Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 dec 2009 - Anul XIV, nr. 283 (4269)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Muzeul Apelor “Mihai Băcescu” s-a redeschis ieri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După mai bine de un sfert de secol, de când a fost inaugurat, Muzeul Apelor “Mihai Băcescu” din Fălticeni a fost reabilitat, iar de pe data de 1 decembrie a fost redat circuitului turistic. Lucrările de reabilitare erau necesare, deoarece astfel de lucrări nu au mai fost făcute de la înfiinţare, din anul 1982, când la Fălticeni, în “semn de iubire şi recunoştinţă” pentru profesorul Vasile Ciurea, întemeietorul, în 1914, a primului muzeu din Fălticeni, lua fiinţă Muzeul de Ştiinţe Naturale.
Acoperişul era şubred, iar zidurile trebuiau, şi acestea, să fie întărite, deoarece începeau să cedeze. Lucrările de reabilitare au început în vara acestui an şi s-au ridicat la peste cinci miliarde de lei vechi. Banii necesari lucrărilor, la care s-au mai adăugat încă 250 de milioane de lei vechi pentru modificarea traseului reţelei electrice, au fost suportaţi din bugetul local.
După demararea lucrărilor la exterior, constructorul SC Tehnocon SRL Fălticeni a solicitat modificarea amplasamentului reţelei electrice, care era poziţionată pe faţadele muzeului de pe străzile Nicolae Beldiceanu şi Nicu Gane.
A fost înlocuit acoperişul, au fost refăcute elementele de arhitectură la faţadă, schimbată tâmplăria exterioară şi au fost făcute lucrări de zugrăveli.
Conform directorului SC Tehnocon, Constantin Simeria, redeschiderea uşilor muzeului pe 1 decembrie poate fi considerată un cadou pentru fălticeneni.

 

S-a păstrat originalitatea clădirii prin muncă de restaurare

Aşa cum am aflat de la designerul lucrărilor, Corina Paula Popa, munca a fost de restaurare, nu a fost renovare, pentru că “ne-am confruntat cu foarte multe situaţii neprevăzute pe moment, toate ornamentele erau distruse, exista riscul ca până în primăvară să se desprindă de pe faţadă. Toate elementele au fost recondiţionate, restaurate, în mai multe etape”.
Pereţii au fost curăţaţi până la cărămidă, s-a retencuit, s-a refăcut şi peste tot pe unde s-a putut au fost păstrate elementele vechi, originale, de 100 de ani, ornamentele mari de deasupra faţadei, arcadele de deasupra geamurilor, elementele decorative de sub glafuri.
“În tot ceea ce am făcut am pus suflet, am dorit din tot sufletul, chiar dacă a fost şi ploaie, şi puţină ninsoare şi foarte, foarte frig, am strâns toţi din dinţi şi am zis trebuie să facem şi trebuie să iasă foarte bine”, a spus designerul.
Pentru faţadă au fost alese culori deosebite, culori create din aceeaşi gamă, puţin în degrade, pentru ca ornamentele să iasă în evidenţă. De fapt, tot farmecul clădirii sunt aceste decoraţiuni.
Şi la cupolă a fost foarte mult de lucru, deoarece lucrările au necesitat multă răbdare.
“Una este să lucrezi o clădire nouă, un spaţiu modern, şi este altceva să restaurezi o clădire veche. În plus, ai bucuria că eşti pe urmele înaintaşilor tăi. Atingeai ornamentele, te uitai la aceste, aveai un sentiment deosebit. Sunt lucrări care trebuie făcute cu foarte mult suflet şi foarte multă inimă, trebuie urmărite anumite perioade ale zilei”, a precizat Corina Popa.

 

La Muzeul Apelor este expus un glob geografic unic în Europa

Muzeul adăposteşte peste 750 de exponate, iar câteva pot fi considerate de excepţie. Printre acestea se numără cercetările lui Emil Racoviţă, Grigore Antipa, Mihai Băcescu. Piesa de rezistenţă a muzeului este un glob geografic unic în Europa care redă, alături de relieful uscat, şi configuraţia reliefului subacvatic. Exponatul a fost executat de-a lungul a cinci ani şi jumătate de profesorul Neculai Isaic, din comuna Vadu Moldovei.
Tot în acest muzeu pot fi văzute exponate ale primului muzeu fălticenean care datează din 1914. În una din încăperi pot fi admirate piese de arheologie, arme vechi, etnografie, carte veche, numismatică şi fotografie. Vizitatorii sunt atraşi şi de o trăsurică executată de Leon Comnino timp de 35 de ani, numai din briceag. Trăsurica a fost expusă în 1937 la o expoziţie universală la Paris, impresionează şi reţine atenţia vizitatorilor prin măiestria execuţiei şi migală.
Muzeul Apelor “Mihai Băcescu” şi-a îmbogăţit şi speciile de peşti din secţiunea destinată acvariilor, cu peşti piranha.
Muzeul Apelor este vizitat anual de aproximativ 30.000 de persoane, atât din ţară, cât şi din străinătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzeul Apelor “Mihai Băcescu” s-a redeschis ieri.
 Vizualizări articol: 2508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Muzeul Apelor “Mihai Băcescu” s-a redeschis ieri5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei