Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 ian 2010 - Anul XV, nr. 21 (4312)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Efecte

Consumul de căldură, cu 30 - 35% mai mare din cauza gerului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gerul din ultimele zile îi va arde la buzunare pe suceveni atunci când vor veni facturile la căldură, gaz metan şi curent electric, în funcţie de ce au folosit pentru a-şi încălzi locuinţele. Temperaturile extrem de scăzute, înregistrate mai ales în timpul nopţii, când termometrele au indicat chiar şi – 29 de grade Celsius, i-au determinat pe suceveni să deschidă mai tare repartitoarele de pe calorifere, să dea mai tare centralele de gaz metan ori cele electrice.
Acest lucru reiese foarte clar şi din evidenţele societăţii de termoficare a municipiului Suceava, Termica SA, care, în ultimele zile, a constatat o creştere de 30% - 35% a consumului de gigacalorii furnizate celor peste 25.000 de familii racordate la sistemul centralizat.
“În perioada în care temperaturile medii exterioare au fost de aproximativ – 5 grade Celsius, furnizam cam 70 de gigacalorii pe oră, în vreme ce acum, consumul a crescut la aproape 110 gigacalorii. Pentru a asigura un debit atât de mare, de săptămâna trecută am pornit şi al doilea grup de producere a energiei termice, pe care îl vom menţine în funcţiune până când temperaturile vor creşte măcar până la -10 grade”, a declarat directorul Termica, Constantin Plăcintă.

 

Apă clocotită, din cazanele Termicii

În această perioadă, pe lângă debitul mult mai mare de apă clocotită pompată către caloriferele sucevenilor, pentru a asigura confortul termic al populaţiei a fost necesară şi creşterea temperaturilor de furnizare a agentului termic.
Astfel, dacă în mod normal, agentul termic pleacă din cazanele de termoficare la o temperatură de aproximativ 90 de grade Celsius, pe perioada gerului, a fost necesară furnizarea acestuia la temperaturi cu mult mai mari, de 105 – 110 grade Celsius, temperaturile la care acesta ajunge în caloriferele sucevenilor fiind reglate în punctele termice, prin combinare cu apă rece.

 

Stocuri suficiente de huilă şi păcură

Creşterea consumului de gigacalorii se regăseşte şi în cantităţile de combustibil utilizat pentru producerea agentului termic, de la 950 de tone de huilă pe zi, la 1400 de tone pe zi.
Cu toate acestea, conducerea societăţii de termoficare spune că are stocuri suficiente de cărbune pentru a furniza căldură populaţiei până în prima parte a lunii martie, între timp, fiind aşteptată sosirea a noi vagoane cu huilă de la furnizori. Decretarea stării de urgenţă, la nivel naţional, a avut ca efect şi reducerea cotei de gaz metan care revenea societăţii de termoficare, care oricum nu a fost folosit în acest an, pentru că au existat stocuri suficiente de huilă.
Pentru orice eventualitate, Termica mai are în stoc şi 6500 de tone de huilă, din care 4000 de tone reprezintă rezerva strategică de stat, la care i s-a permis accesul începând de luni, prin decizie de Guvern.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consumul de căldură, cu 30 - 35% mai mare din cauza gerului.
 Vizualizări articol: 732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Consumul de căldură, cu 30 - 35% mai mare din cauza gerului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei