Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 dec 2009 - Anul XIV, nr. 295 (4281)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Barometrul sărăciei

Împrumuturile CAR, soluţia de supravieţuire a 7.000 de pensionari suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de pensionari supravieţuiesc din împrumut în împrumut, părând a fi intrat într-un cerc din care le este imposibil să mai iasă. Fac rost de câteva mii de lei, îşi rezolvă problemele urgente şi apoi, după câteva luni, ajung din nou în aceeaşi situaţie, împrumutându-se din nou.
Această realitate reiese din statisticile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava, care abia face faţă numărului mare de împrumuturi pe care le acordă, periodic, aceloraşi persoane.

 

Numai luna trecută, CARP Suceava, care are 23.000 de membri, pensionari din municipiul Suceava şi 25 de comune limitrofe, a acordat 924 de împrumuturi, în sumă totală de 2.082.960 de lei. Cam aceasta este şi media de cereri din fiecare lună, banii fiind acordaţi din contribuţiile lunare ale tuturor membrilor.
„La noi este un rulaj continuu al banilor, numărul de cereri este foarte mare şi reuşim cu greu să satisfacem toate cerinţele. În general, cei care se împrumută sunt cam aceiaşi, vin la interval de câteva luni, deoarece pensiile sunt mici şi nu le ajung pentru necesităţile care apar. Aproape 30% din cei 23.000 de membri ai noştri repetă împrumuturile”, a explicat Dumitru Savu, preşedintele CARP Suceava, subliniind că anul 2009 a adus o creştere a numărului de solicitări de acest gen.

 

Împrumută sume mici pentru a suporta rata lunară

Deoarece sunt în vârstă şi au venituri mici, pensionarii nu au nici o şansă să împrumute o sumă de bani din bancă, condiţii în care CARP este salvarea lor.
De la CARP ei pot lua de la 1.000 până la 8.000 de lei, cu dobânzi mici, de 3, 5 sau 8%, în funcţie de valoarea cotizaţiei depuse de când sunt membri.
Dumitru Savu a explicat că, în general, pensionarii împrumută sume mici, pentru a-şi permite să dea apoi rata lunară, în medie, făcând cereri pentru sume în jur de 2.000 de lei. Aşa se explică şi cum ajung aceştia să facă împrumuturi la interval de câteva luni de zile.
„Avem puncte de lucru în toate comunele şi în mai multe locaţii din municipiul Suceava şi toate acordă împrumuturi. Aşa reuşim să programăm oamenii şi să nu avem cozi la ghişee, cum se întâmplă în alte judeţe”, a mai precizat Savu.

 

Împrumuturi pentru probleme de sănătate, restanţe sau izolarea blocurilor

În ceea ce priveşte motivele care îi fac pe vârstnici să solicite un împrumut, în fruntea listei se află problemele de sănătate, lunar sute dintre ei având nevoie urgent de bani pentru achiziţionarea unor medicamente scumpe ori pentru operaţii. De asemenea, restanţele de tot felul, cele mai multe la asociaţie, cheltuielile mult prea mari pentru încălzire în sezonul rece, toate sunt rezolvate de mii de pensionari doar prin împrumuturi.
„Anul acesta am acordat foarte multe împrumuturi şi pentru anveloparea blocurilor, pensionarii au făcut eforturi pentru a fi în rând cu vecinii lor”, a precizat preşedintele CARP Suceava.

 

Ajutoare înainte de sărbători

Dacă mii de pensionari trăiesc din împrumuturi, alţii sunt într-o situaţie şi mai grea. Conducerea CARP Suceava a identificat 300 de pensionari membri, cu vârste cuprinse între 85 şi 99 de ani, care trăiesc adevărate drame.
„Majoritatea sunt singuri, părăsiţi, nu are cine să le aducă măcar o cană de apă. Trăiesc în condiţii inimaginabile şi, din fondurile asociaţiei, fiecare a primit câte 70 de lei şi un pacheţel, ca un mic ajutor înainte de sărbători”, a declarat Ştefan Călinescu, din cadrul Casei de Ajutor Reciproc Suceava.
În afara acestora, alţi 302 de membri ai asociaţiei, cu pensii foarte mici ( până la 350 de lei în mediul rural şi 450 în mediul urban) au primit şi ei ajutoare sociale, în cuantum de 12.080 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împrumuturile CAR, soluţia de supravieţuire a 7.000 de pensionari suceveni.
 Vizualizări articol: 1160 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Împrumuturile CAR, soluţia de supravieţuire a 7.000 de pensionari suceveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei