Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 ian 2010 - Anul XV, nr. 8 (4299)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lupta pentru păduri

Ultimatumul pentru restituirea pădurilor către Fondul Bisericesc expiră astăzi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina au făcut paşii legali pentru a intra în posesia celor 166.613 hectare de pădure câştigate în instanţă. Chiar dacă, iniţial, reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor au anunţat că vor respecta această decizie, se pare că transferul nu se va realiza atât de uşor.

Hotărârea Curţii de Apel Timişoara, prin care magistraţii au recunoscut dreptul de proprietate pentru 166.613 hectare de pădure în favoarea Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, a fost învestită cu titlu executoriu încă de săptămâna trecută. Documentul a fost trimis atât Direcţiei Silvice Suceava, cât şi Regiei Naţionale a Pădurilor, care au primit termen până astăzi, marţi 12 ianuarie 2009, pentru a pune în aplicare hotărârea judecătorească.
„Aşteptăm să vedem dacă instituţiile statului vor executa benevol acea hotărâre a Curţii de Apel Timişoara. În caz contrar, vom apela la celelalte căi prevăzute de lege, respectiv vom apela la serviciile unui executor judecătoresc pentru a fi puşi în posesie cu ceea ce am câştigat legal”, au explicat reprezentanţi ai Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.

• Director RNP: „Se doreşte ca în pădurile Sucevei să fie haos”

De cealaltă parte, directorul Regiei Naţionale a Pădurilor, suceveanul Valerian Solovăstru, a declarat ferm că ultimatumul Fondului Bisericesc nu va fi respectat.
„Tehnic suntem în imposibilitatea de a aplica acea hotărâre judecătorească. Nu ştim exact unde sunt suprafeţele care trebuie cedate Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, iar acesta a fost şi motivul pentru care am solicitat magistraţilor de la Curtea de Apel Timişoara să accepte efectuarea unei noi expertize. Eu cred că se doreşte ca în pădurile Sucevei să fie haos. Nu ştiu cine şi de ce doreşte acest lucru, dar este anormal”, a declarat Valerian Solovăstru.
Directorul RNP a explicat că există şi un alt motiv pentru care cererea de punere în posesie cu cele 166.613 hectare de vegetaţie forestieră nu poate fi pusă în aplicare. Potrivit lui Solovăstru, documentul trimis către RNP este o hotărâre a Tribunalului Suceava, şi nu a Curţii de Apel Timişoara.
„După ce vor prezenta actele corecte, le vom analiza şi vom lua o decizie. Oricum, hotărârea de la Timişoara o vom ataca cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, în paralel, vom cere şi suspendarea executării”, a precizat Valerian Solovăstru.

• Decizia Curţii de Apel Timişoara, definitivă şi executorie

Curtea de Apel Timişoara a hotărât la mijlocul lunii decembrie 2009 să respingă recursurile formulate de instituţiile statului şi a menţinut decizia Tribunalului Suceava, prin care Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a devenit proprietar peste o suprafaţă de 166.613 hectare de pădure. Hotărârea de la Timişoara este definitivă şi executorie, chiar dacă Direcţia Silvică Suceava o mai poate ataca cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procesul pentru retrocedarea a 192.000 de hectare de vegetaţie forestieră a fost demarat de Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina în aprilie 2001, iar în decursul timpului a parcurs două cicluri procesuale înainte ca judecata dosarului să înceapă efectiv.
În afara celor 166.613 hectare recunoscute de două instanţe de judecată, bisericile din Bucovina au mai primit, în baza Legii fondului funciar, câte 30 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră. Suprafaţa totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie se ridică la peste 15.000 de hectare. De asemenea, alte aproximativ 10.000 de hectare de pădure se află în litigiu pentru că au fost retrocedate altor persoane în baza Legii 247/2005.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ultimatumul pentru restituirea pădurilor către Fondul Bisericesc expiră astăzi.
 Vizualizări articol: 594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Ultimatumul pentru restituirea pădurilor către Fondul Bisericesc expiră astăzi3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   HAOS trimis de
(12 ian 2010, 20:15:17
Haosul din padurile sucevene e facut din 1990 si e facut nu de biserica ci de smecherii si hotii care au praduit cat au putut .Acum stau calare pe bani si rid de prostimea care s-a dus la vot incolonata si disciplinata ca pe vremea marxismului biruitor. APROPOS: Piscicola de la Falticeni unde e?Livezile de acolo ce mai fac,ca in hipermarket-uri poti sa mananci mere din Republica Zanzibar.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei