simion Florea Marian, „Botanica poporană română”, şi de „Catalogul Colecţiei Romstorfer. Ceramica Monumentală”, al dr. Victoria Parascheva Batariuc. În 2009, a obţinut Premiul Academiei Române pentru 2008 o altă lucrare de referinţă editată de CMB, „Modificări estetice ale picturilor murale din nordul Moldovei. Intervenţii de restaurare”, a profesorului universitar Oliviu Boldura.
Directorul CMB, Emil Ursu, a declarat că se simte extrem de onorat că într-o competiţie acerbă, cum este cea pentru obţinerea celui mai prestigios premiu din România, trei dintre cărţile editate în ultimii ani, sub egida instituţiei pe care o conduce, au intrat în atenţia Academiei. “Propunerea ca cele două volume să obţină premiul demonstrează că publicaţiile editate de Complexul Muzeal Bucovina sunt lucrări fundamentale pentru cultura şi sau ştiinţa românească”, a declarat Ursu.
Directorul Ursu a arătat că profesorul universitar Olidiu Boldura este cel mai important restaurator de frescă din România, iar lucrarea sa, premiată deja de Academie, cuprinde restaurarea monumentelor din Bucovina începând din anii 1970, “practic o viaţă de muncă”.

 

Premiul Academiei Române se acordă anual, pe baza recomandărilor date de personalităţi ştiinţifice şi academicieni

Volumul I din „Botanica poporană” a lui Simion Florea Marian a reuşit să vadă lumina tiparului abia la a patra încercare, adică a reuşit CMB în anul 2008 ceea ce nu au putut realiza Simion Florea Marian, fiul şi nepotul său.
“Sperăm că în 2010 Ministerul Culturii va înţelege importanţa acestei lucrări şi va sprijini apariţia celorlalte două volume, deja pregătite pentru tipar de Aura Brădăţan, muzeograf la CMB”, a afirmat Emil Ursu.
În ceea ce priveşte Catalogul Colecţiei Romstorfer, al dr. Victoria Parascheva Batariuc, directorul complexului muzeal a apreciat că “este o lucrare fundamentală pentru medievistica românească şi mai ales pentru cea moldovenească”, deoarece în paginile sale se regăseşte vechea colecţie de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, respectiv piesele descoperite de arhitectul austriac Karl Romstorfer, în urma săpăturilor de la Cetatea de Scaun. Iar autoarea, Victoria Batariuc, “şi-a dedicat întreaga viaţă cercetării Evului Mediu şi este singurul muzeograf din Suceava căreia i s-a atribuit titlul de Cetăţean de onoare”, după cum a afirmat Emil Ursu.
Premiul Academiei Române se acordă anual, pe baza recomandărilor date de personalităţi ştiinţifice şi academicieni, pe mai multe secţiuni:
Arte, arhitectură şi audiovizual, unde obţinut premiul lucrarea lui Oliviu Boldura, secţiunea de Filologie şi literatură, Ştiinţe istorice şi arheologie, Ştiinţe matematice, Ştiinţe fizice, Ştiinţe chimice, Ştiinţe biologice, Ştiinţe geonomice, Ştiinţe tehnice, Ştiinţe agricole şi silvice, Ştiinţe medicale, Ştiinţe economice, juridice şi sociologice, secţiunea de Filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie, Ştiinţa şi tehnologia informaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava poate câştiga două premii ale Academiei Române, în acest an.
 Vizualizări articol: 592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Suceava poate câştiga două premii ale Academiei Române, în acest an4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei