Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 dec 2009 - Anul XIV, nr. 295 (4281)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5521 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Barbarii contemporane

Dispariţia unui monument istoric, muşamalizată timp de şase ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un monument istoric câmpulungean a dispărut, pur şi simplu, acum şase ani, dar nimeni nu s-a sinchisit să constate oficial lucrul acesta până acum şi nu s-a luat, desigur, nici o măsură. Mai mult, obiectivul care nu mai există figurează şi acum pe lista monumentelor istorice din judeţ. A fost inclus acolo în 2004, la un an după ce dispăruse, şi lista este publicată şi acum, după alţi cinci ani, pe site-ul oficial al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava, cu descriere şi număr de înregistrare.

 

Casă monument, înlocuită de o spălătorie auto

Cel care a distrus monumentul este om de afaceri. A înlocuit un monument istoric cu o spălătorie auto, a intrat şi în politică şi a ajuns între timp şi consilier local, din partea unui partid istoric.
Este vorba despre o casă tradiţională din lemn de secol XIX, cunoscută câmpulungenilor drept Casa Saghin, aflată până în 2003 pe Calea Transilvaniei nr.108. A figurat ca monument şi până în anul cu pricina şi nu a fost declasată niciodată. Terenul în cauză, cu vechea căsuţă cu tot, a intrat atunci în proprietatea omului de afaceri câmpulungean Ilie Bilinschi, actualmente consilier local. Acesta a vrut să facă acolo o spălătorie auto, aşa că bătrâna casă a dispărut în final.

 

Demontată şi aruncată, pur şi simplu

Există încă printre localnici suspiciunea că ar fi fost vândută de noul proprietar. Nimic mai fals. Consilierul însuşi ne-a declarat că a fost pur şi simplu demontată şi aruncată, pentru că era în stare proastă.
Autorul demolării spune acum senin că ştia despre statutul de monument al clădirii, dar susţine că a fost sfătuit chiar de autorităţile locale, adică de fostul primar Constantin Mangiurea, după ce s-a consultat şi cu directorul Muzeului “Arta lemnului”, să o spargă liniştit, pentru că era în stare deplorabilă.
Ilie Bilinschi recunoaşte deschis nu a existat o autorizaţie de demolare şi că nici nu a ştiut că îi trebuie aşa ceva, pentru că nu i-a zis nimeni niciodată.
Consilierul local nu crede nici azi că a greşit cu ceva.

 

Demolatorul cere să se facă ordine

Ciudăţenia este însă faptul că nu s-ar fi aflat prea multe despre căsuţa-monument demolată, dacă nu începea tocmai demolatorul, ajuns consilier local, să facă regulă printre concurenţii săi care construiesc spălătorii auto, pe motiv că au făcut construcţii urâte ca nişte hambare.
Ilie Bilinschi a cerut imperativ primarului actual, Gabriel Şerban, să facă un control drastic pe la spălătoriile din oraş. Primarul ne-a precizat că a dispus controlul. Întâmplător sau nu, construcţia consilierului combativ a fost şi ea căutată la acte. Şi aşa a ieşit la iveală o parte a barbariei.
Fostul consilier în compartimentul de Disciplină în construcţii al primăriei la acea vreme, ing. Ovidiu Corduneanu, susţine că actualul primar, pe atunci funcţionar în primărie, ar fi fost şi el implicat în muşamalizarea distrugerii monumentului, pentru că ar fi semnat fără drept autorizaţia de construire a spălătoriei şi ar fi întocmit documente cu omisiuni de informaţii, tocmai pentru a ascunde distrugerea sub mască legală.

 

Fapta s-a prescris

Distrugerile de monumente sunt sancţionate printr-o lege specială 422 din 2001, dar constatarea ar trebui făcută de Inspecţia în construcţii sau de primar. Faptele se prescriu după trei ani.
În consecinţă, consilierul demolator de monument istoric nici nu poate fi acum sancţionat, dar nici nu se va mai lămuri vreodată dacă a procedat corect sau ilegal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dispariţia unui monument istoric, muşamalizată timp de şase ani.
 Vizualizări articol: 2063 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 6 voturi
Dispariţia unui monument istoric, muşamalizată timp de şase ani4.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   =)) trimis de
(16 dec 2009, 12:59:20
Romania, monument istoric, a disparut sub mormanele de gunoaie si flegme, pe ritmuri de manele borate care rasuna din "bemveuri" cu numere "ieuropene". Fenomen musamalizat de toata lumea de zeci de ani. In locul acestui monument s-au ridicat palate cu mii de turnulete de tabla si netencuite, precum si afaceri de milioane de "ieuro" patronate de scarbosi burtosi cu 4 clase si blindati cu nesimtire! Cum naiba sa nu vrei sa schimbi muzeul?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei